• Afterwork
  • Sabater Tobella, transversalitat en salut

Sabater Tobella, transversalitat en salut

Amb 76 anys, Joan Sabater Tobella segueix treballant vuit hores al dia revisant i tractant informació sobre el genoma humà i la farmacogenètica.

Joan Sabater Tobella
Joan Sabater Tobella
Josep Maria Casasús
10 de Maig de 2013
Act. 10 de Maig de 2013
El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, 60 anys, ens exhortà fa vuit dies a que tothom vetlli pel seu propi bon estat físic i mental. "La salut és responsabilitat de tots els ciutadans. Els mals hàbits perjudiquen a la persona però també a la col·lectivitat" –digué en un esmorzar del Fòrum Europa. La recepta del doctor Ruiz és que la salut és transversal. És obvi que si hi ha poca salut hi ha més despesa sanitària.

El conseller fou realista quan explicà aquell matí que les retallades en sanitat "han lesionat molts interessos dels professionals del sector". Fou també optimista, però. Afirmà que la indústria biomèdica és un dels sectors catalans que més creix. I una de les que té més projecció internacional.

La defensa de la salut és un deure universal i transversal. La transversalitat és una gran línia de força del sector de la salut, sobretot en matèria d'innovació. El doctor Joan Sabater Tobella, 76 anys, ha experimentat i experimenta aquesta transversalitat. És un professional i emprenedor que predica amb l'exemple. Farmacèutic de formació, introduí a Catalunya els avenços en anàlisis clíniques. Fa anys no estava ben vist, per part d'alguns metges, que els farmacèutics fessin analítica clínica. Sabater Tobella dissipà aquestes reserves facultatives. Ara segueix treballant vuit hores al dia revisant i tractant informació sobre el genoma humà i la farmacogenètica.

De ben jove que té embranzida. Als 24 anys, tot just casat, féu un esforç econòmic per anar a l'Hospital Cantonal de Ginebra a ampliar estudis en tècniques de micromètodes per a pediatria. Amb aquesta formació especialitzada el fitxaren a la Teknon. Fou pioner aquí en evitar punxar els nadons a la jugular per fer una anàlisi. Ho explicà a la revista del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona quan li fou atorgada la Creu de Sant Jordi.

Al front de l'activitat farmacèutica catalana hi hagut sempre personalitats amb empenta i tenacitat. Treballen amb una dimensió també transversal, dirigint les seves energies envers iniciatives culturals i científiques. Ho fan tant si estan al front de companyies, com si han passat el relleu de la gestió empresarial a persones més joves. Antoni Vila Casas, 83 anys, mecenes d'art, vetlla dia a dia la seva Fundació a les seus de Barcelona (Can Framis), Torroella de Montgrí (Palau Solterra) i Palafrugell. Jorge Gallardo, 72 anys, explicà aquesta setmana que el grup que presideix, l'Almirall, invertí 160 milions d'euros l'any passat en R D. Antoni Esteve, 55 anys, lidera accions socials transversals a la Fundació Dr. Antoni Esteve i a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Esteve promou el suport a empreses que apostin per la investigació que genera valor i competitivitat.

Tant en els temps de benestar com en els temps de prostració -com són aquests de retallades i deutes- els farmacèutics catalans practiquen una responsabilitat transversal que va més lluny de la professió estricta.