L'ànima catalana de Pierre Cardin, l'inventor del 'prêt-à-porter'

L'ideòleg de la roba per a les grans masses i de la socialització del luxe té una planta de producció a Granollers

Vaig dinar fa uns mesos a Barcelona amb Pierre Cardin, 91 anys, creador, empresari, gestor integral, vinculat des del 1961 a Catalunya. Tenia al meu costat Yannick Rascouët, director de l'Institut Français a la capital catalana. Recordàrem que la França cultural, en el sentit ampli del terme -que inclou moda i disseny- ha estat sempre un referent pels catalans.

Compartírem taula amb Maria Poch, representant aquí de la firma Pierre Cardin. Era l'amfitriona, amb el seu germà, Paco Poch, professor de comunicació audiovisual i productor de cinema. Hi havia també directius del grup Coty (la antiga Parera). Tenen una factoria a Granollers on produeixen i envasen fragàncies que Cardin personalitza i comercialitza amb el seu segell d'intel·ligent distinció cosmopolita.

No són els únics que en el nostre país treballen per a aquest gestor integral. Antoni Egea ho fa des d'Igualada a Imar (la antiga Pulligan). Jordi Parella, d'Avantex, a Pineda, hi aporta mitjons. German Loewe és el director comercial a Barcelona de Bellido, fabricants de cinturons. Dins l'àmbit dels territoris de llengua catalana, José González, de Belpla, a Ontinyent, li fabrica flassades chic.

Pierre Cardin confia les seves llicències a empresaris de casa nostra. No és, però, un home-marca. Fou l'inventor del prêt-a-porter. Socialitzà el luxe. Condueix les seves iniciatives amb talent i passió. És dels pocs empresaris francesos del ram que no ha venut les seves companyies. Mai ha demanat crèdits.

No ha descansat des que el 1944 començà a cosir, tot i que la seva vocació inicial era ser actor. Això explica que un dels seus primers treballs creatius fos, l'any 1946, idear, confeccionar i emprovar-se ell mateix els vestits de "La bella i la bèstia", la pel·lícula de Jean Cocteau.

Cardin inicià la seva estreta relació amb Catalunya quan el 1961, en una desfilada conjunta a l'Hotel Ritz de Barcelona, coincidí amb Joan Poch de Mallerich, fabricant que innovà en el món dels jerseis en combinar ant i punt. Engrescat amb l'esperit emprenedor català, Cardin comprà dues cases en el passatge de la Concepció, en el cor de la Barcelona elegant: la número 14, on instal·là les oficines de la companyia, i la número 12, que reformà ell mateix per fer-ne el seu habitatge.

La família Poch n'ha portat sempre aquí la representació. La vídua del patriarca, Ernestina Sabarich, de 92 anys, encara s'escriu amb ell. Segur que parlen d'art i cultura. Pierre Cardin és un promotor incansable. Fa anys, Paco Poch produí un musical seu, Dalí follies, en el Teatre d'Alacant. El castell de Lacoste, històrica residència que fou del marquès de Sade, a la Provença, acull els estius un festival de teatre i dansa. En l'Espace Cardin, als Champs-Elysées de Paris, hi potencia, a més, el teatre.

Sap crear volum de negoci en diversos sectors amables. El 1977 es quedà Maxim's per a desplegar tota una gamma d'idees en alimentació de gurmet. Ha reeixit en crear volum de negoci. També en alimentar-lo i vestir-lo amb volum cultural, estil francès... i sensibilitat catalana.

Avui et destaquem
El més llegit