El valor d'agafar-se un any sabàtic

L'empresa Sabática allotjada al parc TecnoCampus de Mataró gestiona el temps sabàtic i organitza estades a l'estranger per aprendre idiomes, fer pràctiques o voluntariat

Davant la rutina i el ritme frenètic que ens arrossega cada dia, qui no ha somiat mai en agafar-se un any sabàtic per poder canviar d'aires, oxigenar-se i carregar les piles? Des de fa deu anys, Sabática treballa per fer aquest somni realitat. Aquesta empresa ubicada al TecnoCampus de Mataró es dedica a la gestió del temps sabàtic, organitzant estades a l'estranger per aprendre idiomes, fer pràctiques remunerades o tasques de voluntariat. "Oferim un parèntesi amb valor afegit", explica Meritxell Morera, fundadora de l'empresa.

La idea de Sabática va néixer de la pròpia experiència de Meritxell Morera. Fa vint anys va deixar una feina per marxar sis mesos als Estats Units, que es van convertir en dos anys. "Això va suposar un punt d'inflexió personal", recorda. Més endavant, treballant en l'àmbit de la mobilitat juvenil a Dinamarca, va descobrir el concepte de l'any sabàtic, un any que els joves agafen abans d'entrar a la universitat i que és molt habitual en països anglosaxons però desconegut a casa nostra. La suma de totes aquestes vivències va desembocar en la creació de Sabática.

"L'any 2006 la idea de fer un any sabàtic no formava part de la nostra cultura", recorda Morera; que assegura que aquest concepte ha patit una evolució en aquests deu anys.

La crisi econòmica va marcar un punt d'inflexió. "La gent que tenia por de marxar, va haver de marxar per necessitat", assegura Morera, que ha vist com avui és molt més fàcil fer entendre la importància de tenir una experiència fora del país. "Abans ens costava explicar el concepte d'any sabàtic i ara el gap year està ben valorat", afegeix. Explica que les organitzacions ho tenen en compte i que els pares i mares també animen als seus fills a viure un temps fora abans de decidir com enfoquen els estudis i la seva carrera professional.

10 anys acumulant experiència
Sabática ha aprofitat el seu desè aniversari per fer balanç. En aquesta dècada han organitzat temporades sabàtiques per a 3.000 persones, de les quals han predominat les dones en un 56%.

"La gent ja no té tanta por de viatjar i anar lluny", diu Morera, afegint que el món s'apropa i la gent viatja molt més. Això explicaria també l'evolució que han patit les destinacions. Els Estats Units sempre han liderat el rànquing, però si fa deu anys la gent preferia marxar a Irlanda o el Regne Unit, avui les destinacions més demanades inclouen Austràlia i Nova Zelanda.

Meritxell Morera celebra que cada cop més gent valori el 'gap year'. Cedida


Pel que fa a les franges d'edat, en aquesta dècada ha augmentat el nombre de joves d'entre 18 i 24 anys que volen fer pràctiques remunerades a l'estranger, els anomenats programes internship, que han passat del 19,6% el 2007 al 42% el 2016. En canvi, s'han reduït els d'edat compresa entre 36 i 49 anys, que han passat del 14,70% del 2007 al 9,80% al 2016.

Fa uns anys, aquest perfil responia a persones en situació d'atur que aprofitaven per buscar una oportunitat fora. Avui, són persones en actiu o no que prenen la decisió d'agafar una temporada sabàtica per viure una experiència cultural, aprendre idiomes o participar en un projecte de voluntariat.

Precisament, el voluntariat és un dels programes més demanats. Un 36% de les sol·licituds registrades l'any 2016 van ser programes d'aquest tipus, que tenen com a objectiu la recuperació dels recursos econòmics dels països d'origen, col·laborant amb organitzacions locals. Països com Costa Rica són els que han rebut més visites en aquests projectes.
Avui et destaquem
El més llegit