OneOcean Club, l'àpat sobre el mar

El restaurant és la joia de la corona de la nova orientació de la Marina Port Vell, un club privat a la recerca de clients d'alt nivell com els que hi ancoren els seus iots de luxe

L'equip del OneOcean Club
L'equip del OneOcean Club
27 de Febrer de 2015
Els passejants que s'acostin al Port Vell barceloní hauran notat com aquest s'ha anat transformant els últims anys. La seva Marina cada cop acull més iots de primer nivell, molts d'ells amb nombrosa tripulació, que troben en aquest espai el lloc ideal per ancorar el vaixell. La societat britànica Salamanca Group va adquirir l'any 2010 la Marina Port Vell, concessionària de l'espai fins al 2036.

En aquest procés de transformació, l'inici de 2015 també ha servit a la Marina Port Vell perquè s'inaugurés el OneOcean Club, un restaurant i cocteleria que pretén ser el punt de trobada dels clients més exclusius i sofisticats de la societat barcelonina. Àlex Juncosa, project manager del restaurant, explica a VIAempresa que la idea beu de la tradició britànica: "El vicepresident de Salamanca Group va tenir als anys 80 alguns dels restaurants més de moda de Londres. Hi havia aquest espai, en principi dissenyat per acollir les tripulacions i oferir serveis, però veient el lloc va pensar que es podria fer alguna cosa especial". Així doncs, "posar un restaurant era una manera de recuperar la inversió en la Marina", assegura.

A l'hora de dirigir el projecte d'aquest restaurant, Àlex Juncosa també compta amb la seva pròpia experiència com a xef. De fet, ha estat el responsable dels sopars amb polítics que recull el llibre Polítics a la Carta (Viena Edicions, 2015), escrit per Josep Maria Vallès i que es sortirà a la venda el 2 de març. 

Definir un projecte exclusiu
Juncosa relata que, com en tot projecte important, "es comença amb una visió i es fa un gir de 180º. A vegades es torna a la posició inicial i a vegades es queda a mig camí". En aquest cas, la visió inicial de fer alguna cosa destinada a les tripulacions, no la veia massa clara. "Les tripulacions, sobretot les dels grans iots, tenen unes cuines enormes i no tenia massa sentit posar una oferta que troben just al costat quan surten", afirma. A més, afegeix, "quan surten del vaixell, justament el que volen és sortir fora de la Marina".



D'aquesta manera es va arribar al concepte actual del OneOcean. "Els propietaris, britànics, estan molt acostumats als clubs privats, on es paguen fortunes per ser membre d'un club exclusiu amb bars i restaurants a dins, alguns amb més de 100 anys de vida", recorda Juncosa. És un concepte no gaire comú al nostre país, i tot i descartar el fet de cobrar un cànon d'entrada, sí que va convèncer "la idea de muntar alguna cosa exclusiva de la qual la gent se n'hagi de fer membre per poder entrar".

Passió pels detalls
De la mà d'SCOB Arquitectes i El Equipo Creativo, s'ha construït un recinte sobre el mar amb un interiorisme molt característic i que no ha escatimat recursos en la inversió, tot i que els dirigents prefereixin no publicitar les xifres.  "Volíem que fessin alguna cosa que no existís res igual ni que fos duplicable", diu Juncosa. El resultat és un local que enamora a primera vista. Amb cuina oberta i Oyster Bar, compta amb un servei atent i precís que regala somriures a tots els clients en una atmosfera que respira calma i privilegi a primera línia de mar.



El xef Llorenç Valls s'encarrega de la carta en un restaurant que obre de dilluns a diumenge, tots els dies de l'any, amb 36 persones fent-lo funcionar. Entre elles, dos cambrers residents de la Barceloneta. "Des de la Marina sempre hi ha hagut un ànim de col·laboració i d'estendre la mà als veïns. Intentem, dins del possible, comptar amb gent del barri de la Barceloneta per cobrir llocs de treball", explica Àlex Juncosa.

Assistència restringida
Així doncs, al OneOcean Club només hi poden accedir els que hagin estat acceptats com a membres del club. "Ara hi ha uns 3.000 socis i no ens hem plantejat un sostre. Al començament era un creixement molt escollit amb el tipus de gent que volíem que fos a la base de la piràmide i que el creixement orgànic anés d'acord amb el tipus de clientela que entenem que ha de venir aquí", diu Juncosa.

Una vegada feta la base, el nombre de membres ha crescut més ràpid i només te'n pots fer si véns recomanat per un altre membre. A més a més, cadascun d'ells pot entrar fins a 14 persones que no siguin membres.



Tot plegat amb la voluntat de mantenir l'exclusivitat. "No volíem que es constituís de qualsevol manera, i sobretot estant al rovell de l'ou turístic, no volíem que a la temporada alta de turistes entrés tothom", explica el seu responsable. "El club és una manera de salvaguardar el tipus de clientela i l'ambient que volem aquí dins", relata Juncosa.

El perfil de la clientela
El OneOcean no amaga en cap moment la seva aposta a la recerca d'un client d'alt poder adquisitiu, un dels targets més rendibles però alhora més complicats de satisfer. "Busquem gent a partir de 25 anys, amb un poder adquisitiu mitjà-alt, que apreciïn el lloc i l'espai", diu Juncosa. El recinte de la Marina Port Vell està custodiat per seguretat privada, i a la porta del restaurant hi ha aparca cotxes. "La gent amb cotxes esportius que només surten el cap de setmana saben que aquí poden venir, el cotxe està segur i aparques a la porta. Teníem clar que aquest servei l'havíem de tenir sí o sí", explica Àlex Juncosa.

A la porta dels banys hi ha una altra persona que n'està pendent durant tot el servei. "Han d'estar més nets que nets. Si vols veure com porta la neteja un local, vés als banys al final del servei, i t'emportes moltes sorpreses", diu Juncosa per emfasitzar la importància d'aquest element.

Són complements importants a l'atenció i el menjar, però el project manager del restaurant aclareix que "no hem volgut que destaqués una cosa per sobre l'altre, l'experiència del OneOcean ha de ser un conjunt fantàstic. En definitiva, el servei de menjador i cuina l'has de tenir sí o sí, i has de veure quins altres vols sumar per augmentar el nivell".

L'actitud, clau a la selecció de personal
"El factor humà és el més complicat que hi ha. Pots tenir el lloc més fantàstic del món, que si falla això, no serveix de res", assegura convençut Juncosa. En aquest sentit, el responsable del restaurant explica que l'objectiu és que els treballadors se sentin com a casa seva, i que "la rebuda que donin als clients sigui la mateixa que donarien si rebessin gent a casa".



Amb aquesta premissa, la selecció de personal "està costant temps i esforç. Una persona que no funciona és un error nostre, que no hem detectat que no servia", diu un Juncosa que més que l'experiència valora "el feedback que tens en els tres primers minuts de l'entrevista". Al seu entendre, "algú que no somrigui, aquí no el volem. Exigim bon rotllo i bon servei, i si comets una errada operativa no passa res si ho assumeixes amb bona cara".

Les oportunitats dels errors
Precisament, Juncosa deixa clar que "en una empresa de serveis un error o una queixa són una oportunitat". Una bona experiència en un restaurant només permet una interacció breu amb els seus treballadors. "Quan tens una queixa tens l'oportunitat que aquest intercanvi vagi més enllà, de conèixer l'altra persona".

Per descomptat, això no significa que calgui cometre errades, però si passen, cal agafar-les com una oportunitat. "És la manera més fàcil de fidelitzar clients, la gestió de les queixes és fonamental", conclou.