
20
de Desembre
de
2013
Act.
20
de Desembre
de
2013
L'elecció dels vins per als àpats de Nadal no és senzilla. És una responsabilitat que pot arribar a ser feixuga. Són les festes més importants de l'any i el menú ha estat escollit amb cura, s'han encarregat les millors viandes, i el cuiner o cuinera es passarà hores a la cuina, cremant-s'hi les pestanyes amb la finalitat d'oferir als comensals els millors plats de l'any.
I cada cop som més conscients que tot aquest esforç se'n pot anar en orris si no es fa una bona elecció dels vins. El cunyat "entès" o el sogre malcarat estaran esperant a tenir l'oportunitat a fer un comentari despietat sobre la elecció poc encertada d'un vi amb poca entitat per acompanyar el plat estrella de la jornada.
Quines són, doncs, les claus per no fracassar en una elecció tan delicada? Abans d'entrar en l'elecció concreta, s'ha de fer una mirada àmplia, tant als plats que se serviran, com a les persones que s'asseuran a taula. La millor elecció no serà aquella que deixi bocabadat el cunyat amb un vi negre molt potent, de culte entre els connaisseurs, si a la tieta soltera li resulta impossible d'engolir, o si li resta massa protagonisme a l'àpat i et posa en contra, per gelosia, el cuiner o cuinera.
Contemplar dues opcions
Així, el principal criteri ha de ser l'harmonia, l'equilibri: el vi ha de poder acontentar tothom i no ha d'acaparar l'atenció. Per això, i tenint em compte que en aquests dies hi acostuma a haver molta gent asseguda al voltant de la taula, una bona opció és oferir-ne dues. És a dir, com que es consumiran diverses ampolles, hi pot haver dues opcions per a cada plat i deixar que cadascú trii la que més li agradi. Un tall rodó rostit tant es pot acompanyar amb cava de criança llarga, que pugui satisfer la tieta, com amb un vi negre potent, que sedueixi els més iniciats en els secrets del vi.
Començarem, doncs, buscant vins apropiats als platsclàssics del dia de Nadal. Són receptes contundents i sovint amb molt greix, procedents d'altres temps en que el menjar no era tant abundant la resta de l'any, en que les cases no tenien calefacció i es necessitava escalfar els cossos amb calories abundoses, i en que els treballs eren físics i es cremava amb més facilitat els excessos de les festes.
El primer entrebanc: l'escudella i carn d'olla
Quin vi pot ser, doncs, adequat per acompanyar una sopa de galets, escudella i carn d'olla? És un plat complicat de maridar, calent i potent i alhora molt obert: no és ni carn ni verdura ni pasta, sinó una mica de tot, de vegades fins i tot una mica massa de tot. Un vi blanc pot resultar poca cosa i un negre pot resultar excessiu per començar l'àpat.
Una elecció de compromís que pot satisfer tothom, més si després de l'escudella hi ha un rostit de pollastre farcit, és combinar tot l'àpat amb cava. Això sí, haurà de ser un cava amb entitat, força i estructura, i alhora amb un punt d'acidesa i frescor per desentelar el paladar de greix.
Una elecció més concreta és seleccionar un viblanc amb fermentació i/o criança en fusta. Conserven la frescor del vi blanc, i alhora tenen més força, complexitat i empenta que els blancs joves tradicionals. Una altra opció seria un vinegre jove, fresc i afruitat, però tot i que és justificable, difícilment serà del gust de tothom i si després hi ha gall farcit, segurament haurem de tornar enrere en l'escalafó de potència dels vins i passar a un cava, cosa que no és recomanable. Val més reservar-se l'opció del vi negre per més endavant.
D'entre tots els vins possible d'escollir en cada tipologia, en lloc de deixar l'elecció al criteri de qui signa aquest article, el millor és consultar al cercador dels vinsguardonats a la 1a edició dels Premis Vinari. Podreu seleccionar el vi pel rang de preus, per la Denominació d'origen o per la categoria (vins de pas per fusta o escumosos de Gran Reserva o Gran Reserva Premium (amb un PVP aproximat de més 25 euros) si teniu pressupost de sobres. En tot cas, els guanyadors en les tres categories són l'Edetària Blanc 2011 (DO Terra Alta) en blancs amb pas per fusta, el Sumarroca Allier, un escumós que també ha estat parcialment envellit en bóta, en la categoria d'escumosos de Gran Reserva, i al ja clàssic Kripta 2007 de les caves d'Agustí Torelló Mata, en la categoria Premium.
