Xalar: Fran López dona el salt a Castelldefels

El xef de Villa Retiro i Xerta, tots dos amb estrella Michelin, uneix cuina de territori i còctels originals per gaudir davant del mar

El xef del restaurant Xalar de Castelldefels, Fran López | Cedida El xef del restaurant Xalar de Castelldefels, Fran López | Cedida

Xalar és passar-s'ho bé. I el vocable (d'exhalare, respirar, esplaiar-se i usat amb profusió a València i les Terres de l'Ebre) defineix a la perfecció el concepte amb el qual Fran López ha saltat a la sorra de Castelldefels; un restaurant amb una impressionant terrassa gairebé a peu de platja que mira al mar de cara, on poder "passar-ho bé amb plaer i alegria", concreta el xef.

El projecte se suma al ventall de negocis de López: el restaurant Xerta (a l'Hotel Ohla Eixample 5*), l'hotel restaurant Villa Retiro (amb estrelles Michelin), una escola de cuina i un celler familiar on elaboren vins i olis.

Fa només un mes que l'empresari ha posat a punt l'espai i ja "és un èxit". "Fem uns 40-50 clients diaris entre setmana i el cap de setmana anem omplint, arribant als 100-120 comensals". Fet que s'entén a una plaça tan poc gastronomitzada com aquesta. El desembarcament d'un pes com López puja el termòmetre culinari, encara que sota un concepte suficientment elàstic com per encaixar on és: "La idea no era fer un gastronòmic a peu de platja perquè no tindria molt sentit, sinó un restaurant al qual poguessis acudir a qualsevol moment del dia: a prendre unes tapes i beure uns còctels, un vi amb alguna cosa per picar, o, si vols, a fer una experiència més completa", resumeix.

La identitat són els peixos frescos i salvatges, els mariscos -atenció als escamarlans a la brasa-, les ostres (del Delta) i els arrossos a la llauna

Des dels baixos de l'hotel boutique Donna —on s'ubica— la seva carta dona per a molt i dona per muntar-se un tiquet que pot oscil·lar entre els 35 euros i el que vulguem gastar. "Per donar un exemple clar, a la nostra carta de 200 vins tenim vins locals, naturals, grans vins nacionals o internacionals. De manera que pots perfectament demanar una ampolla de 16 euros o un xampany de 1.000 euros i menjar ostres", subratlla.

La identitat són els peixos frescos i salvatges, els mariscos -atenció als escamarlans a la brasa-, les ostres (del Delta) i els arrossos a la llauna en una línia moderada de preus (entre els 18 i els 26 euros; dos de carn, un de verdures i un altre de peix), tots acabats al Josper. Tot, producte de temporada amb elements i tècniques culinàries que respecten l'essència i la frescor del que es maneja. "Cuinem els arrossos a la llauna perquè estan realment cuinats en aquest recipient, no muntats aquí a posteriori per decorar. Per una qüestió de practicitat, ens n'hi caben sis exactes al forn en safates quadrades. I així és com es presenten", instrueix López. I el resultat llueix en el seu arròs amb vel de vaca vella; un plat que és tot contundència i sabor. "L'ideal és prendre alguns entrants per compartir de forma distesa, peix, carn o arròs de segon, i acabar amb postres divertides com el rock & roll dels croissants; la nostra particular versió de la pinya colada, o una selecció de formatges afinats".

La carta de cocteleria (en gots de disseny del valencià José Piñero pensats per a l'espai) també convida al gaudi i es pot prendre fins i tot en un espai annex de tardeo d'uns aproximats 100 metres quadrats ja gairebé tocant la sorra amb el peu on es llegeix sobre un gronxador de fusta el lema "Volar és Xalar". Xalar i respirar fort, malgrat les circumstàncies.

Xalar

Adreça: Hotel Boutique Donna, Passeig Marítim, 171, 08860 Castelldefels, Barcelona

Preu mitjà: entre 35 i 40€ (beguda no inclosa). Menús: entre 49 i 96€

Web: https://xalarrestaurant.com/

Més informació
Casa Madre, als peus de la Sagrada Família
Carlos Martínez (Can Culleretes): “No protegeixen prou negocis com el meu”
Avui et destaquem
El més llegit