El 'Paquito', l'entrepà de moda a Barcelona

Centenars d'establiments s'apunten a elaborar aquest popular entrepà, que arrasa a València i Madrid

L'entrepà 'Paquito' del restaurant Sants es crema | Cedida L'entrepà 'Paquito' del restaurant Sants es crema | Cedida

Fa temps ens vam cansar de demanar bikinis a cada cafeteria i bar. Bikinis canònics, altres afrancesats, més torrats, menys, tallats en triangles i no (en una altra ocasió recuperarem potser una selecció dels millors que han quedat a la ciutat). Passada la febre bikinera, ara és el Paquito qui assalta les cartes dels bars i restaurants.

Sí, en un altre temps va ser el seu avantpassat directe: el Pepito. Òbviament, de llom; una preparació amb la qual els nostres pares i avis es delectaven en alguna barra abans d'anar al cinema. En aquesta ocasió, el Paquito –per a qui encara no el conegui— és un entrepà de carn de xai que triomfa des de fa anys a ciutats com Madrid, València o Saragossa. Ara arriba a les cartes barcelonines en un moment clau per a l'hostaleria, amb una proposta fresca i original.

Què té d'especial? La iniciativa, promoguda el 2019 per Interovic, la Interprofessional Agroalimentària de l'Oví i el Caprí, ha tingut molt bona acollida. Aquest 2021, vol arribar al màxim nombre d'establiments i obrir noves possibilitats per al consum d'aquest tipus de carn. En paraules de Raúl Muñiz, president de la interprofessional, es vol "posar de moda una nova forma de consumir-la". Ho està aconseguint.

El 'Paquito' és un entrepà de carn de xai i cada restaurant té la seva versió: amb curri i ceba, amb salsa harissa, verdures rostides i iogurt grec o amb llima quefir, pasta de cacauet i pebrots vermells

La carn de xai arrossega el llast del preu. Carn major per a moltes festivitats, la cama i les costelles són els talls més consumits, deixant-ne molt en segon pla d'altres igualment saborosos. "Quan en qualsevol bar que trobem al nostre voltant demanem un Paquito, el que estem fent és recolzar els ramaders i la indústria del bestiar oví. Aquestes ovelles estan aprofitant recursos que no es poden aprofitar d'una altra manera, i a més estan menjant-se tallafocs, al final, amb el Paquito estem recolzant de forma directa els productors ", assegura Muñiz. A través d'aquesta campanya, pretenen "acostar al públic més jove i posar de moda una nova forma de consumir carn de xai als bars i restaurants, ja que és aquí on més està creixent el seu consum". I és que el Paquito conjumina la tradició, un producte que s'ha menjat de sempre a les nostres llars; amb la modernitat. "L'entrepà és l'evolució natural de les tapes al nostre país, com va passar en el cas del públic anglosaxó amb el finger food", afegeix Muñiz.

L'entrepà 'Paquito' de Bodega Pasaje 1986 | Cedida

L'entrepà 'Paquito' de Bodega Pasaje 1986 | Cedida

Ja són 200 establiments de Barcelona, Mataró i Granollers que secunden la iniciativa i s'han apuntat a preparar el seu Paquito, cadascun versionant-lo al seu aire. El llistat dels bars i restaurants, així com les receptes dels entrepans, apareixen a la seva pàgina web. Entre ells, el popular Bodega Pasaje 1986 (que ja vam ressenyar en aquesta secció) amb un estofat de xai amb curri i ceba adobada presentat dins d'un mollete; el Masticar, amb una focaccia de massa mare untada de salsa harissa, cuixa de xai guisada, verdures rostides i iogurt grec a la menta; o el brioix amb mollejas de xai, llima quefir, pasta de cacauet i pebrots vermells de Sants es crema.

Més informació
Mooma, la primera sidreria de Catalunya
Es pot fer un altre restaurant Flash Flash 50 anys després?
Avui et destaquem
El més llegit