Els màsters del nou món

Les universitats renoven la seva oferta formativa acostant-se a les tendències de l'entorn digital i a les empreses que el protagonitzen

Acostumats a viure cada cop més de pressa, tot canvia ràpidament i també ho fan els màsters que ofereixen les universitats. En la immensitat de l'oferta formativa disponible, apostar per programes innovadors és una manera de captar l'atenció. Per exemple, la UPC presentarà aquest divendres i dissabte al Saló Futura el Màster en Enginyeria de Sistemes Aeris no Tripulats. Perquè ens entenguem: els drons. "És una àrea on la formació oficial és escassa", justifica a VIA Empresa Miguel Valero, director del programa. "Vam veure l'oportunitat d'oferir un títol oficial universitari en un àmbit que està creixent i necessitarà molts professionals formats", afegeix. Al capdavall, "obtenir una especialització d'un any en drons pot ser un producte d'interès".

També la UAB serà present aquests dies a la 14a edició d'un Saló Futura consolidat al costat del Saló de l'Ensenyament. En el seu cas, l'Autònoma aprofundirà en les possibilitats que ofereixen les aplicacions mòbils en el camp de la geolocalització amb el Màster en Geoinformació. El seu coordinador, Joan Nunes, indica a VIA Empresa que "és un màster oficial que neix d'un altre que fa 20 anys que va començar, el de Tecnologies de la Informació Geogràfica". Ha estat un màster propi de la UAB que s'ha actualitzat amb una col·laboració amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. "Tot és per posar l'accent que el més rellevant és la informació en si i no pas les tecnologies, que canvien ràpidament", matisa Nunes.

Aplicació directa
Els de la UPC i la UAB són només dos exemples de la voluntat de les universitats per seguir de prop les necessitats formatives d'un entorn que es mou a gran velocitat. A més, comparteixen la voluntat d'acostar-se encara més a la pràctica. "El 75% del temps l'estudiant el dedicarà a treballar integrat en un equip d'enginyers d'una empresa que està treballant amb drons", explica Miguel Valero des de la Politècnica. "Tenim tota una xarxa d'empreses i grups de recerca col·laboradors, molts d'ells a prop del campus de Castelldefels, on es farà el màster".

El seu és un programa adreçat a l'enginyeria d'aplicacions dels drons, no al seu disseny ni al seu pilotatge. "Saber els dispositius que has de carregar en el dron, com gestionar l'emissió i recollir les dades per convertir-ho en una informació útil per a l'usuari final", explica. L'objectiu és desenvolupar perfils útils per als equips d'un sector a l'alça. "Està molt orientat a que els estudiants aprenguin entre la gent que ja està fent coses. Si tot surt bé, seran els primers interessats que els estudiants es quedin amb ells per integrar el seu equip de futur", creu Miguel Valero.

Tot i que l'enginyeria sempre ha tingut un contacte més proper amb les empreses, pel professor de la Politècnica la part més innovadora és que "la proporció d'aprenentatge dins d'una empresa sigui tan gran com ho és en aquest màster. Això permet un aprenentatge molt pràctic i adreçat al que està fent el sector dels drons en aquest moment".

Des de l'Autònoma, Nunes defensa que "sempre hem estat actualitzats en les tecnologies, però el que ha canviat els últims anys és que més enllà d'això la informació en si està creant noves possibilitats de serveis i activitats". La informació geoespacial, assegura, ja és un bé de consum. "Sense serveis com Google o similars no sabríem trobar adreces o conèixer l'estat del trànsit", evidencia. Els mateixos usuaris estan generant informació que es realimenta i crea noves oportunitats de serveis que els estudiants d'aquest màster podran aprendre a aprofitar.

"La tecnologia, si no la poses a l'abast de la gent amb aplicacions, tampoc no és útil", reflexiona Nunes. "Mirem les bases de dades que hi ha al darrere d'aquestes aplicacions, afegint-hi l'especialitat de gestió de la informació que té un perfil més pensat per a directius i gestors", detalla.

En el programa de l'Autònoma també fan un esforç perquè el màster "respongui a un perfil professional definit, amb una sortida professional clara amb demanda laboral". Segons el seu coordinador, "tradicionalment hi havia falta de professionals en la creació i gestió de sistemes d'informació geogràfica, sobretot a les administracions públiques". A través del Màster en Geoinformació, els nous professional d'aquest àmbit podran satisfer dues necessitats bàsiques: "ser capaços de crear sistemes d'informació i saber implementar aplicacions amb contingut cartogràfic".

Nunes remarca que el màster va anar desenvolupant-se en paral·lel a una activitat de serveis a administracions públiques i empreses fet des de la universitat. "Això ens ha proporcionat prou experiència al llarg dels anys per saber el tipus de professional que es necessita". La prova, afirma, és que abans de la crisi el 85% dels titulats trobaven feina en menys de 40 mesos. "Durant la crisi els números s'han reduït però encara són al voltant del 70%", celebra.

Un perfil cada cop més internacional
"Fa poc que hem obert el període d'inscripció i ja hi ha gent interessada de tot el món", explica amb satisfacció Miguel Valero, de la UPC. El màster en enginyeria d'aplicacions per a drons ofereix 30 places i és en anglès, fet que facilita la presència d'estudiants internacionals. "Pensem que almenys la meitat dels estudiants seran estrangers", assegura el seu director.

Pel que fa al Màster en Geoinformació de l'Autònoma, Nunes detalla que una mica més de la meitat dels 20 participants acostumen a ser catalans, amb un percentatge d'estudiants internacionals que va creixent.
Avui et destaquem
El més llegit