Les 10 opinions més punyents del 2015

Empresaris, economistes, professors d'Universitat... L'equip de col·laboradors de VIA Empresa és tan variat com agudes són les seves reflexions entorn del món de l'economia i l'empresa i, de tant en tant, de la política que ha marcat aquest any

Opinen amb llibertat des de les línies d'aquest mitjà digital convertit amb l'altaveu del món empresarial català. Són economistes, empresaris, grans i petits, tècnics, membres de patronals, consultors, etc. que cada dia, des de la seva tribuna d'opinió, analitzen l'actualitat econòmica, social i política, des del seu prisma personal.

En aquest recull hi trobareu algunes de les reflexions que ens han deixat en aquest 2015 sobre els assumptes que més han marcat l'actualitat del país. Un d'ells, sense dubte, ha estat el procés sobiranista però també la recuperació econòmica, la realitat del mercat de treball i el desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació.

1) Sobre el procés d'independència: "Catalunya no s'hi juga res"
Santiago Niño-Becerra, catedràtic d'Estructura Econòmica IQS School of Management, pensa que "després del 20 de desembre (abans no: és impossible) el Govern d'Espanya farà una oferta econòmica i de transferència d'algunes competències a Catalunya, una oferta suficient per ser tinguda en consideració, i com a resultat d'aquesta oferta, la tensió en tots dos costats es relaxarà. Un follón a Catalunya no li interessa a ningú, principalment al govern d'Espanya, però tampoc a Europa, per la senzilla raó que Catalunya genera el 19% del PIB espanyol".

 2) Sobre el creixement de l'economia: "Atmosfera de recuperació"
José María Gay de Liébana, professor d'Economia Financera de la Universitat de Barcelona, considera que "la veritat és que el consum ha repuntat, la inversió s'ha animat i les millores de les condicions de finançament aquí estan. Amb tot, la pregunta és aquesta: tot el mèrit d'aquests llums de recuperació econòmica cal anotar-ho en l'haver dels qui regeixen les nostres destinacions o s'han conjugat diversos factors clau per entrellucar aspectes de reactivació?". 

3) Sobre els atemptats a França: "París quilòmetre zero"
Arran els terribles atemptats provocats a la capital francesa, l'etnògraf digital i col·laborador de VIA Empresa Josep M. Ganyet ha explicat als lectors per què "ens afecta més un mort a un quilòmetre de casa que 10.000 morts a 10.000 quilòmetres: és el que es coneix com la teoria del mort quilomètric. L'empatia davant una desgràcia és inversament proporcional amb la distància que tenim amb qui la pateix. Aquesta seria l'explicació tradicional de per què unes desgràcies ocupen portades i mereixen manifestacions públiques i les altres no passen d'un breu al diari o d'un tuit".  4) Sobre el mercat de treball: "Què n'hem de fer, del SOC?"
Isidre Also, secretari general de l'ADEPG, ha assegurat que "des de fora i des de dins, això del SOC és d'aquelles realitats de les quals tothom en malparla a porta tancada però de les quals ningú té la gosadia de manifestar-se en obert. El servilisme és evident. A vegades tinc la sensació que des del nucli s'engreixa més i més aquesta relació de cortesia imposada, gairebé de remença".  

5) Sobre la igualtat de gènere: "Què necessita una dona per arribar molt a dalt en la seva vida professional?"
Elena Gómez del Pozuelo, emprenedora i presidenta d'Adigital, ha defensat que "el que realment necessitem les dones per avançar en la nostra vida professional és tenir persones amb poder i capital que ens donin una oportunitat real, és a dir, algú amb poder que aposti realment per nosaltres. El poder, social i professional és una mica del que els mentors, habitualment, manquen. En altres paraules: necessitem oportunitats consistents, no només consells". 

6) Sobre la crisi de Grècia: "Alexis Tsipras ja no és el "guapo" de la colla"  
Marc Roca, directiu d'empresa familiar, s'ha preguntat "què hauria d'haver fet Tsipras per quedar-se on està a canvi de no veure la seva imatge totalment desgastada? Tsipras hauria d'haver entès que el tret més important és ser honest i genuí, o sigui, ser autèntic tant amb el que dius com amb el que fas". 

7) Sobre el canvi polític en les eleccions municipals: "L'Ada ecològica" 
Enric Llarch, economista i assessor de la Diputació de Barcelona, ha recordat que "sabem que els programes electorals donen pel que donen i que la confrontació amb la realitat ajuda a posar les coses en el seu lloc. El problema no és tant de fer propostes més o menys utòpiques, sinó que es tracta d'un discurs ambiental –ecològic- envellit i d'horitzons limitats. Tanmateix, cal que donem un vot de confiança a una nova força política que pretén ser renovadora i esperem veure com es desenvolupa en matèria ambiental durant els primers mesos per començar a formar-nos un judici de valor més acurat".  8) Sobre la llosa de la morositat: "Fem amb la morositat com Nova York amb els cotxes diplomàtics" 
Antoni Cañete, secretari general de la patronal Pimec, ha denunciat que "moltes de les nostres empreses multinacionals, que a Espanya paguen els seus proveïdors en períodes de termini escandalosos, compleixen escrupolosament les normes de pagament quan operen en altres països. Aplicant el nostre exemple, es tracta clarament d'un problema d'impunitat. És una pràctica prohibida l'incompliment de la qual no té cap cost. Ni multes, ni penalitzacions, ni tan sols es reflecteix en els informes o en la Responsabilitat Social Corporativa de les empreses".  

9) Sobre el descrèdit de la política: "'Ni p... idea': Un elogi als límits en la política"  
Marc Argemí, periodista i soci-director de Sibilare, està convençut que "potser el problema no siguin les expectatives que generen els polítics en els ciutadans, sinó les expectatives que els ciutadans posem en els polítics. El polític no és un fabricant de somnis, sinó un gestor de la precarietat, més o menys dramàtica: és obvi que ni la ment més brillant pot resoldre problemes que ens sobrepassen".  

10) Sobre la tecnologia: "Mobile? World Congress" 
El consultor i soci president de RocaSalvatella, Genís Roca, ha defensat que "el Mobile World Congress (MWC) no és un congrés de telefonia mòbil, sinó un congrés d'informàtica per a humans. Sorprenentment, la informàtica per a objectes s'exhibeix en altres congressos, com ara l'Smart City Expo, que també se celebra a Barcelona. Si el MWC es continua dient "Mobile" durant 10 anys més, acabarà desapareixent".Segons Roca, "això és el que va succeir amb la desapareguda gran fira de la informàtica que hi havia a Espanya, el SIMO, que associava la informàtica només als usos d'una oficina. En aquest sentit, la denominació MWC, que vincula la informàtica que fem servir exclusivament als telèfons, podria tenir els dies comptats. Ja veureu com, ben aviat, deixen de referir-s'hi com a "congrés de telefonia", de la mateixa manera que Telefònica ja es presenta com una operadora de continguts, i no pas de telefonia".
Avui et destaquem
El més llegit