CA | ES

Zero Patatero, cuina de quilòmetre zero amb pedigrí al Born

San Telmo i Derby Hotels Collection amplien la seva aliança gastronòmica traslladant l'exitós restaurant d'Alella Els Garrofers

Zero Patatero és el projecte dels xes Luca Marongiu i Gonzalo Rivière amb els empresaris del grup Goticarai Zero Patatero és el projecte dels xes Luca Marongiu i Gonzalo Rivière amb els empresaris del grup Goticarai

Reivindicar la matèria primera local, la radicalitat estacional i el petit productor. Sota aquesta premissa tan de moda, els xefs del desaparegut Els Garrofers d'Alella, el romà Luca Marongiu i el català Gonzalo Rivière, acaben de traslladar la seva exitosa proposta culinària a Barcelona. Ho han fet sota el paraigua del grup San Telmo i Derby Hotels Collection amb una aventura gastronòmica batejada amb el nom de Zero Patatero.

El local s'ha emplaçat en els baixos d'un dels edificis més mítics del Born, el número 1 del Passatge Mercantil. Just allà, al davant del Born Centre Cultural, hi havia hagut un altre projecte conjunt del tàndem empresarial molt celebrat per la crítica però de vida efímera: el Big Kokka.

Zero Patatero és el tercer restaurant de la consolidada aliança que el grup de restauració manté des de fa sis anys amb el grup hoteler presidit per Jordi Clos i que es materialitza en la societat Goticarai (participada en un 55% per la família Clos i en un 45% per Isidro Marques). També en formen part del paraigua, la proposta de cuina de fusió de la Taverna Palosanto (Avinyó, 30) i, als baixos, l'aposta asiàtica de Kokka, la primera barra peruana de Barcelona.

Goticarai

Els empresaris Isidro Marques i Joaquim Clos

I per què aquest nom tan simpàtic? El fundador del grup Sant Telmo explica una decisió que no té cap reminiscència aznariana (encara que es veu que va ser l'expresident del PP qui va popularitzar-ne l'ús) i va ser tant esporàdica com irreflexiva. Admet que en el moment de buscar-li nom al nou projecte res no els convencia, "i algú va verbalitzar aquesta expressió i, vam pensar a l'uníson que era divertida i que seria fàcil de recordar". Dit i fet. Al també empresari del Tantarantana (2001), Café San Telmo (2006), El Canalla (2011), Palosanto (2014) i Kokka (2015) –sembla evident– l'onomàstica mai no l'ha espantat. Endegar nous projectes tampoc.

Zero Patatero, una aposta pel km 0, ecològic i de petit productor

"Gran part de la nostra cuina és ecològica i biodinàmica", explica Rivière i hi afegeix l'interès en "treballar amb proveïdors que coneixem personalment, trepitjar l'hort i donar valor a tots els productes tractant-los per igual". Paraules que es materialitzen a carta en forma de plats amb elements centrals inusuals i humils; com la coliflor rostida amb praliné salat d'ametlla, llima i pa d'all o en la ceba brasejada amb gelat de formatge d'ovella tractada com pastís tatin.

El tractament ètic també implica el peix que se serveix (sempre de llotja) i la carn. El xai és de la granja de ramaderia ecològica Cal Pauet (L'Espunyola), la vedella del Bagès i els ous d'Òrrius.

Arròs melós de gamba roja amb vel de gamba

Arròs melós de gamba roja amb vel de gamba

El discurs es torna creença i sembla defugir tot "postureig" quan es trasllada també a l'oferta vinícola. Trobem referències ecològiques, vins naturals i d'altres amb una elaboració de mínima intervenció.

Un altre dels atractius de la proposta recau en els arrossos (atenció al de papada de porc ibèric ecològic i sípia i al melós de gamba vermella amb vel de gamba), treballats de forma individual i segons el punt de vista arrossaire del dues estrelles Michelin Kiko Moya. De moment, la nova aposta està ben lluny de ser un zero a l'esquerra i pretén anar sumant clientela i no quedar-se en el risc de propiciar acudits amb un nom que no suma precisament.

Zero Patatero

Passatge Mercantil 1, 08003 Barcelona
Tel.: 938 552 304
Menú diari per 15,50 euros
No tanca el cap de la setmana
Preu mitjà: 35 euros

Més informació
Teresa Carles, de restaurant a indústria alimentària
Guardiola obre un restaurant de cuina catalana a Manchester
Coses que fan els bars i restaurants (i no poden fer)
Avui et destaquem
El més llegit