La primera revolució de l'ensenyament en 500 anys

El president de la plataforma edX, Anant Agarwal, explica les claus d'un dels líders mundials en l'educació 'online'

Ja té prop d'un milió d'usuaris i només ha passat un any des que dues de les universitats més prestigioses dels Estats Units, la Universitat de Harvard i l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), van crear edX, l'organització que està canviant els fonaments de l'ensenyament a nivell mundial amb l'oferta de cursos lliures i gratuïts a través d'Internet.

En un sector pràcticament inalterat des de fa segles, regulat i poc amic dels canvis, la irrupció d'Internet i la tecnologia suposen un punt i a part. "L'última gran innovació en l'educació va ser fa 500 anys quan es va descobrir la impremta. A partir d'ara l'ensenyament no tornarà a ser el mateix", assegura el president de la plataforma edX, Anant Agarwal, en una entrevista amb VIAempresa, en el marc del Fòrum Impulsa.

Diversificació del perfil d'estudiant
Els adolescents de l'Índia i Mongòlia estan sorprenent a les universitats occidentals per la seva participació en els anomenats MOOC, cursos massius oberts online (Massive Open Online Courses, en anglès).

EdX té alumnes provinents de 192 països. Segons Agarwal, "menys d'una tercera part dels alumnes són nord-americans i el segon grup majoritari prové de l'Índia". Pel que fa a les edats, el 5% dels estudiants d'aquesta plataforma tenen menys de 18 anys; el 40% entre 18 i 25, edat universitaria, i el 50% té més 25 anys.

Accés a les universitats d'elit
El MIT, la Universitat de Harvard i Stanford són algunes de les universitats de més prestigi als Estats Units, però també són les universitats més cares del món. EdX va començar amb un curs i ara ja en té 30 i espera arribar als 200 a finals d'aquest any.

Agarwal considera que "l'ensenyament és un dret humà fonamental i aquestes iniciatives ajuden a democratitzar-lo". Segons el professor d'Enginyeria Electrònica i Ciències Informàtiques del MIT, "qualsevol persona amb accés a Internet pot estudiar aquests cursos online, sense importar la procedència o els ingressos".

Contingut adaptat a les noves generacions
Però més enllà dels números, el que realment és important és la revolució que suposa aquest canvi en el sistema educatiu i la quantitat de recursos que han generat.

El president d'edX creu que una de les claus del MOOC són les comunitats i la interacció entre els usuaris: "Els estudiants se senten molt còmodes amb el feedback instantani, els fòrums de discussió i la xarxa online". La utilització dels vídeos, els jocs virtuals i el cloud computing són els tres altres pilars que han permès incorporar la tecnologia a l'ensenyament.

Agarwal, que ja fa més de 25 anys que és professor, assegura que abans no se sabia quins materials utilitzava l'alumne quan feia els deures o estudiava pels exàmens. "Ara s'ha descobert que per fer els deures utilitzen més els vídeos i els fòrums i que, per contra, pels exàmens, es basen en els textos", argumenta.

Segons el professor nord-americà, "totes les universitats acabaran implementant una estratègia conjunta entre el model online i les classes presencials", com ja fa per exemple, la Universitat de Berkeley, a Califòrnia.
Avui et destaquem
El més llegit