
S'acosta Sant Jordi i és el moment de sortir a sopar a fora i demostrar el nostre amor. I què millor que fer-ho en un restaurant romàntic? Un espai bonic, un bon menjar i un llum tènue que propiciï la conversa íntima. O, potser, una decoració natural en un espai privat. Hem seleccionat alguns dels millors restaurants romàntics de Barcelona. Com en qualsevol llista no hi són tots els que són, però si ho són tots els que hi són. Cadascú amb el seu estil, tipus de cuina i ambient… A qui no li agrada que el sorprenguin amb un bon sopar en un lloc especial?
Catalina Gavà Mar, sopar en una pineda natural
És un oasi molt a prop de l'atrafegada Barcelona (al carrer de Calafell, 21, de Gavà, Barcelona), al bell mig d'una pineda natural i al costat del mar. Al restaurant Catalina podeu compartir un turbot sencer per a dos o cruspir-vos un arròs amb vel de papada ibèrica. Aquesta és la proposta amb què el xef Oscar Manresa va enamorar fa anys molts veïns del Baix Llobregat. I la veu ha corregut. En aquest restaurant d'aire colonial homenatja la seva mare, i la seva filla, la Nicole, cuida un celler de vins més que ben proveït. És un lloc per a la calma, per a la cuina a la brasa —atenció al taulell de carns madurades— que convenç tant per la selecció d'entrants de tall creatiu com pel bell emplaçament. La localització ja sabem que és a peu de platja i això preocupa. Res a témer, no us preocupeu: té pàrquing propi, així que podreu sopar tranquils i deixar el cotxe amb comoditat.
Reservar al restaurant Catalina (Preu mitjà: 35-40 euros).
Maymanta, Perú, a les altures de Barcelona
La cuina exòtica —en aquest cas, la peruana— té els seus fans a Barcelona. I una de les darreres obertures en aquest sentit és el restaurant Maymanta. Operat per un dels xefs més destacats del moment, Omar Malpartida, el restaurant s'ubica a l'última planta de l'hotel Grand Hyatt (plaça de Pius XII, 4, les Corts, Barcelona). És una ocasió única per degustar la seva reputada cuina a la ciutat —els altres locals, Maymanta Eivissa (un Sol a la Guia Repsol) i Kaypa, a Menorca, potser ens enxampen força més lluny—. Podreu tastar una ruta per les cevicherías del Perú amb diferents ceviches, tàrtars, causas i tiraditos o tastar plats al wok i les brases. Dues recomanacions serien el filet saltat (al wok amb ceba i tomàquet tatemados, papa groga cruixent, glace asiàtic i l’arròs amb choclo) i el pop anticutxer (amb romesco tradicional, alvocat tatemato, pico de gallo i chalaquita de tomàquet). Tenen un after dinner amenitzat per un DJ en viu, còctels riquíssims i una terrassa de somni per admirar la Diagonal des de les altures. Tot està pensat.
Reservar al restaurant Maymanta (Preu mitjà: 45 euros).

a Restaurant, una cita amb la història al Barri Gòtic
Davant la icònica plaça Sant Felip Neri, l'a Restaurant (plaça de Sant Felip Neri, 2, Ciutat Vella, Barcelona) ofereix una de les postals més boniques per sopar a Barcelona. La proposta culinària, comandada pel xef Alain Guiard, enfonsa les seves arrels a la tradició local i disposa, per explicar-la, d'un enclavament privilegiat. Discret, íntim i acollidor, el menjador principal s'aixopluga sota unes arcades de pedra que miren la plaça i, en ella, la terrassa ofereix la possibilitat de sopar a l'aire fresc amb tota la comoditat, però amb la privadesa d'aquest racó històric. A sota la plaça Sant Felip Neri, que pren el nom de l'església homònima d'estil barroc que la presideix, hi ha l'antic cementiri medieval de Montjuïc del Bisbe, destruït durant la Guerra Civil Espanyola. A més, a la façana de l'església encara es poden veure els solcs que va deixar la metralla d'una bomba llançada per l'aviació durant la Guerra Civil espanyola. Un racó per a la gastronomia i la història.
Reservar al restaurant A Restaurant (Preu mitjà: 50 euros).

