CA | ES

L'últim llibre mamba de Kobe Bryant: "Volia ser el millor"

El jugador de bàsquet desaparegut deixa els secrets de la seva filosofia per escrit

L'exjugador de bàsquet Kobe Bryant | Neon Tommy L'exjugador de bàsquet Kobe Bryant | Neon Tommy

La mort de Kobe Bryant (1978-2020) ha sigut la notícia més trista de la setmana. Amb els seus clars i obscurs. Els companys de Món Esport li van retre homenatge amb l'obituari Adéu, Mamba a l'alçada de la seva llegenda: "Estic llest per deixar-te marxar. Vull que ho sàpigues perquè tots dos puguem degustar cada moment que hem viscut junts. Els bons i els dolents. Ens ho hem dedicat tot mútuament. I això està bé. Tots dos sabem que no té importància allò que faci després, sempre seré aquell nen amb els mitjons de bàsquet del meu pare i els cubells de brossa on imaginava llançaments guanyadors". Així és com Bryant es va acomiadar del bàsquet i ara, el món sencer s'ha acomiadat d'ell. 

Bryant: "Tots dos sabem que no té importància allò que faci després, sempre seré aquell nen amb els mitjons de bàsquet del meu pare i els cubells de brossa on imaginava llançaments guanyadors"

A finals del 2019, l'exjugador va publicar el llibre Kobe Bryant Mentalidad Mamba Los secretos de mi éxito (Alienta Editorial, 2019). Sense saber-ho i per desgràcia, aquesta va ser la seva última cistella literària i consta de 110 pàgines sobre el món del bàsquet, victòries i derrotes, referents i el partit més important: el de l'aprenentatge. Pàgina a pàgina, partit a partit.

Més info: La millor cistella (i la més amarga) de Pau Gasol

El pròleg és de Pau Gasol, excompany de Bryant als Lakers: "Mai he vist un jugador tan entregat a ser el millor. La seva determinació era inigualable. Sense cap mena de dubte, treballava més dur que qualsevol altre jugador. Kobe sabia que per ser el millor necessites un enfocament diferent del de tots els altres". De la millor cistella (i la més amarga) -també literària- de Gasol en vam parlar fa uns mesos a VIA Empresa

Gasol explica com Bryant el va rebre després de fitxar pels Lakers: "Era més de la una de la matinada quan, finalment, vaig poder arribar a la meva habitació del Ritz Carlton, i poc després vaig poder sentir que algú picava a la porta. Era en Kobe. Per a mi, va ser una tremenda demostració del que és un veritable líder, i la nostra trobada em va impactar enormement, a l'instant". Encara més: "Sempre ens deia que si vols ser un jugador millor, has de preparar-te, preparar-te i seguir-te preparant. La seva anàlisi del joc estava a un altre nivell".

Del pròleg sorgeixen també una pluja de records com, per exemple, un missatge tàctic de mòbil que va decantar la final de la NBA del 2010 contra els Celtics de Boston i un sopar abans dels playoffs que va acabar al gimnàs. "En Kobe volia descobrir de quina pasta estaves fet, i si podia comptar amb tu perquè l'ajudessis a guanyar. Així de simple. Sempre li estaré agraït. Va treure el millor de mi com a jugador de bàsquet, i també em va fer més fort com a persona. El temps que vam passar junts va ser, sense dubte, d'un valor incalculable".  

Gasol: "Sempre ens deia que si vols ser un jugador millor, has de preparar-te, preparar-te i seguir-te preparant. La seva anàlisi del joc estava a un altre nivell"

Aquesta són algunes de les grans fites de la cronologia d'una història d'èxit: jugador més jove del moment en jugar a la NBA (1996), All-Star més jove de la història (1998), una mitjana de 40,6 punts per partit durant el mes de febrer (2003), 81 punts en un partit (2006), MVP de la lliga i millor anotador de la història dels Lakers (2008), medalla d'or als Jocs Olímpics de Beijing (2008), tercer millor anotador de la història de la NBA superant Michael Jordan (2014) o 60 punts en el seu últim partit contra Utah (2016), entre d'altres. 

En xifres: 33.643 punts anotats durant la temporada regular al llarg de tota la seva carrera, 20 temporades, 18 anys va ser l'edat amb què va guanyar la seva primera estrella NBA, 5 campionats guanyats -inclou el triplet del 200, 2001 i 2002 i 2009 i 2010-, 2 dorsals: 8 i 24, i un únic jugador. Segurament irrepetible. Per què? 

La introducció del llibre és del seu exentrenador Phil Jackson que defineix Bryant com "un estudiós del joc" que sabia "què era el correcte per a l'equip en cada moment". "Advertència: prepara't per a una aventura dins el bàsquet del més alt nivell... Aquest llibre és una finestra a la mentalitat de Kobe Bryant", explica Jackson que va conèixer el seu pupil el 1999. 

Bryant: "No tenia por i volia ser el millor" 

Una mentalitat que porta el nom de Mamba i que no accepta la derrota, encara que el rival sigui Michael Jordan o Lebron James. Tot llegendes. Quan Bryant es va retirar de l'Staples Center, va fer seva la filosofia It's all about the journey. O el que és el mateix, l'objectiu és el camí amb bons i mals moments. El d'ara és un moment amarg. Segurament el més amarg viscut mai a la NBA. 

Entre pàgines de l'últim llibre de Kobe Bryant, hi trobem alguns titulars d'aquesta filosofia: "No tenia por", "Volia ser el millor", "Feia entrenaments bíblics", "Despertar-me aviat em va ajudar a conciliar el bàsquet i la vida", "Feia centenars de preguntes", "Intento sentir l'energia de l'entorn" o "Sigues autèntic".  

Adéu, Mamba. I GRÀCIES. 

Avui et destaquem
El més llegit