El turisme també és emprenedor

Ocio Vital, Luxus Travel i Dakota Box són alguns exemples d'emprenedoria vinculada al sector turístic

    Captio és una de les apps per organitzar viatges
    Captio és una de les apps per organitzar viatges
    14 d'Abril de 2014
    Act. 14 d'Abril de 2014

    "Mentre hi hagi imaginació i s'aporti valor a l'usuari, hi ha capacitat d'innovar", diu Manel Colmenero, propietari d'Ocio Vital. Una reflexió que és vàlida per a tots els sectors, també pel turístic. Reunits a la Cambra de Comerç de Barcelona, els responsables d'Ocio Vital, Luxus Travel i Dakota Box van presentar els seus projectes tot repassant les claus perquè l'emprenedoria també funcioni en el turisme.

    Ocio Vital, la gastronomia com a reclam
    "Intentàvem ser una empresa vinculada a la comercialització turística; basada sobretot en l'àmbit rural; i al final ens vam especialitzar en turisme gastronòmic", explica Manel Colmenero. Organitzen activitats de teambuilding per empreses utilitzant la gastronomia, i ho fan amb paquets complets. "En el món online o ho tens preparat perquè la gent ho compri o res, no s'entretindran a fer pressupostos", assegura el seu responsable.

    Colmenero destaca que la tendència del turisme gastronòmic fa temps que "tothom diu que serà la bomba, però encara l'estem construint. La principal dificultat actual és que no és accessible als turistes".

    A banda del portal web d'Ocio Vital, la seva gran aposta és Food Wine Tours, dirigit especialment al potencial que suposen els turistes majors de 65 anys. "Vam trobar el nostre espai pensant en un col·lectiu concret. Hi ha 70 milions de turistes a Europa majors de 65 anys, i les dades demogràfiques indiquen que aniran a més", assegura Colmenero.

    Destaca que per emprendre en turisme "tenir experiència prèvia en el sector és important perquè hi ha una cadena de valor que costa molt de fer veure als proveïdors finals". I tot i reconèixer l'ajuda que haguessin obtingut amb un partner financer per engegar el projecte, deixa clar que "no té per què ser necessari per començar".

    Luxus Travel, l'elogi de l'exclusivitat
    Agustí Sala, CEO de Luxus Travel, defineix el seu projecte com un "social commerce del luxe". Dedicats a l'e-commerce de paquets de viatges, destaca que oferir aquest producte complet els aporta una diferenciació de la competència.

    "Volem barrejar un e-commerce de paquets amb un magazine de viatges i de productes de luxe amb format Pinterest", explica Sala. També hi sumen el social travel, gent amb interessos comuns que es troben a la xarxa per compartir aquestes experiències. "La gent està molt sola en el món online, els pots ajuntar amb el social travel, diu Sala.

    El responsable de Luxus Travel té clar que és molt important "la investigació prèvia". Assegura que "no pares mai d'aprendre, el ritme és tan accelerat que el expliquen als màsters sovint ja està obsolet quan ho poses a la pràctica. A part d'aprendre has de ser curiós i observador per poder fer els canvis que calgui a temps real". A més, recomana envoltar-se d'experts que t'assessorin en tots els camps bàsics que no domini l'emprenedor, com el SEO o el SEM.

    Sobre la necessitat d'un partnerfinancer, Sala explica que "al principi, en la fase garatge, pots tirar sense partner financer. Però quan trobes una disrupció, per créixer et fa falta múscul". Diu que la innovació no val res si no pot captar ràpidament una quota de clients importants abans de ser copiada. Adverteix, però, que "ningú posa diners en validacions. Això sí, quan tens un model mínimament testat que es pot accelerar, els diners apareixen".

    Dakota Box, experiència en un cofre
    José Luis Martínez, soci de Dakota Box, explica que el seu és un concepte que neix a França. Sorgit el 2009, "l'èxit del projecte ha estat solucionar el problema de fer un regal", diu Martínez. Els seus cofres experiència permeten a qui rep el regal escollir entre diverses opcions.

    "És un sector que va començar amb força i amb molta competència, i ara s'està consolidant", detalla. A més, la història de com neix el producte ja és un exemple de saber aprofitar les crisis per obtenir-ne solucions.

    "Els socis francesos feien guies de viatges i les venien a l'Fnac. Les vendes no funcionaven, i van pensar que si eren bons escollint els millors llocs d'una zona, podrien reunir-los en una caixa de regal". El contacte existent amb l'Fnac els va facilitar la comercialització en aquest establiment.

    Martínez assenyala que, a diferència dels casos anteriors, "som una empresa que mirem offline, la nostra lluita és al punt de venda". Dediquen molts recursos a gent que va a revisar el lineal. "Al principi creus que al punt de venda ja es preocuparan d'ubicar-te bé; però després te n'adones que o hi estàs a sobre, o se't menja la competència", conclou.