La fàbrica de màgia (i diners) de Harry Potter a Catalunya

22 anys després del naixement de la saga de màgia, aterra a Barcelona l'experiència immersiva més ambiciosa i aplaudida que es recorda

'Harry Potter: The Exhibition' es pot trobar al Port Vell de Barcelona | Cedida 'Harry Potter: The Exhibition' es pot trobar al Port Vell de Barcelona | Cedida

Friends, The Office, Operación Triunfo i... Harry Potter. Diuen que vivim l'època de redescobrir formats històrics que han marcat una generació i no els falta raó. En aquesta ocasió el protagonista és un mag anglès que té a darrere la xifra gens menyspreable de facturar mundialment 25.000 milions de dòlars. I amb la fi de la saga, la benvinguda dels spin off, parcs d'atraccions, cafeteries, sessions de bruixeria, la pràctica de l'esport quidditch i les experiències immersives. Uns fans que esperaven amb candeletes Harry Potter: The Exhibition i que s'ha inaugurat aquesta tardor al Port Vell de Barcelona. I spoiler, no decep.

El dia de la inauguració de qualsevol exposició és clau per conèixer a fons el termòmetre i interès que genera. Amb Harry Potter ha sigut fàcil, perquè la Barceloneta era plena de mags amb varetes. I és que nombrosos assistents s'esperaven des de feia hores a la cua el divendres 17 de novembre per poder assistir a una innovadora exposició itinerant que commemora els moments icònics, personatges, escenaris i criatures del món de Harry Potter. Des dels més grans als més menuts que confessaven a VIA Empresa que "avui havien fet campana a l'escola o l'institut" per assistir a una exposició única i qualificada com la més "completa que s'ha presentat mai sobre l'aprenent de mag".

Es tracta d'una captivadora exposició creada i produïda per Imagine Exhibitions, en col·laboració amb Warner Bros, Discovery Global Themed Entertainment i EMC Presents, que més d’1,7 milions de visitants han experimentat des que es va inaugurar fa més d’un any a Filadèlfia (Pensilvània). I en paraules de Tom Zaller, president i conseller delegat d’Imagine Exhibitions, creador i productor de l’exposició, “mai hi ha hagut una experiència itinerant com aquesta”.

El menjador de Hogwarts | Cedida
El menjador de Hogwarts | Cedida

Una exposició ideal pels fans de la saga que poden descobrir el Castell de Hogwarts, la sala del Gran Menjador, les cases de Hogwarts, les classes i, fins i tot, la Cabana de Hagrid i el Bosc Prohibit. També hi ha un apartat enfocat a la vida del malèfic Lord Voldemort que més d'un ensurt ha provocat als més petits. Uns fans entregats -molts d’ells amb maleta de rodes perquè havien vingut directament des de l’Aeroport del Prat- en una exposició immersiva que abans d'entrar et fan escollir de quina escola ets segons la teva personalitat: si ets valent a Gryffindor, si ets treballador a Huffelpuff, si destaques per la teva curiositat a Ravenclaw i finalment, si ets ambiciós i “malvat”, Slytherin és el teu lloc. També es pot fer pocions màgiques, predir el futur a la classe d'endevinació, jugar a quidditch o batre's amb la vareta.

La ruta (econòmica) de Harry Potter a Barcelona

Practicants de quidditch a Barcelona | Cedida
Practicants de quadbol a Barcelona | Cedida

El fenomen Harry Potter no és nou a Catalunya i des del 2017 es va obrir la primera botiga temàtica del mag a les Galeries Maldà (Portaferrisa, 22) amb el nom de Carreró Maldagó. En total, 200 metres quadrats de marxandatge de Hogwarts amb mags i bruixots al taulell.

'Harry Potter: The Exhibition' és l'exposicio més "completa que s'ha presentat mai sobre l'aprenent de mag"

Com a curiositat, el quidditch, l'esport estrella de la saga que és similar a un rugby màgic a sobre d'escombres voladores, es juga a Barcelona des del 2013. Té el nom de quadbol i hi ha lliga a Catalunya i fins i tot tornejos europeus i mundials. Finalment, es pot degustar una cafeteria ambientada amb la saga que té el nom de Pudding Diagonal i es troba a prop de l'Illa Diagonal. Duen a terme diverses activitats al llarg de la setmana, en què la diversió és molt més que un simple dinar, berenar o sopar.

Més informació
Està tornant la màgia?
'Management' per a superherois: entre la ficció i la màgia
El flamant Museu de l'Art Prohibit combat el nervi de la censura
Avui et destaquem
El més llegit