Es pot triomfar amb ètica?

Maria Coll, codirectora de la revista 'Valors', publica un llibre on reflexiona sobre l'èxit i l'ètica

L'èxit lligat a un empresari dur, obsessionat amb la feina i sense escrúpols. És l'estereotip del professional que triomfa, el mateix estereotip que la periodista Maria Coll (Mataró, 1977) esborra al seu llibre Ètica i èxit. Converses amb valors, escrit a quatre mans amb Joan Salicrú. Codirectora de la revista Valors, que ja ha assolit el centenar de números, Maria Coll insisteix que hi ha més persones que triomfen amb ètica que sense i posa en relleu el valor de tenir valors.

Què vol dir tenir valors?
Els valors, com sempre explica Francesc Torralba, són aquelles forces motrius interiors que ens ajuden a viure, són aquells elements que ens empenyen a actuar d'una manera determinada, per tant, són molt personals.

Amb quins valors s'ha trobat mentre escrivia el llibre?
N'apareixen molts: la creativitat, la superació, l'honestedat, el lideratge, l'empatia... i l'èxit, que comparteixen tots els entrevistats. A més, amb cada entrevistat comentem valors que tenen relació amb la seva professió, per exemple, amb la Judit Mascó parlem de la bellesa i amb el Pau Garcia-Milà de l'emprenedoria.

Qui l'ha sorprès?
No coneixia cap d'ells personalment i puc dir que tots m'han sorprès. És sorprenent la senzillesa dels germans Roca i com integren els valors al seu procés creatiu. També vaig quedar admirada de l'esperit de superació de la nedadora Teresa Perales: té 22 medalles olímpiques, igual que Michael Phelps, però lamentablement ella és menys coneguda. És impressionant, també, el bon sentit de l'humor d'Ana Maria Matute.

Els valors canvien en funció del lloc de treball?
Tota persona té uns valors i unes virtuts. El que realment importa independentment que un dia un deixi de ser assalariat i es converteixi en empresari, és que la persona actuï amb ètica i responsabilitat.

Com són les persones que assoleixen l'èxit?
S'ha de diferenciar l'èxit de la fama fugissera. Les persones que gaudeixen d' èxit són bons professionals, perseverants, molts treballadors, assumeixen reptes, estimen la feina que fan, són ambiciosos però amb prudència, saben treballar en equip...

Un bon grapat d'atributs
De fet, una societat necessita persones així per avançar.

Es pot triomfar amb ètica?
Sí. Afortunadament hi ha més persones que triomfen amb ètica que sense, però aquestes no són notícia. Actualment sembla que la societat condemna les persones que tenen èxit. De seguida molts pensen: "Alguna cosa deu haver fet per haver arribat fins aquí".

I no sempre és veritat...
No. Fins i tot, a molts ens han dit alguna vegada: "Si ets de tan bona, fe no arribaràs enlloc". La voluntat d'aquest llibre és demostrar que l'ètica i l'èxit és un binomi possible. I això és un benefici personal, però també social.

Per què tenim aquesta visió que per arribar a dalt de tot has de trepitjar a altra gent o valors?
Els mitjans de comunicació no ajuden. És evident que hi ha més polítics ètics que corruptes, més empresaris nobles que estafadors, més esportistes legals que dopats... Però el ciutadà generalitza a partir d'una notícia. I no podem oblidar que aquí a casa nostra la picaresca també és un concepte molt arrelat en la història i en la literatura.

L'èxit professional va unit a l'èxit personal i familiar?
Normalment qui és ètic en un aspecte de la seva vida ho intenta ser en tots. No consideraria persona d'èxit a algú que triomfés a nivell professional però, per altra banda, abandonés la seva dona, marit o fills. En aquest sentit, per exemple, coincideix que més enllà de l'èxit tots els entrevistats tenen una gran qualitat humana.

La crisi ens pot fer perdre valors?
No sé si la crisi encara ens pot fer perdre valors, però sí que la pèrdua de valors ens ha portat a la crisi. És evident que entre les causes de la crisi hi ha el consumisme innecessari, la irresponsabilitat, la supèrbia...

Ens en sortirem?
Estem en un moment d'impàs i costa molt saber si la societat realment sabrà reaccionar, tinc els meus dubtes, però és evident que cal recuperar valors com l'austeritat, la creativitat i l'emprenedoria, la il·lusió i la responsabilitat.

És preferible ser conservador o rupturista?
Afortunadament cada dia creixem i ens enriquim com a persones a través de noves experiències i del testimoni dels altres. És bo reinventar-se i madurar. En les diferents etapes de la vida la nostra escala de valors també canvia i això no vol dir pas trair-se.

Ho fa bé l'empresari català?
Crec que de vegades a l'empresariat català li ha mancat valentia per reivindicar-se a ell mateix. La seva millor virtut, ja històricament, és l'esperit de treball, la constància i la creativitat. Sense aquests tres elements moltes petites i mitjanes empreses familiars durant desenes d'anys no haurien obert la porta de la fàbrica i ara moltes empreses, per exemple, de l'àmbit de les TIC, tampoc aguantarien.
Avui et destaquem
El més llegit