Els articles sobre els vins que acompanyen els àpats de Nadal és una col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi amb VIAempresa
I cada cop som més conscients que tot aquest esforç se'n pot anar en orris si no es fa una bona elecció dels vins. El cunyat "entès" o el sogre malcarat estaran esperant a tenir l'oportunitat a fer un comentari despietat sobre la elecció poc encertada d'un vi amb poca entitat per acompanyar el plat estrella de la jornada.
Quines són, doncs, les claus per no fracassar en una elecció tan delicada? Abans d'entrar en l'elecció concreta, s'ha de fer una mirada àmplia, tant als plats que se serviran, com a les persones que s'asseuran a taula. La millor elecció no serà aquella que deixi bocabadat el cunyat amb un vi negre molt potent, de culte entre els connaisseurs, si a la tieta soltera li resulta impossible d'engolir, o si li resta massa protagonisme a l'àpat i et posa en contra, per gelosia, el cuiner o cuinera.
Contemplar dues opcions
Així, el principal criteri ha de ser l'harmonia, l'equilibri: el vi ha de poder acontentar tothom i no ha d'acaparar l'atenció. Per això, i tenint em compte que en aquests dies hi acostuma a haver molta gent asseguda al voltant de la taula, una bona opció és oferir-ne dues. És a dir, com que es consumiran diverses ampolles, hi pot haver dues opcions per a cada plat i deixar que cadascú trii la que més li agradi. Un tall rodó rostit tant es pot acompanyar amb cava de criança llarga, que pugui satisfer la tieta, com amb un vi negre potent, que sedueixi els més iniciats en els secrets del vi.
Començarem, doncs, buscant vins apropiats als platsclàssics del dia de Nadal. Són receptes contundents i sovint amb molt greix, procedents d'altres temps en que el menjar no era tant abundant la resta de l'any, en que les cases no tenien calefacció i es necessitava escalfar els cossos amb calories abundoses, i en que els treballs eren físics i es cremava amb més facilitat els excessos de les festes.
El primer entrebanc: l'escudella i carn d'olla
Quin vi pot ser, doncs, adequat per acompanyar una sopa de galets, escudella i carn d'olla? És un plat complicat de maridar, calent i potent i alhora molt obert: no és ni carn ni verdura ni pasta, sinó una mica de tot, de vegades fins i tot una mica massa de tot. Un vi blanc pot resultar poca cosa i un negre pot resultar excessiu per començar l'àpat.
Una elecció de compromís que pot satisfer tothom, més si després de l'escudella hi ha un rostit de pollastre farcit, és combinar tot l'àpat amb cava. Això sí, haurà de ser un cava amb entitat, força i estructura, i alhora amb un punt d'acidesa i frescor per desentelar el paladar de greix.
Una elecció més concreta és seleccionar un viblanc amb fermentació i/o criança en fusta. Conserven la frescor del vi blanc, i alhora tenen més força, complexitat i empenta que els blancs joves tradicionals. Una altra opció seria un vinegre jove, fresc i afruitat, però tot i que és justificable, difícilment serà del gust de tothom i si després hi ha gall farcit, segurament haurem de tornar enrere en l'escalafó de potència dels vins i passar a un cava, cosa que no és recomanable. Val més reservar-se l'opció del vi negre per més endavant.
D'entre tots els vins possible d'escollir en cada tipologia, en lloc de deixar l'elecció al criteri de qui signa aquest article, el millor és consultar al cercador dels vinsguardonats a la 1a edició dels Premis Vinari. Podreu seleccionar el vi pel rang de preus, per la Denominació d'origen o per la categoria (vins de pas per fusta o escumosos de Gran Reserva o Gran Reserva Premium (amb un PVP aproximat de més 25 euros) si teniu pressupost de sobres. En tot cas, els guanyadors en les tres categories són l'Edetària Blanc 2011 (DO Terra Alta) en blancs amb pas per fusta, el Sumarroca Allier, un escumós que també ha estat parcialment envellit en bóta, en la categoria d'escumosos de Gran Reserva, i al ja clàssic Kripta 2007 de les caves d'Agustí Torelló Mata, en la categoria Premium.
Els articles sobre els vins que acompanyen els àpats de Nadal és una col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi amb VIAempresa