
Tancar un any també comporta fer repàs de les coses més importants que han succeït i llistar les que més han impactat. Per això, presentem les lectures que més han interessat als col·laboradors d'Opinió de VIAempresa durant els últims 12 mesos, tot i que alguns no han estat publicats necessàriament en el 2014. Amb tot, les respostes varien entre un clàssic de Rifkin, passant per manuals anti crisi fins a novel·les, com la de Magris, amb què allunyar-se de la feina diària. Un rànquing divers on trobar el millor llibre de 2014.
Marc Roca recomana 'Historia de un éxito: Mercadona', de Javier Alfonso (Conecta, 2014)
"L'autor analitza la figura de l'empresari Juan Roig, que a partir d'un modest negoci familiar a València, ha aconseguit fer créixer Mercadona d'una forma imparable, plantant cara als seus competidors, en un sector dominat per grans empreses multinacionals. La persona de Roig es analitzada des d'una vessant empresarial, així com la seva entrada a la companyia i la decisió d'apostar pel model de Gestió de la Qualitat Total i la posició de lideratge que l'empresa té en el mercat espanyol. | ![]() |
S'analitzen les estratègies de preu i producte, posicionament, enfocament al client ("el cap"), les polítiques retributives i de motivació del personal i també l'estil de lideratge del mateix Roig. Un llibre amb estratègies i experiències vàlides per diferents tipus de sectors".
Santiago Niño-Becerra recomana 'El fin del trabajo', de Jeremy Rifkin (Ed Paidós, 1996)
![]() |
|
Aquesta obra desmunta la cantaleta tantes vegades repetida: que l'automatització destrueix uns llocs de treball però crea uns altres. Sí, crea 10.000 ocupacions d'elevadíssima qualificació i destrueix 100.000 de qualificació mitjana i baixa, la qual cosa suposa la desocupació estructural d'unes persones que queden al marge per falta d'una demanda de treball que els requereixi. I això que fa 20 anys la tecnologia era paleolítica en comparació als desenvolupaments actuals.
El canvi radical es troba en la productivitat. L'objectiu ja no és produir més amb menys treball, sinó produir el que faci falta amb cada vegada menys treball. Rifkin, en la seva obra, recorda una idea: va ser l'automatització la que va vèncer a Marx. L'Exèrcit Industrial de Reserva va deixar de ser necessari. I recorda la novel·la de Ralph Ellison,L'home invisible (Random House, 1952) i traça nombroses semblances entre el que succeïa a data de 1995 i l'augment de la productivitat esdevingut en EUA en els anys 20, així com l'impacte que va tenir en la població afroamericana. És un llibre imprescindible, i penso que més actual que en 1995, per tots els esdeveniments i desenvolupaments que des de llavors s'han produït".
Xavier Ferràs recomana 'The Entrepreneurial State', de Mariana Mazzucato (Anthem, 2013)
El millor llibre que he llegit enguany ha estat una revolució en el camp de la innovació. La professora de la Unitat de Recerca sobre Política Científica de la Universitat de Sussex, Mariana Mazzucato, desmunta els mites que han sustentat les polítiques públiques d'innovació en els darrers 50 anys. | ![]() |
Mazzucato demostra que no és cert que en els països líders en innovació siguin les empreses qui assumeixen tot el risc inherent a la innovació. Aquesta, factor de competitivitat estratègica pels països, no es deixa mai en mans del mercat. Ans al contrari, bona part del risc innovador és assumit pels Estats, no només finançant la recerca bàsica amb pressupostos generosos, sinó també el desenvolupament tecnològic en àrees clau per la competitivitat empresarial. I el mercat no entra fins que les noves tecnologies estan en un punt suficient de maduració com per haver eliminat la pràctica totalitat del risc tecnològic dels projectes.
Així, si bé és cert que Steve Jobs va ser el gran geni creatiu de la nostra era, no és menys cert que Jobs va navegar sobre un mar de tecnologia a la seva disposició finançada al Silicon Valley amb recursos públics, fins al mateix llançament dels primers prototips comercials. Darrera l'iPhone hi ha 12 tecnologies crítiques pagades íntegrament amb fons federals americans. I Apple va rebre préstecs participatius preferents de l'Administració nord-americana quan era només un fràgil embrió d'empresa d'alta tecnologia.
