Homenatge a la pasta artesana a 21 restaurants italians de Barcelona

Fins al 5 de desembre alguns dels millors italians de Barcelona ofereixen una interessant representació de plats del país

Un plat de pasta de Le Cucine Mandarosso | Alex Froloff Un plat de pasta de Le Cucine Mandarosso | Alex Froloff

Xemei, Bacaro, Galù, Raffaelli, Le Romane, Le Cucine Mandarosso, Menudo Bar, Tapas 2254, Fastuc, Contracorrent, Malumore, Il Birrino… i així fins a 21 restaurants italians de Barcelona participen a La Settimana della Cucina Italiana rendint tribut a la pasta, l'altre gran pol d'atracció al costat de la pizza de la cuina del país de la bota. La iniciativa, projectada per la Cambra de Comerç Italiana a Barcelona, vol ser un recorregut gastronòmic amb 21 parades amb el focus en la gastronomia regional italiana d'origen i, en concret, amb els elaboradors de pasta artesanal de la regió de la prestigiosa regió de Le Marche.

Es tracta d'una regió el clima de la qual afavoreix la prevalença en el cultiu del cereal i a la seva calor han nascut petites empreses de producció artesanal de pasta. "Aquestes empreses utilitzen matèries de primera qualitat, trafile in bronzo, i utilitzen els correctes mètodes d'assecat (l'ús de gra 100% local o de quilòmetre zero garanteix el gust agradable d'aquesta pasta i a això s'afegeix l'esicació lenta a baixa temperatura). Le Marche són molt conegudes també per la producció de pasta all'uovo", detalla Federica Falzetta, directora general de la Cambra de Comerç Italiana a Barcelona, que valora l'alt nivell que té la gastronomia italiana a la capital catalana: "Hi ha molts restaurants que ofereixen una cuina de qualitat apostant per productes 100% italians i amb una proposta culinària enfocada en les tradicions i en receptes regionals que van més enllà dels tòpics gastronòmics del país".

És el cas de plats tradicionals que poden degustar-se en el recorregut com la pasta e fagioli di Lamon amb radicchio de Treviso i vinagre balsàmic de Xemei, el prestigiós restaurant dels germans Colombo; dels spaghettini amb tinta de calamar de Bacaro; o de la tradicional pasta amb cigrons i bacallà del sempre sorprenent Li Cucine Mandarosso. El tipus de pasta més conegut de la regió són els maccheroncini di Campofilone IGP, l'autèntic orgull de la pasta a l'ou marchigiana. Un producte on "hi ha molta tradició, artesania i afecte en l'elaboració", assenyala Falzetta.

En el recorregut poden degustar-se plats tradicionals com la 'pasta e fagioli di Lamon' amb 'radicchio' de Treviso i vinagre balsàmic de Xemei o la pasta amb cigrons i bacallà de Le Cucine Mandarosso

Segons la directora general de la Cambra de Comerç, s'han seleccionat els restaurants que consideren "ambaixadors de la gastronomia italiana autèntica per la seva atenció en la selecció del producte, les tècniques d'elaboració i les receptes. Segurament no hem pogut incloure'ls tots, però els que hem seleccionat representen una fotografia bastant completa de les tradicions regionals, ja que un altre criteri de selecció ha estat intentar cobrir totes o gairebé totes les gastronomies regionals italianes". D'altra banda, també s'han inclòs alguns restaurants que tenen xef italià encara que la seva proposta sigui més aviat mediterrània i no pròpiament italiana (com és el cas de Contracorrent o Agrest). "En aquest cas hem volgut donar protagonisme als xefs italians que fan un excel·lent treball fins i tot allunyant-se d'una cuina 100% italiana", indica.

Mentre duri La Settimana (fins al 5 de desembre), per dinar o sopar indistintament obert al públic, qui desitgi gaudir d'aquests plats només ha de reservar amb antelació als restaurants, d'acord amb els seus horaris d'obertura. En aquest homenatge a la pasta no hi falten els productors que molts gourmets ja coneixeran: Pasta La Biologica, Pastificio Spinosi, Girolomoni, La Pasta di Campofilone, di Marilungo, La Pasta di Borgo Pastura, Pasta Tomassini, Pasta di Aldo i Pasta Mancini (les preferides per molts royals europeus).

La Settimana de la Cucina Italiana

Durada: del 22 de novembre al 5 de desembre

Horari: dinar o sopar, indistintament, segons els horaris d'obertura de cada restaurant participant

Restaurants participants: Xemei, Bacaro, Galù, Raffaelli, Le Romane, Le Cucine Mandarosso, Menudo Bar, Tapas 2254, Fastuc, Contracorrent, Malumore, Il Birrino, Massimo, Gravin, L'Osteria del Contadino, Punta, Can Sardi, Locanda della Nonna Flo, Leccabaffi, Zaza Cuina i Vi i Agreste

Preu mitjà: 12-23€

Més informació
D’un grup amb estrella Michelin, a comandar una botiga de crestes tradicionals
Alain Guiard: "Les noves generacions no troben l'hostaleria un ofici seductor"
Avui et destaquem
El més llegit