Raffaelli Ristorante: des de la Toscana amb amor

Les germanes Raffaelli comanden un dels restaurants italians amb més encant de Barcelona

Las hermanas Raffaelli comandan uno de los restaurantes italianos con más encanto de Barcelona Las hermanas Raffaelli comandan uno de los restaurantes italianos con más encanto de Barcelona

Fa ja quatre anys que el restaurant italià Raffaelli obria portes al carrer Luis Antúnez, número 11 de Barcelona. No pretenia ser un italià més. I no ha acabat sent-ho. És el negoci familiar en el qual Greta i Gioia Raffaelli, al costat del seu pare Alessandro, es van permetre obrir la cuina de casa seva a tothom. Originaris de la regió italiana de Lucca, aquest menjador honra el passat gastronòmic de la Toscana i eleva la tradició familiar de la cuina italiana veritablement casolana a un altre nivell.

La família Raffaelli atresora un llarg passat com restauradors al seu país i aquí van fer mà de tot el que ja sabien de la bona taula. Gioia va estudiar econòmiques així que, encara que aquesta no va ser la seva primera vocació, es va posar als comandaments del local intentant que fos rendible. "Vaig néixer en aquest món i ha estat molt fàcil treballar en això. Els meus pares tenien diversos restaurants: Leoncino, Mama Fiore… sempre estàvem entre fogons, repartiments i comandes. Després els van tancar, la meva mare va marxar a viure a París i el meu pare viu actualment a Itàlia. A la meva germana i a mi ens agradava viatjar i vam acabar a Barcelona fa 10 anys. No teníem clar que obriríem aquí, a Barcelona. Ha estat una mica de rebot", recorda.

En els seus 70 metres repartits en dues plantes Raffaelli Ristorante dóna de menjar a un màxim de 45 comensals en cada servei amb vuit empleats. I molts, han de donar mitja volta en apuntar-se a la porta: "Estem plens aquesta nit".

"La nostra intenció és oferir un lloc diferent, on els detalls, el bon servei i l'atenció són importants. Més enllà de menjar bé, brindem una experiència que el client voldrà repetir", explica l'empresària, "abans aquesta zona no estava tan bé, no era per als vianants i això implicava tenir trànsit rodat davant del restaurant, cosa molt molesta. Ens va costar arrencar. També el fet que el nostre tiquet mitjà és alt fa que ja el 50% de la gent no vingui al restaurant. Però els que vénen saben que oferim qualitat. Una cosa que m'encanta és la clientela fixa, que ens guarda taula gairebé cada setmana i també que vinguin parelles d'italians a sopar".

I és que el seu ambient envolupant, a mitja llum, amb les taules convenientment separades i discretament situades dóna recer per allargar la conversa i refugiar-se durant unes hores.

Sara Verratti és la xef encarregada d'orquestrar la festa amb una carta variada que es passeja per l'orografia italiana: de la seva costa Adriàtica natal, al Piemont i, d'aquí, a la del nord de Lombardía. El tortelo és un dels best sellers de la seva carta: serveixen 60 a la setmana. Molts els acompanyen amb entrants com la pizza fregida amb salsa trufada i mozzarella que aquí elaboren amb el punt just d'oli. "És amb diferència el plat que realment es ven més, és de la regió de Lucca, del meu poble, a la gent li encanta. També els agrada molt la tagliatelle amb tòfona i espàrrecs. Diria que aquestes dues elaboracions ens identifiquen", assenyala Raffaelli.

Tots els vins de carta són italians (40 referències: 15 blancs, 17 negres i 5 entre escumosos i rosats). "Treballem sempre amb proveïdors d'Itàlia, amb Sabors d'Itàlia i amb Garda. Encara que el cas de la burrata és diferent. És casolana, d'un noi que les fa personalment per a nosaltres. Les hi comprem perquè la qualitat és increïble i ens les porta des de Puglia (el taló de la "bota" d'Itàlia) dues vegades per setmana.

En el restaurant elaboren diàriament vuit tipus de pasta fresca, principalment especialitats de la Toscana i els Abruços. "També fem pasta seca que a mi m'encanta, personalment i si vols uns carbonara també te'ls podem fer, però per a nosaltres és important tenir pasta fresca elaborada per nosaltres, crec que això ens diferencia de molts altres restaurants" reivindica Raffaelli.

Des que van obrir conserven en carta la tagliatelle Sandro amb espàrrecs, tòfona confitada i ou dur ratllat, els pappardelle amb bolets, i els spaghetti amb cloïsses, all, vitxo i julivert. "Tot fatto incasa , quan a la gent li agrada alguna cosa és millor deixar-ho així", assegura Raffaelli.

Raffaelli Ristorante

Adreça: Carrer de Luis Antúnez, 11, Barcelona

Tel.: 652 56 07 29

Preu mitjà: 25-50 euros

Avui et destaquem
El més llegit