Molino de pez, menjar contundent i bo al costat de la Diagonal
Els empresaris Nino Redruello i Jaime Santianes —que es van conèixer a elBulli— van reforçar fa anys la seva presència a Barcelona amb Molino de pez, una casa de menjars a Còrsega 346 que va néixer com una versió actualitzada i revisada del concepte del restaurant La Ancha (1919), la casa mare de la família a Madrid. Un lloc amb l'opció de menjar plats tradicionals i compartir-los. A la variada oferta trobareu les olles, la reivindicació del plat de cullera, les racions generoses, el foc i les brases de la seva cuina oberta amb graella i forn de llenya, les coccions lentes... En definitiva, la perfecta senzillesa: llenties estofades amb garró ibèric, el bullit madrileny, les mandonguilles, les tripes a la madrilenya, la truita trufada o el clatell de lluç a la brasa i el llom de vaca. El preciós local, de set metres d'alçada i dividit en dos pisos amb una capacitat per allotjar 140 persones, ha estat dissenyat per l'estudi Arquitectura Invisible. Per menjar contundent i bo en una nit especial.
Reservar al restaurant Molino de pez (Preu mitjà: 50-60 euros).
Il Giardinetto, sopar en un italià amb premi FAD
És una referència de Barcelona des del 1974, de la mà del fotògraf Leopoldo Pomés, que després de l'èxit de la truiteria Flash es va embarcar en aquesta aventura anomenada restaurant Il Giardinetto (carrer de la Granada del Penedès, 28, Sarrià-Sant Gervasi, Barcelona). El projecte es va encarregar als arquitectes Alfonso Milá i Federico Correa, autors també del Flash, i la seva idea va ser crear un jardí màgic inspirat en els castanyers del sud de França. Aquest mateix 1974 Il Giardinetto va guanyar el Premi FAD d'Interiorisme, que tornaria a guanyar el 2012, sent l'únic local que ha guanyat dues vegades aquest guardó. Des de llavors, aquest lloc, una mica amagat al mateix centre de Barcelona, ha estat un oasi del bon gust, un lloc únic, acollidor i singular on deixar-se caure per alleujar el tràfec de les nostres vides. Un sopar romàtic a Il Giardinetto és tota una declaració d'intencions i bon gust. Començant pels famosos espaguetis Sofia Loren, continuant amb el carpaccio a l'estil Harry's Bar i acabant amb el gelat de coco amb melmelada de taronja amarga. Però qualsevol opció és vàlida; entre els vuit plats diferents de pastes, i els arrossos, carns o peixos us costarà decidir-vos. Tot és bo, molt ben pensat i dissenyat en aquesta casa. Com ha de ser.
Reservar al restaurant Il Giardinetto (Preu mitjà: 35 euros).

Oria, cuina clàssica basco-catalana
Si busqueu una proposta gastronòmica amb menú degustació (amb una estrella Michelin i un Sol de la Guia Repsol) en un espai d'aire modern, sofisticat i acollidor, el Restaurant Oria (passeig de Gràcia, 75, L'Eixample, Barcelona) pot satisfer totes les vostres expectatives. Amb tres opcions de menú i la possibilitat de menjar a la carta, sota la batuta del xef basc Martín Berasategui i l'execució del cap de cuina Xabi Goikoetxea, trobareu una experiència a l'altura del cinc estrelles on s'emplaça. Parlem del preciós Hotel Monument, al costat del passeig de Gràcia. Podreu tastar delícies amb el segell d'un dels xefs més prestigiosos del nostre país com les cocotxes de lluç al pil-pil sobre guisat de porc ibèric i tàrtar de calamarsets o segons contundents com la carn de xai lletó desossada amb el seu suc i crema de chutney de dàtil.
Reservar al restaurant Oria (Preu mitjà: 120 euros).
Bonus extra
Si la nit s'allarga i us ve de gust quedar-vos a Barcelona a prendre una copa, podeu fer-ho a l'steakhouse més vibrant de la ciutat: Mr. Porter Steakhouse, Bar & Lounge (Hotel Sr. Victor, carrer del Rosselló, 265, Eixample, Barcelona). El restaurant ha disposat una selecció especial de còctels literaris i un detall exclusiu per als amants dels llibres aquest Sant Jordi. És una experiència líquida que ret homenatge a les grans escriptores de la literatura universal. Es tracta de tres còctels especials: Pride & Prejudice, un homenatge a la icònica obra de Jane Austen; Frida, en honor de la força i l'art de Frida Kahlo; i Harry, una picada d'ullet contemporani i vibrant. A més, els convidats que demanin algun d'aquests còctels rebran un marca pàgines exclusiu de Mr. Porter —un detall pensat per als que no conceben un Sant Jordi sense una bona història entre mans— que inclou una invitació per gaudir d'una copa de cava de benvinguda a la pròxima visita. (Preu mitjà dels còctels: 17 euros).