Mercabarna: Com formar professionals en 10 passos

El mercat de mercats, que ven productes destinats a 10 milions de consumidors, aposta per crear els seus propis professionals

A Mercabarna es distribueixen productes frescos a uns deu milions de consumidors i hi treballen 23.000 persones cada dia. El gran mercat dels majoristes ofereix cursos de formació i el 45% dels alumnes aconsegueix introduir-se al mercat laboral, ja sigui a les mateixes empreses on fan les pràctiques o bé a companyies del sector.

Els cursos estan reconeguts pel Servei Català d'Ocupació (SOC) i, com a conseqüència de la crisi, el nombre de demandants ha crescut els darrers anys. A més de les formacions tradicionals, també s'introdueixen noves vessants en funció de la demanda del mercat: els talladors de peix per fer sushi o cursos de xinès o urdú en són en la prova. VIAempresa ha entrevistat la responsable de formació de Mercabarna, Maite Palat, per conèixer les deu claus formatives del gran mercat dels mercats catalans.

1. Formar sobre demanda
"Oferim un servei de formació per a les empreses del polígon alimentari", detalla Palat. A Mercabarna, formen el perfil de treballadors que les empreses demanden per cobrir sectors sense formació específica: "Tenim una escola on es formen peixaters, carnissers i fruiters, perfil que demanden les empreses i que no poden aconseguir a cap altre lloc", assegura.

2. Reciclar capital humà
Els alts nivells d'atur han fet créixer l'oferta de formació a Mercabarna i el perfil dels seus estudiants. "Afortunadament aquests són sectors que encara generen ocupació i als que estan recorrent moltes persones procedents d'altres àmbits econòmics, com la construcció, perquè els ofereixen l'oportunitat de tornar al mercat", detecta la responsable.

3. Treballar amb producte fresc
Palat creu que "els de peixaters i carnissers són perfils amb un plus respecte a d'altres com ara el de venedor polivalent o mosso reposador". Són perfils més complexos i més concrets. Mercabarna es presenta com l'únic lloc on es pot trobar una formació específica per a aquests camps.

4. Donar protagonisme a la pràctica
Un 20% de les classes són teòriques i la resta pràctica, de manipulació de producte, com fruita, carn o peix. "Després de superar aquest període, els alumnes van a fer pràctiques a una empresa i això és el que els obre més portes per a la inserció al mercat laboral", remarca.

5. Fer pràctiques en períodes breus
Es fan estades de dues o tres setmanes a empreses del polígon: "El temps suficient perquè els alumnes demostrin els coneixements que han adquirit i les empreses decideixin si s'ajusta al perfil que busquen per acabar incorporant a l'alumne a la seva empresa".

6. Absorbir una demanda creixent
"És difícil establir un percentatge del creixement que hem tingut arran de la crisi, però podem dir que en 15 dies acostumem a tancar grups després de fer una selecció dels alumnes que considerem que s'ajusten al perfil del curs".

7. Formar classes reduïdes
Ho defensa Maite Palat: "Són uns 15 alumnes, són grups petits perquè la formació és molt pràctica i les persones que les imparteixen han de tenir molt de contacte amb els alumnes"

8. Convertir els paradistes en professors
Les classes les imparteixen professionals del sector, persones que tenen una parada al mercat i que, per tant, "saben molt bé què és el que requereixen".

9. Actualitzar el programa amb la demanda
"L'anem actualitzant en funció de la demanda, per exemple, es fa formació de venda online o d'anglès, perquè entenem que un venedor ha de tenir nocions de les dues coses. També adaptem la formació als nous productes o a noves manipulacions, com ara el tall del peix per preparar el sushi. També fem classes d'idiomes com xinès", explica.

10. Aconseguir la inserció al mercat
No és de rècord, però de mitjana quatre de cada deu persones aconsegueix col·locar-se en acabar les classes. Els darrers anys la xifra ha anat baixant. L'any 2011 la inserció directa va ser del 46% i l'any 2012 del 37%. "Encara hem de veure com acaba aquest any però pensem que serà força positiu", espera la responsable de formació.
Avui et destaquem
El més llegit