Els diamants són les pedres precioses més dures i més valuoses | iStock
Els diamants són les pedres precioses més dures i més valuoses | iStock

Per què són tan cars els diamants?

La composició física d'aquestes gemmes i el gairebé monopoli de l'empresa De Beers ha mantingut ben amunt els preus dels diamants

Per què són tan cars els diamants? Aquestes gemmes són extremadament valorades en totes les cultures i ho han estat al llarg de la història. Està clar que aquestes pedres són molt més que una mera decoració. La composició física d'un diamant explica part del seu gran valor. El diamant és la forma més concentrada del carboni en la natura i és especialment conegut per ser un material amb qualitats físiques excepcionals, moltes de les quals són degudes als forts enllaços covalents que hi ha entre els seus àtoms. En concret, el diamant té la duresa i la conductivitat tèrmica més altes de tots els materials. Una raresa que ha mantingut uns preus altíssims en part, gràcies al monopoli de l'empresa De Beers.

El naixement d'un diamant

Per entendre la duresa dels diamants, cal explorar com es formen i en quines condicions i processos geològics creen aquestes pedres. Els diamants neixen a una profunditat de 160 quilòmetres sota l'escorça terrestre entre la superfície i el centre de la Terra, en una zona coneguda com el mantell. En aquesta zona les temperatures són superiors als mil graus centígrads i la pressió és elevadíssima. Aquest és l'ambient ideal per a la formació de diamants: carboni, calor, pressió i temps. En aquesta zona es van crear els primers diamants fa bilions d'anys cristalitzant grafit a nivell atòmic.

Llavors la Terra s'ha dedicat a transportar cap a l'escorça aquestes gemmes a través de canonades volcàniques, forçant els diamants a ser expulsats a través d'erupcions en les conegudes com a xemeneies de Kimberlita i els conductes de Lamproita. Els diamants s'han estat creant d'ençà que el nostre planeta existeix: els més antics tenen 3.300 milions d'anys.

Els diamants s'han estat creant d'ençà que el nostre planeta existeix: els més antics tenen 3.300 milions d'anys

Els diamants també es poden crear en la col·lisió d'un asteròide amb la Terra. El carboni és el quart element més abundant a l'espai, cosa que ens fa pensar que els diamants no són exclusius de la Terra. Així i de fet, a Rússia hi ha una mina de diamants on hi va haver l'impacte d'un roc espacial amb la Terra fa 35 milions d'anys. Aquests diamants no són de tanta qualitat, però es fan servir per a propòsits industrials.

La ciència també ha arribat a crear diamants artificials. El 1945, el científic Tracy Hall, empleat de General Electric rep l'encàrrec del projecte que veu la llum el 1955 amb un procés que combinava alta pressió i temperatura per crear diamants artificials, molt útils per a la indústria.

Inalterable

Però les cultures antigues no en tenien ni idea de com es formaven els diamants, per què els apreciaven tant, doncs? La paraula diamant prové del grec adámas, que significa "apropiat" o "inalterable". Els primers diamats van ser trobats a l'Índia al segle IV a.C. i van ser transportats comercialment per la Ruta de la Seda. Eren valorats per la seva duresa, brillantor, usats per gravar metalls, per exemple. Es duien com a decoració, s'incloïen en joieria, eren talismans, fins i tot es creia que curaven malalties. L'Índia va ser la principal àrea productora de diamants fins a la meitat del segle XVII. Les regions del planeta més riques en diamants són l'Índia, el Brasil i Sud-àfrica, però se n'extreuen de 25 països en total.

La tradició dels anells de compromís és romana, i la institucionalització amb pedres precioses i diamants al capdamunt data de l'edat mitjana, quan l'Església catòlica va obligar a celebrar les noces en les esglésies. La cultura occidental ha heretat aquesta costum i la demanda de diamants ha crescut d'aleshores ençà. Així, l'amor romàntic, les emocions, ens han lligat als diamants.

Color, claredat, tall i quirats

A més del valor cultural i sentimental, cada diamant és únic. Aquestes pedres apareixen en diverses formes i colors i com més rars, més valuosos. Hi ha quatre maneres de classificar els diamants: color, claredat, tall i quirats.

La majoria dels diamants no tenen aparentment color, encara que hi ha alguns que poden contenir lleugers tints grocs o marrons com els denominats, “diamants xampany”. També n'hi ha amb colors excepcionals com ara verd, vermell, blau, rosa o ambre. El color dels diamants es valora en una escala compresa entre les lletres D i Z; sent els classificats amb un color “D” els més blancs i clars.