Així, per Mazzucato, que critica amargament les polítiques europees d'austeritat indiscriminada, eliminar l'esforç públic en R D per contenir el dèficit públic, és com llançar els motors al buit per estabilitzar un avió amb sobrecàrrega. El problema dels països del sud d'Europa no és tant un problema d'excés de despesa, sinó de manca d'inversió en àrees estratègiques i en polítiques específiques d'R D, que impedeix l'emergència de líders tecnològics globals".
Genís Roca recomana 'Colapso', de Jared M. Diamond (Debolsillo, 2007)
![]() | "Nosaltres tenim tendència a pensar que les organitzacions i els països evolucionen com un ésser viu; que neixen, es desenvolupen, maduren i finalment desapareixen. I això no és sempre així, no tots els negocis segueixen la corba de la campana de Gauss, n'hi ha que es col·lapsen. |
És a dir, no totes les societats i les empreses tenen un declivi prolongat amb el temps, sinó que n'hi ha algunes que cauen i tenen una fallida sobtada. És el cas de l'imperi Maya o de les empreses Blackberry i Kodak, dos exemples de negocis que neixen i cauen; no estan 50 anys deteriorant-se".
Juna Albert recomana 'Managing change', de Constantin Andriopoulos i Patrick Dawson (SAGE Publications Ltd, 2008)
"Aquest llibre parla del canvi, la creativitat i la innovació. Com tants d'altres. Però en aquest cas ens trobem davant d'un estudi que va molt més enllà d'una disciplina o d'un únic model d'aplicació pràctica de la gestió del canvi, la creativitat i la innovació. Aquest llibre posa el canvi, la creativitat i la innovació a nivell de filosofia de vida, és a dir, a nivell d'una determinada visió i actitud davant la vida. | ![]() |
D'acord amb això, els autors treballen a favor d'una comprensió holística d'aquests tres pilars bàsics de la vida, i per tant, de les persones, la societat, l'empresa i l'economia. No obstant això, i basant-se en l'estudi d'innombrables casos pràctics, el llibre també ens dóna molt bons models pràctics. La manera com el llibre aborda la gestió del canvi, la creativitat i la innovació a les organitzacions passa, en ordre creixent, per l'individu (com promoure el seu pensament crític), el grup (com nodrir el treball en equip), el paper del líder com a creador de noves idees, i acaba parlant de la tríada formada per estructura, sistemes i recursos, així com de la cultura que fomenta la creativitat.
És un llibre àmpliament recomanable que jo, com a bona física de l'era quàntica, i autora de ¡Sincronitza la teva Vida!, celebro per la seva visió multidisciplinar i holística que indubtablement és la que es troba a la base de les millors pràctiques de management i de les millors, i cada vegada més nombroses, innovacions".
Frederic Boix recomana 'El Danubi', de Claudio Magris (Editorial Anagrama, 1986)
![]() | "De tots, em quedo amb aquest que enguany he rellegit. Em reconforta retrobar-me amb la vella saviesa europea, fluir amb la història d'un riu que és la història i geografia dels seus habitants, amable, dura i sorprenent, un riu que neix d'una aixeta, una nova Barcelona a Sèrbia i tantes coses més. És com viatjar amb un savi i comprendre la unitat i la diversitat de la cultura europea". |
Iolanda Guiu recomana 'Dónde tus sueños te lleven', de Javier Iriondo (Ediciones Oniro, 2012)
"El llibre conta la història de David, un escalador expert, que sofreix un tràgic i cruel accident en l'Himàlaia, on perd al seu company d'escalada. A la seva volta a casa després de l'accident, David no és capaç de superar la tragèdia viscuda i cau en una profunda depressió, fins que Joshua, un misteriós mestre, apareix en la seva vida. | ![]() |
El llibre és un tòpic. Té grans frases, molt inspiradores, que ajuden a buscar el sentit més profund de la vida, més enllà del que es veu. És un llibre per descobrir-te i per alliberar-te de la percepció que tens de tu mateix. És un llibre per pensar-lo".