Un Sant Jordi menys confinat i amb més llibres

'VIA Empresa' sorteja dos lots de 10 llibres sobre economia i empresa entre els seus lectors

Gel hidroalcohòlic en una parada de llibres per Sant Jordi | ACN Gel hidroalcohòlic en una parada de llibres per Sant Jordi | ACN

És el segon Sant Jordi confinat, però no tant com el de l'any passat. El 2020, el Dia del Llibre va ser en plena primera onada de covid-19, un confinament domiciliari estricte i un intent de Sant Jordi d'estiu que no va satisfer ningú. Aquest 2021, les restriccions de mobilitat són només comarcals i amb les vistes posades a un dilluns en què es podrà circular per tota la comunitat autònoma sense limitacions. Les paradetes de llibres i roses han pogut sortir al carrer ordenadament, en els espais que ha establert cada municipi i amb l'objectiu d'evitar la massificació de les zones més concorregudes habitualment.

A Barcelona, per tal d'evitar aglomeracions, s'han venut roses durant tres dies -entre el 21 i el 23 d'abril-. Només les floristeries i les llibreries professionals han pogut muntar la seva paradeta, de manera que totes les associacions, institucions i altres grups que venien flors normalment n'han quedat exclosos. En total, hi ha 490 parades de llibres i roses, repartides en 11 espais diferents amb control d'accés. Tot i l'optimisme per poder recuperar part de la celebració tradicional, tant llibreters com floristes han estat cauts en els càlculs de vendes que han fet. 

D'una banda, la Cambra del Llibre estimava fa uns dies que s'arribaria a un 60% de les vendes del 2019, l'últim Sant Jordi abans de l'arribada de la pandèmia. Llavors, es van vendre 1,64 milions de llibres i es van facturar un total de 22,16 milions d'euros. Pel que fa a les roses, el Gremi de Floristes de Catalunya creu que se'n vendran entre 3,5 i quatre milions, un 40% per sota de les xifres del 2019. 

Per no perdre la tradició, a VIA Empresa sortegem dos lots de 10 llibres sobre economia i empresa entre els nostres lectors. Per participar-hi, només cal introduir les dades personals a l'enllaç que hi ha a continuació.   

Més info: Un altre Sant Jordi dins la "nova normalitat"

Lot 1: Catalunya, equips i el mercat

El primer lot inclou una anàlisi del passat i el present econòmic de Catalunya: Potencial d'Estat, de Joan Canadell, empresari i, actualment, diputat al Parlament. El llibre gira al voltant dels catalans a l'avantguarda de la indústria i el comerç, i com això podria ser una gran palanca en una hipotètica futura Catalunya independent. Dels sectors més potents del territori passem a la salut, gran protagonista de l'últim any llarg per l'arribada de la pandèmia de la covid-19. Els economistes Guillem López-Casasnovas i Marc Casanova Roca signen La malaltia de la sanitat catalana: finançament i governança. Per encàrrec del Cercle de Salut, elaboren aquest estudi que repassa les fortaleses i debilitats del sistema de salut català. 

Els primers autors internacionals que trobem al pack són J. Bradford DelongHeather Boushey i Marshall Steinbaum amb Debatiendo con Piketty: la agenda para la economía y la desigualdad. Es tracta d'una anàlisi de l'exitós El capital del segle XXI de l'economista francès Thomas Piketty. Es pregunten si són certes les anàlisis que fa, si encerta en la percepció de desigualtat i els objectius de creixement i com s'hauria de desenvolupar la recerca econòmica en base dels seus estudis. El títol del següent exemplar és un proverbi etíop: Cuando las arañas tejen juntas pueden atar a un león. Escrit per Daniel Coyle, se centra en el treball en equip i en mesures específiques per promoure aquesta cultura. 

Seguim amb autors internacionals. El dissenyador industrial Tim Brown parla d'innovació a Diseñar el cambio: Cómo el design thinking transforma organizaciones e inspira la innovación. A més de la teoria establerta en una primera edició del volum fa 10 anys, ara hi afegeix una dècada d'experiències. Manuel Valera Dani Suárez creen una conversa socràtica entre diversos personatges amb les claus per generar un canvi útil i responsable dins de les empreses a través d'una visió filosòfica. 

El pack inclou l'últim llibre de l'autor de diversos bestsellers Tim FerrissTribu de mentores: consejos, curiosidades y confidencias de aquellos que han alcanzado el éxito. El títol és explicatiu: Ferriss fa a desenes d'emprenedors d'èxit diverses preguntes i n'exposa les respostes. "Quins llibres t'han inspirat? Quins hàbits et fan millor? Quins fracassos t'han ensenyat lliçons que després t'han fet triomfar? A quines rareses del teu caràcter no estàs disposat a renunciar? Quina petita inversió t'ha fet més feliç?". El lot també inclou Cambiemos las organizaciones, de Juan FerrerEl pequeño libro de los mitos del mercado, de Ken Fisher Lara Hoffmans; i El pequeño libro de los altibajos del mercado, de Peter D. Schiff 

Lot 2: per a directius i joves 

Partint de la premissa que la raó de ser de qualsevol empresa és vendre, el consultor Francisco M. López és l'autor d'un dels llibres que figura en el segon lot que regalem per Sant Jordi, Vender con margen. S'adreça a directius d'empreses i desvincula el benefici del creixement d'una organització. També per a directius és Liderar en un mundo imperfecto, de Javier Fernández Agudo. L'objectiu de l'exemplar és aprendre a transformar els punts dèbils d'una empresa en fortaleses. Joan Boluda, en canvi, es dirigeix als qui comencen en l'aventura d'emprendre. A En cien años todos muertos: guía para emprender o morir... sin haberlo hecho, no hi ha cap fórmula màgica per tenir èxit -perquè no existeix-, però sí que es prepara el terreny i se segueix el dia a dia de qualsevol negoci.

En forma de novel·la, Josep Lluis de Villasante i Tapias ens porta a una història trepidant sobre finances virtuals i criptomonedes a El club dels Robinhoods. El col·laborador de VIA Empresa Jordi Tarragona és autor d'un dels llibres que sortegem en el segon lot: Temes clau de l'empresa familiar, un títol explicatiu del que hi trobarem. El proper exemplar que presentem és una guia per intentar aprendre a predir el mercat, Operar bajo la sombra del dinero inteligente, de Galvin Holmes

El pack inclou dos llibres sobre els joves i el mercat laboral actual. D'una banda, El círculo de las marmotas, de Quico Ballbé Blasi, és una sàtira sobre les dificultats dels joves amb formació d'accedir al mercat laboral. De l'altra, Albert Riba dona alguna clau sobre com evolucionar dins els equips i com mantenir la motivació a Tropa Sapiens, la tercera part d'una trilogia. Aquest lot de llibres també inclou Factura 6 cifras en 7 días, de Sergio Marcus, i El camino hacia el lean startup, d'Enric Ries.    

Més informació
Intel·ligència artificial per crear relats de Sant Jordi
Avui et destaquem
El més llegit