Ioga a l'oficina, el retorn econòmic de la salut

Grans i petites empreses ofereixen aquesta activitat física als seus treballadors pels beneficis individuals i col·lectius que comporta

Una sala de reunions d'una empresa de manufactures lumíniques. Alguns empleats entren i enretiren les taules i cadires per deixar un gran espai. Tot seguit estenen a terra tot de màrfegues i s'hi estiren. Per la porta entra la Mariona Ventura, professora de ioga, fundadora i CEO de Yoga in the Office. Comença la classe.

Aquesta escena pot semblar més pròpia d'una de les grans empreses TIC de Silicon Valley, a Califòrnia, o d'una gran multinacional japonesa. No és pas el cas. Es tracta d'una empresa mitjana d'entre 55 i 70 treballadors situada al Baix Llobregat on Ventura dóna classes de ioga des de fa dos mesos: "Un grup de treballadors es va reunir i volien fer ioga per moure el cos, sentir-se més energètics i fer una activitat externa de la feina junts", comenta aquesta jove empresària.

Els beneficis del ioga, tant individuals com col·lectius, fan que empresaris es plantegin oferir aquesta activitat física als seus treballadors. Ventura, després d'una vida laboral viatjant per mig món ha tornat a Catalunya per fundar Yoga in The Office, una empresa que ofereix classes de ioga i estiraments pensades específicament per empreses.



El retorn econòmic de la salut
"Fem classes de 25 minuts o una hora de pràctica de ioga específic per als mals de l'oficinista derivat del Hata i el Vinyasa, però també fem respiració i estiraments, a qualsevol hora, al matí, al migdia o a la tarda, necessitem una sala de reunions, apartar les cadires, estendre les mat (màrfega, en el seu nom anglès) i comencem la classe", diu Ventura i afegeix: "Inclús algunes classes en anglès i no cal dutxar-se en acabar!", exclama.

Que una empresa decideixi oferir classes de ioga als seus treballadors té diversos motius: "D'una banda els beneficis personals pel treballador són molt bons, permet connectar amb un mateix i reduir estres i pressió. Físicament té beneficis cardiovasculars i sobre la pressió arterial o el colesterol, a part de corregir defectes posturals a l'esquena", explica la professora de ioga. D'altra banda, el retorn que n'obté l'empresa és molt interessant, segons explica Ventura, diversos estudis corroboren aquesta tesi: "Es redueix l'absentisme laboral, l'empresa s'estalvia 50 euros per persona, això vol dir 4.000 euros l'any en baixes. A més, les baixes que hi ha en empreses amb plans de salut solen ser més curtes".

La facultat Blanquerna va publicar un estudi en què s'afirma que la falta d'hàbits saludables representa el 27% dels factors que generen tensió en el treball. L'estudi afegeix que les empreses que implementen programes de salut reben un retorn d'inversió d'1,50 euros per cada euro que inverteixen. "Per aquest motiu hi ha empresaris que volen que els seus treballadors se sentin bé", afirma Ventura.

Ioga per a un i per a tothom
Hi ha dos grans tipus d'empreses que opten per oferir ioga als seus empleats, "les grans empreses de 40, 80, 100 o més treballadors" o bé "empreses petites en què els treballadors ho demanen o el cap fa ioga i ho vol incorporar a l'empresa", explica Ventura. El que tenen en comú aquestes empreses és que cerquen un retorn per proposar aquesta activitat i, de fet, "l'aconsegueixen".

"El team-building és un dels grans beneficis de fer ioga a la feina, el bon ambient entre els treballadors es nota a l'instant, el de màrqueting que no coneixia a l'informàtic ara s'hi parla, perquè abans no tenien res més en comú", diu la professora de ioga.

Roda el món
Ventura s'ha passat mitja vida laboral voltant pel món. Després d'estudiar magisteri i viure a Bèlgica, va marxar a Suïssa i Londres a cursar un Màster Internacional en Management. Aquesta jove empresària va començar a treballar en el món de la moda obrint botigues per Inditex, Prada i Mango arreu del món però sobretot a Àsia. Durant una estada a Singapur va descobrir el ioga. "La veritat és que sobretot a Xina i al sud-est asiàtic hi ha moltes empreses que ofereixen ioga als seus treballadors i és un fet molt integrat en la rutina de l'empresa", explica Ventura.

A partir d'aquest moment va combinar les seves dues passions i va aplicar els coneixements d'aquest art mil·lenari a la feina de crear equips per la multinacional de moda catalana. "En alguns grups fèiem pràctica de ioga abans de començar a treballar i vaig comprovar que aquells estaven més cohesionats que no pas allà on no en feien", afirma la jove emprenedora.

Fa mig any va deixar la seva feina a Mango i va marxar als Estats units a fer un entrenament amb altres professors de ioga. Llavors va decidir unir el món empresarial amb el ioga i fundar Yoga in the Office.

Salut davant la pantalla
Ventura explica que es poden fer petits canvis o exercicis durant la rutina que tenim a l'oficina que poden ajudar a millorar la nostra salut, per exemple "aixecar-se per agafar el telèfon i estirar les cames mentre parlem, enfonsar el melic quan seiem a la cadira i tirar les espatlles avall i enrere", detalla Ventura.

"Un altre exercici que es pot fer i és molt fàcil és estirar els braços cap amunt obrint els palmells i dits de les mans el màxim que es pugui. Al mateix temps, allargar la columna, enfonsant el melic cap endins i cap amunt i baixar una miqueta les espatlles cap avall, estirar els braços cap a dalt i aguantar entre cinc i deu segons" explica la professora de ioga i diu que aquesta postura es pot repetir entre tres i cinc cops a mig matí i mitja tarda.

A més també proposa fer una torsió de la columna mentre s'està assegut: "A la cadira amb la columna recta i allargada inspira i a l'expiració, torça cap a un cantó des de la part baixa de la columna (més aviat des de l'abdomen i no tant des de l'esquena) agafa't la cuixa del cantó que has girat. Estigues tres respiracions llargues i repeteix a l'altra banda".

Després d'estar-se molta estona davant de l'ordinador, se'ns carreguen molt els avantbraços, els canells, els dits i les mans. Un exercici per alleugerir aquestes zones consisteix, segons detalla Ventura, en "torçar els canells cap a una banda i l'altra amb l'ajuda de les mans. Primer, amb una mà cal prémer les puntes dels dits direcció al braç i canviar de canell. Després torçar el canell en la direcció oposada a la que prèviament has estirat, prement els dits de les mans cap a l'interior del canell.

Finalment per alliberar qualsevol tensió acumulada posa els dos braços com si fossis un cactus i sacseja els canells de manera ràpida de banda a banda i després cap amunt i cap avall". "Són exercicis fàcils que un mateix pot fer sense gaire complicació mentre hom és a l'oficina", conclou Ventura. Namasté.

Avui et destaquem
El més llegit