Diamants de xocolata

Durant segles els diamants marrons van ser els més barats, de menys qualitat i amb imperfeccions. Els joiers els rebutjaven i s'han fet servir en la indústria. El 1986 es va descobrir la mina d'Argyle, a Austràlia, que ha esdevingut la quarta en producció per volum, tot i que no produeix diamants de gran qualitat. Entre ells els marrons. La marca Le Vian va registrar l'any 2000 el concepte "diamant de xocolata" i el màrqueting va fer la resta. El preu d'aquests diamants s'ha triplicat en poc de temps: si durant els 80 i 90 el quirat es venia a 1.500 dòlars, actualment es ven per 10.000. Rihanna o Jennifer López han lluït joies amb diamants marrons a la catifa vermella, una imatge impensable fa uns anys.

El tall també influeix en el valor d'un diamant, perquè determina com aquest reflectirà la llum. Existeix una àmplia gamma de talles que van des de les formes més tradicionals (brillant, marquesa, pera, maragda, oval, baguette, princesa o cor), fins a les més fantasioses i creatives.

El següent factor és la claredat. Gairebé tots els diamants contenen unes traces diminutes de carboni no cristal·litzat o petits cristalls. Aquestes inclusions són les empremtes dactilars de la naturalesa i fan que cada diamant sigui únic. Quantes menys inclusions, més excepcional serà la pedra. Existeixen diferents sistemes internacionals de graduació per a classificar els diamants com GIA, IGI i HRD entre altres. GIA, considera que una pedra és perfecta quan no presenta inclusions externes ni internes.

I per acabar, el pes. El pes d'un diamant s'expressa en quirats, paraula que té el seu origen en una mesura de la naturalesa; la llavor del garrofer. Posteriorment, el sistema es va estandarditzar fixant-se de la següent manera: un quirat equivaldria a 0,2 grams. Un quirat es divideix en 100 punts, per la qual cosa un diamant de 25 punts es descriu com un quart de quirat o 0,25 quirats. Així, dos diamants de mida diferent poden tenir els mateixos quirats.

El monopoli dels diamants

Durant molts anys l'empresa De Beers ha tingut, de facto, un monopoli sobre els diamants -va arribar a controlar el 90% del mercat durant els anys 80-, creant una escassetat artificial que ha contribuït a mantenir el preu dels diamants molt alt. De Beers van descobrir el 1871 una gran mina de diamants a Kimberley, a Sud-Àfrica, d'on s'han extret més de 2.000 quilos de diamants. Però la troballa de noves mines a Russia, Australia i Canadà va fer trontollar el monopoli. Des de 1987 i fins al 2011 la seva quota de mercat va anar a la baixa fins a estar per sota del 40%. L'empresa fins i tot va començar a comprar diamants dels seus competidors per emmagatzemar-los. Aquestes accions van acabar a judici i amb una pena condemnatòria de 295 milions de dòlars l'any 2012.

Durant molts anys l'empresa De Beers ha tingut, de facto, un monopoli sobre els diamants: va arribar a controlar el 90% del mercat durant els anys 80

La manera de fer de De Beers, girant entorn del concepte central de controlar l’oferta de mercat, no era senzillament viable en un entorn més competitiu. Amb la reestructuració de la companyia, De Beers va liquidar una pila d’accions entre el 2000 i el 2004, cosa que es va traduir en una modesta disminució dels preus del diamant. Cap al 2005, el volum d'inventaris s'havia exhaurit, permetent a les forces del mercat impulsar els preus dels diamants per primera vegada en un segle, donant lloc a una volatilitat sense precedents. Els preus del diamant van assolir un nou màxim el 2007, seguit d'una caiguda violenta el 2008 i el 2009 abans de rebotar de nou l'estiu del 2011.

D'aleshores ençà, el preu del diamant ha baixat relativament respecte dels màxims del 2011. Això no obstant, es mantenen ferms, perquè la producció minera no alleugereix la demanda. "Diamonds are a girl's best friend", que deia Marilyn Monroe.

Més informació
Cremes antiedat, la indústria milionària del placebo
Unión Suiza, els joiers de Barcelona
Per què són tan cares les perles?
Avui et destaquem
El més llegit