Dia 51: La gratificació instantània és una eina del poder

Ganyet parla amb Roger Vinton sobre veritat i poder

El llibre de Roger Vinton a la redacció de VIA Empresa El llibre de Roger Vinton a la redacció de VIA Empresa

Ahir a les 18:00 es va asseure al #søfä de Mortensen el Sr. Roger Vinton, escriptor, pensador, tuitaire i un home com cal. Vora cent persones ens vam connectar al Zoom de la xerrada per sentir com ens explicava “Com apropar-se a la veritat a partir de fonts públiques”.

Més info: Vinton: "Criticar la banca o les multinacionals és perseguir fantasmes"

Roger Vinton és l’autor del llibre La gran teranyina i propietari del compte de Twitter que porta el seu nom, i tant al llibre com a la xarxa el Sr. Vinton estira els fils de famílies, nissagues, grups empresarials i lobbies, per descabdellar el poder amb l’objectiu de saber qui mana al nostre país. Cap versió oficial sense la seva contrastació amb dades.

El Sr. Vinton investiga a partir de fonts d’informació públiques accessibles per a qualsevol usuari d’internet. Diaris oficials, balanços d’empreses, memòries anuals, registres i el seu arxiu particular li serveixen per a fer la seva feina. Ens comenta a la xerrada que no som conscients de la informació que tenim a l’abast i que amb l’accés que tenim a la xarxa qualsevol persona pot ser físic nuclear si s’ho proposa i té un mínim de senderi.

"El Sr. Vinton estira els fils de famílies, nissagues, grups empresarials i lobbies, per descabdellar el poder amb l’objectiu de saber qui mana al nostre país"

Ens adverteix però, que cal saber destriar el gra de la palla —aquí és on ell excel·leix— i no deixar-te portar pel curt-terminisme de l’allau d’informació que rebem constantment. Cal saber fer pausa, posar les llargues i agafar perspectiva. Segons Dom Roger el curt-terminisme i la gratificació instantània és una eina del poder per que no anem més enllà en la recerca de la veritat.

Ens explica que per immunitzar-se contra això, de fa dècades que manté un arxiu físic d’informació. “Res no és més antic que un diari d’ahir” i quan revisem premsa antiga de seguida li veiem les costures a la mentida. L’hemeroteca pròpia i la memòria com a antídot contra la manipulació.

Més info: Crisis

Ens adverteix emperò de les fal·làcies de la memòria. Ell la fa servir per relacionar informació actual amb la del seu arxiu, però té per norma no refiar-se’n i ens en posa un exemple: “si us dic primer partit del Figo al Camp Nou com a madridista, què us ve al cap?, el cap de porc i el partit suspès vint minuts, oi?”. Doncs resulta que això no va passar mai.

En el primer partit del Figo com a madridista a l’estadi, el Barça va guanyar dos a zero i el partit es va disputar amb normalitat. En la segona temporada Figo no va venir adduint una lesió i no va ser fins el tercer any que li van tirar al famós cap de porc. Hemeroteca i esperit crític, especialment amb un mateix.

 "L’hemeroteca pròpia i la memòria com a antídot contra la manipulació"

Obrim el torn de preguntes i entren a debat els mitjans i la seva independència, el control del Barça, qui mana realment a Catalunya i les reaccions de la teranyina amb el canvi a la Cambra de Barcelona. Només hi faltava La Caixa i ja tindríem els quatre pilars del poder de Catalunya. En tots quatre temes Dom Roger ens diu que donarien per a quatre sessions de dues hores més i que podríem debatre amb un whisky al davant que endevino que seria escocès.

Més informació
Dia 43: Set anys de preguntes
Avui et destaquem
El més llegit