Ictus iStock
Ictus iStock

Ictus: time is brain

Com puc saber que tinc un ictus i com es pot tractar?

RAPID és l'acrònim que s'utilitza en una de les campanyes més conegudes de la Fundació Ictus i el Departament de Salut per conscienciar a la població sobre els símptomes més freqüents de l'ictus. Les lletres fan referència a Rigui (veuràs que la boca es torça), Aixequi els braços (veuràs que et costa aixecar un dels dos) i Parli (observaràs que et costa pronunciar les paraules). Si alguna d'aquestes coses falla, pensa en un Ictus i truca De pressa al 061 o al 112. L'objectiu d'aquesta campanya és clar: identificar el més ràpidament possible els símptomes de l'ictus per poder alertar als serveis d'emergència. Perquè si bé tothom té clar que quan ens fa mal al pit hem d'anar a urgències, no tothom té clar quins són els símptomes de l'ictus. I el que és pitjor, no hi ha prou consciència sobre la importància d'anar RÀPID. És important conèixer l'ictus, per prevenir-lo i per tractar-lo ràpidament quan apareix. Per cada minut que passa es perden prop de 1,9 milions de neurones, així que cada minut compta! Time is brain...

Què és l'ictus?

L'ictus és una malaltia vascular provocada per una alteració transitòria o persistent del flux sanguini en una o diverses àrees del cervell. Si no es restableix ràpidament la circulació en aquestes àrees s'estableix un infart, les neurones moren i es perd la seva funció  apareixent la conseqüència més temuda de l'ictus: les seqüeles. Hi ha dos grans grups d'ictus: l'isquèmic, que representa el 85% dels ictus i que es produeix quan un vas sanguini es tapa, i l'hemorràgic, que representa l'altre 15% i que es produeix quan un vas sanguini es trenca i provoca un hematoma al cervell.

És important saber que la paraula ictus engloba molts termes que s'han utilitzat clàssicament tant en medicina com en el vocabulari popular. "Atac", "Feridura", "Derrame", "Embòlia", "AVC", "Apoplegia"... tots són termes inclosos dins la paraula Ictus, la paraula que ens agrada utilitzar actualment.

Per què ens preocupa tant l'ictus?

Lluny de ser només un problema de salut, l'ictus s'ha convertit en un repte socioeconòmic de primera magnitud. A Catalunya l’ictus s'ha convertit en la primera causa de mort en les dones i la segona en els homes. Més de 13.000 persones ingressen cada any per un ictus. A més, és la primera causa de discapacitat a l’edat adulta i la segona causa de demència. I si mirem al món, l'escenari no és gaire millor: l’ictus és la segona causa de mortalitat al món i també és la principal causa mèdica de discapacitat. Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida!

Com puc saber que tinc un ictus?

L'ictus pot tenir tants símptomes com funcions té el cervell. Però alguns símptomes són més freqüents que altres i té un seguit de característiques que ens permeten sospitar-lo encara que no sapiguem res de medicina:

1) El seu inici és brusc, sobtat, apareix de cop! Per això és tan habitual que la gent del voltant es sorprengui, perquè feia un minut aquella persona estava perfecte com sempre.

2) És deficitari, alguna cosa falla! El que veuen els testimonis és que la persona no pot parlar o moure's amb normalitat. I en aquest punt tornem a la campanya RAPID, perquè malgrat la diversitat de símptomes pot ser molt gran, hi ha tres símptomes que són especialment freqüents i que els hem de tenir gravats al cap: la boca es torça, es perd força en un dels dos costats del cos i/o s'altera la parla.

3) És focal. Segons el tipus de símptoma podem saber on està el focus de la lesió. Però això ja és un tema més mèdic que requereix certs coneixements de neuroanatomia.

Es pot tractar?

En molts casos sí i d'aquí la importància de conèixer-lo i detectar-lo! Els tractaments actuals només tenen efecte durant les primeres hores de la malaltia, per això és tan important reaccionar de forma ràpida. El tipus de tractament serà diferent segons ens trobem davant d’un ictus isquèmic o d’un ictus hemorràgic. El tractament de l'ictus isquèmic (el més freqüent) és el que més canvis ha experimentat en els últims anys. Hi ha bàsicament dues teràpies que es poden administrar a la fase aguda:

1) La trombòlisi: es tracta d’ administrar un medicament per desfer el trombe.

2) La trombectomia mecànica: es tracta d’una intervenció reservada pels trombes més grans. S'introdueix un catèter per l’artèria femoral del pacient per fer arribar un stent fins al trombe i extreure’l.

Malgrat els dos tractaments són eficaços no sempre es poden administrar, ja que presenten algunes contraindicacions. A més, la seva eficàcia depèn del temps d’evolució. Cada minut compta!

Codi ictus: time is brain

Catalunya és pionera en l’àmbit europeu en l’organització de l’atenció als pacients amb ictus. Gran part de l’èxit del nostre model rau en la implementació i el desplegament del Codi ictus, un codi d’emergència que permet donar una atenció immediata als pacients amb sospita d’aquesta malaltia.

Aquest model assistencial comprèn l’activació d’una xarxa d’hospitals comarcals i hospitals de referència que cobreix tot el territori de Catalunya i garanteix que els pacients siguin avaluats, diagnosticats i tractats en el menor temps possible.

Per això, el més important és que davant de qualsevol sospita d’ictus s’avisi als serveis d’emergència.

El millor tractament: la prevenció!

L’ictus es pot evitar en moltes ocasions. Per això, identificar els factors de risc de cada persona és clau per abordar-los i així reduir la probabilitat de patir un ictus. A part de les medicacions que et recomanin els teus metges de referència, cal portar un estil de vida saludable. Alguns consells: segueix una dieta saludable, fes exercici físic regularment, controla’t la tensió arterial, el colesterol i el sucre, controla el teu pes, deixar de fumar, modera el consum d’alcohol i evita l’estrès.

En el Dia Mundial de l'Ictus cal recordar la importància de conèixer i prevenir l'ictus i sobretot, no abaixar la guàrdia! Malgrat la pandèmia per la COVID-19 ha alterat el nostre dia a dia, hem de saber que l'atenció a l'Ictus segueix i seguirà funcionant passi el que passi. Ja ho va fer durant la primera onada. Així que no tinguem por de consultar. Un cop més: time is brain..

Més informació
L'obesitat
Economia o salut? Un debat fals
Avui et destaquem
El més llegit