En el Joc de Trons, la reina d'Anglaterra sempre guanya

John Harrington passarà a la història com a poeta de la cort anglesa del segle XVI, inventor de l’inodor i parent de Kit Harrington, el popular Jon Snow de la sèrie d’HBO

Jon Snow de Joc de Trons és parent de l'inventor de la tassa del vàter Jon Snow de Joc de Trons és parent de l'inventor de la tassa del vàter

La història de Ponent està a punt de canviar. En les pròximes tres setmanes es decidirà qui guanyarà el Joc de Trons i, com durant tota la sèrie, Jon Snow està destinat a jugar un paper fonamental. No sabem si l'antic Lord Comandant acabarà assegut a la butaca de mil espases des d'on es governen els set regnes, però, si ens hem de refiar dels antecedents, és un dels personatges amb un llinatge més vinculat a això dels trons. Kit Harrington –l'actor que interpreta a Jon Snow- prové d'una de les famílies amb més renom del Regne Unit, estretament vinculada a la reialesa britànica, i un dels noms més destacats del seu arbre genealògic és el de John Harrington, poeta a la cort d'Elisabet I al segle XVI i inventor de l'inodor.

Traudcció i gresca

John Harrington va ser fill d'una dona al servei privat de la monarquia i un poeta, i va passar la seva infància a la cort gràcies al seu nomenament com a un dels 102 fillols oficials d'Elisabet I, "la reina verge" –i, per tant, sense descendència-. Amb el pas dels anys, Harrington mostrarà les seves qualitats com a poeta i serà la mateixa reina qui fomenti la seva activitat literària.

Malgrat comptar amb el favor de la reina, Harrington va ser un personatge controvertit a la cort per la seva ironia i la crítica subversiva que moltes vegades destil·lava la seva poesia. El seu primer conflicte amb la corona va arribar quan es va obsessionar amb la traducció del poema italià Orlando Furioso, que incloïa temes com l'enamorament d'un guerrer catòlic i una princesa pagana. Enfadada amb Harrington, Elisabet I va expulsar de la cort el seu poeta fins que acabés la traducció; un encàrrec que, per la magnitud de l'obra original, semblava impossible de complir.

"Els excrements que enverinen la societat"

Però Harrington va acabar la feina i, el 1591, torna a la cort amb més ganes de guerra. L'invent de l'inodor estarà relacionat també amb la seva tendència a la gresca. Enfadat per l'empresonament i la tortura que patien dos familiars llunyans per traïció a la corona, el poeta escriu La metamorfosi d'Ajax, un relat amb atacs poc dissimulats sobre "els excrements que enverinen la societat". Per evacuar aquests excrements, Harrington descriu i dibuixa una tassa amb un sistema de buidatge que hauria de substituir els orinals que es buidaven llançant el contingut per la finestra.

Harrington va dissenyar un tron a l'alçada de la reina, prometent-li que faria "dels seus retirs un assumpte lleuger", però els nobles van mofar-se de l'invent i van aconseguir que Elisabet I veiés allò com un afront intolerable. Si bé Harrington va aconseguir el seu èxit literari més notable, la reina li va negar la patent i el va castigar enviant-lo a diverses campanyes bèl·liques, de les que deixaria cròniques.

Malgrat instal·lar el seu inodor al seu poble natal de Kelston i a algunes habitacions de la cort, l'invent d'Harrington va ser ignorat fins que el 1775 Alexander Cummings va patentar-lo i va estendre el seu ús.

A l'ombra dels grans

Com a poeta, Harrington va viure a l'ombra del talent de contemporanis com Shakespeare i Marlowe, i com a inventor la seva millor creació es va topar amb els prejudicis i les burles d'una societat que no tenia la higiene entre les seves prioritats.

A la sèrie, una frase acompanya constantment el personatge interpretat per Kit Harrington: "No saps res, Jon Snow". Però els Harrington saben que, en el Joc de Trons, la reina d'Anglaterra sempre guanya.

Més informació
Youtube, un mugró i l'èxit més imprevist
Thomas Cook: l'alcohol i els orígens del negoci del turisme
El negoci més antic del món
Avui et destaquem
El més llegit