Què hi ha en un lot de Nadal?

Empreses com Coca-Cola, Mapfre, Damm o Mercadona escullen opcions diferents per complir amb aquesta tradició

Amb el mes de desembre no només arriben les festes, també ho fan els tradicionals lots de Nadal. Inspirat en la tradició romana de la sportula, quan els patrons repartien una cistella amb menjar; rebre un obsequi per part de l'empresa en aquestes dates s'ha convertit en una tradició tan assumida que fins i tot el Tribunal Suprem ha dictat una sentència assenyalant que s'ha de mantenir independentment de la seva situació econòmica. Arran d'una demanda dels treballadors de Mecalux, l'any 2012, la justícia espanyola ha considerat la panera de Nadal un dret col·lectiu adquirit que només es pot eliminar previ acord amb els treballadors. Un cas que pot generar un interessant precedent.

A VIA Empresa hem mobilitzat tota la nostra xarxa de contactes per descobrir què hi ha als lots de Nadal d'algunes de les companyies més conegudes del país.

La clàssica panera
Potser molts treballadors preferirien rebre el seu equivalent en diners, però la panera segueix sent un dels obsequis preferits a moltes empreses. És el cas de Coca-Cola Iberian Partners, que ha entregat un generós lot de Nadal als seus treballadors. No hi falten els tradicionals torrons (d'Alacant i Xixona de Picó, i el de Xocolata Antiu Xixona) i polvorons (El Santo), que van acompanyats d'ampolles de vi (dos negres de La Rioja i Portugal i un blanc Vegamar), ginebra Botanicals, cava Segura Viudas, bombons Nestlé (marca també relacionada amb el grup Cobega), patés, oli, un pernil i, fins i tot, una espelma cilíndrica de decoració nadalenca.

El lot de Nadal de Coca-Cola Iberian Partners


En la mateixa línia va la panera de Mapfre, que disposa d'una gamma de productes molt similar. Vi, cava Juvé y Camps, ginebra Tanqueray i whisky de Malta. També ofereix un pernil, torrons Antiu Xixona o bombons Lindt. Al Racc, els seus treballadors també arribaran a casa aquestes festes carregats amb els productes típics de les paneres. En aquest cas, amb un dels lots que posa a la venda El Corte Inglés.

Show me the money
Tot i que arribar a casa amb un cistell ple de productes nadalencs sempre fa goig, també són moltes les empreses que permeten als seus treballadors una opció més "pràctica". És a dir, disposar d'un extra de diners perquè se'ls gastin com més els plagui. És el cas de Damm, que per Nadal entrega un xec per comprar a les principals grans superfícies comercials. Això sí, al costat del xec disposa per als seus empleats una caixa amb la seva cervesa de Nadal. Per beure com a casa.



Encara més a la pràctica van a Mercadona. Tot i disposar als seus lineals de tots els productes imprescindibles en una panera de Nadal, l'imperi de Juan Roig no fa lots als seus treballadors, sinó que els compensa amb una doble paga de beneficis durant el mes de febrer.

Originals també per Nadal
Ara bé, al Nadal no tot és menjar i beure. A Mr. Wonderful, per exemple, aquest any han optat per un regal més original. Concretament, cada treballador ha rebut la seva reproducció en format Pocoyo, que elabora l'empresa Comansi. Com és habitual, la marca ha utilitzat Instagram per mostrar als seus seguidors quin n'ha estat el resultat. Es pot veure a l'etiqueta #pocoyize3d o #equipowonder.



Límit de despesa
No només les empreses fan regals als seus treballadors per Nadal. En un període on tot és música festiva, llums encesos i bones intencions, sembla el moment oportú per tenir també algun detall amb clients i proveïdors. Perquè aquesta situació no se'n vagi de mare, entitats com Fira de Barcelona adverteixen al seu personal que les normes de conducta i principis no els permeten acceptar o oferir regals a tercers que tinguin un valor superior a 50 euros.
Avui et destaquem
El més llegit