Inversions 101, l'estalvi al món digital

El professor d'Esade i l'IEF Eloi Noya ofereix a 'Fintech, ahorro e inversión en la era financiera digital' un full de ruta per a la gestió del capital en el nou paradigma

Les fintech i els nous formats digitals d'inversió ofereixen una nova realitat que Eloi Noya mapeja al seu darrer llibre | iStock Les fintech i els nous formats digitals d'inversió ofereixen una nova realitat que Eloi Noya mapeja al seu darrer llibre | iStock

Invertir no és el que era. Les possibilitats d'estalvi i localització de capitals dels usuaris generals s'han multiplicat amb la infinitat de noves funcionalitats i aplicacions digitals a l'abast de qualsevol inversor, sigui quina sigui la seva mida, capacitat econòmica i disponibilitat per la gestió del seu capital. Acceptant aquesta diversitat – i, de fet, entenent les limitacions dels usuaris mitjans d'aplicacions financeres pel que fa a dedicació a les seves inversions – el professor de finances i tecnologia a Esade i l'IEF Eloi Noya recull al seu darrer llibre Fintech, Ahorro e Inversión en la era financiera digital (LIDEditorial, 2021) un conjunt de receptes, consells i fins i tot aplicacions pensades per millorar la qualitat de vida de qualsevol que es proposi estalviar.

Una de les virtuts de la proposta de Noya és la seva ergonomia: Fintech explora consells, tècniques i propostes d'estalvi i inversió anteriors als usos tecnològics, per acabar aplicant-les a les noves capacitats tècniques de les diferents cares de les finances digitals. Després d'una introducció general del que ofereix l'ecosistema fintech i les seves diverses aplicacions, Noya ofereix consells que qualsevol inversor o estalviador – un qualsevol general, de fet – pot aplicar, des de la planificació de despeses a l'ús de bases de dades i aplicacions per sistematitzar l'estalvi i maximitzar-ne el retorn; o l'establiment d'un fons d'emergència que permeti a l'usuari comptar amb una xarxa de seguretat en cas que els seus ingressos es vegin minvats.

'Fintech' serveix de vaccí contra sentits comuns obsolets en relació amb les finances, però també de mirada a les formes d'inversió que venen

Les recomanacions financeres continuen amb una exposició entenedora de qüestions com als fons indexats, els Exchange Trade Funds o les virtuts de l'interès compost. De l'exposició de Noya, de fet, més enllà de la seva utilitat tècnica, se'n desprèn una conclusió útil per als inversors, especialment aquells amb capitals reduïts o menys experiència: sigui amb coneixement o sense, sovint les institucions i assessors financers tradicionals no operen amb el millor interès dels usuaris en ment. La seva utilitat, de fet, queda sota una ombra de dubte després d'una reflexió sobre l'absència dels fons indexats entre els consells dels assistents tradicionals. "La pregunta incòmoda és, per a què serveix un assessor financer?", qüestiona.

El manual es completa amb diverses propostes completes que amplien les possibilitats inversores, des dels fons de gestió activa – gestió tradicional, no agrupada per paquets sinó dedicada a accions d'empreses concretes – fins a inversions alternatives als actius financers, des de l'art fins a l'or, passant pel vi. Complementa aquest suggeriment d'alternatives amb l'exploració de nous formats inversors, en aquest cas el micromecenatge i les seves variants, que permeten finançar directament projectes concrets esperant no només rendibilitat sinó especialment la seva arribada a bon port i desenvolupament final.

Les propostes tecnològiques recorren el conjunt de l'obra, des de les propostes de gestió de l'estalvi fins al triatge de suports en les inversions mitjançant els roboadvisors – aplicacions que gestionen i agrupen les oportunitats inversores. Fintech assoleix una integració de les oportunitats tecnològiques dins els consells generals que afavoreix la comprensió de com la integració de les noves tecnologies digitals, des del suport a l'estalvi i la despesa fins als neobancs, no només faciliten els processos financers, sinó que transformen el conjunt del sector i la forma en què els usuaris poden interactuar amb ell.

Llibre de text, mapa del tresor

L'ordre dels factors és un valor important de Fintech. Noya aconsegueix marcar un mapa que guia el lector des de l'entrada al món de la inversió, les exigències per accedir-hi i els primers passos que recomana donar fins a l'especialització de la distribució de capitals o les fortaleses de cadascuna de les inversions possibles, tot plegat recorregut per una consciència tecnològica que ofereix una perspectiva útil de la renovació del sector financer i el que aquesta significa per a l'usuari final.

L'elecció d'oferir un Pla d'acció al final de cada capítol del manual, que no ofereix només un resum de les recomanacions i reflexions oferides sinó que ofereix la seva concreció de manera sintètica, permet al lector no només tenir una consciència teòrica de l'estat de la qüestió de les finances digitals, sinó un mapa clarament dibuixat de com recórrer l'ecosistema.

Amb tot, Fintech, Ahorro e Inversión en la era financiera digital, és una porta d'entrada més que operativa al món financer. Serveix de vaccí contra sentits comuns obsolets en relació amb les finances, però també de mirada a les inversions que venen. De la neobanca i els challenger banks a les finances descentralitzades passant pels models de finançament col·lectiu en plataformes digitals, la proposta de Noya és prou general per a aplicar-se a qualsevol context inversor, però també prou específic per ser funcional allà on s'aterri.

Més informació
Què fer quan s'aixequen els morts
Un camí de sortida del capitalisme
50 idees per a un món volàtil
Avui et destaquem
El més llegit