Vacances 'off-line'

Aterren a Catalunya les 'tech free areas', que donen vacances al 'wi-fi' i als 'smartphone' per ajudar a desconnectar

El repte no és fàcil: aconseguir passar un cap de setmana sense wi-fi, ni smartphone, ni tauleta. Les àrees lliures de tecnologia, que acaben d'aterrar a Catalunya, permeten a l'usuari una desconnexió completa i una millora de la comunicació interpersonal. I per a les empreses de lleure que ho ofereixen, diferenciar-se dels competitors i construir una marca vinculada a la tranquil·litat.

El cert és que les noves tecnologies poden convertir a qui les utilitza en addictes a la immediatesa i a la necessitat d'estar connectat a totes hores, fins i tot, en el temps d'oci. I el cert també és que els telèfons mòbils acostumen a acompanyar-nos també els dies de festa i de vacances. Segons un estudi publicat per la revista Forbes, el 93% de ciutadans nord-americans que tenen smartphones l'utilitzen quan són a casa.

A l'alça al sector hoteler dels EUA
Per posar remei a aquesta tendència als Estats Units és ja habitual trobar hotels que ofereixen com a paquet vacacional la desconnexió tecnològica total. Dues de les majors cadenes hoteleres del país, Marriott i Renaissance, estan implantant les braincation zones. És a dir, zones per donar vacances a la ment, un spa no tant pel cos sinó pel cap.

Normalment les tech free areas prescindeixen de la connexió wi-fi, la cobertura per a telèfons mòbils i el servei d'internet per garantir el descans dels clients i la desconnexió total.

Aterrant a casa nostra
A Catalunya aquesta tendència comença d'una manera força tímida i s'estén especialment en espais de turisme rural. El Mas Els Terrats de Susqueda (Girona) és un d'aquests espais que ha decidit prescindir de les noves tecnologies. Els responsables Israel Pazos i Natàlia Díaz expliquen que segueixen aquesta filosofia perquè les consideren "incompatibles amb relaxar-se".

Tot i què es troben amb persones que se sorprenen quan no poden fer servir l'smartphone, asseguren que en marxar els ho agraeixen. "Els clients se n'adonen que sense tecnologia aconsegueixen desconnectar del tot", assegura Pazos. Si els visitants tenen alguna emergència o necessitat poden trucar des del telèfon fixe. "Tret d'això no donem facilitats per comunicar-se" a través dels smartphones, comenta el responsable del Mas Els Terrats.

Millora de la comunicació interpersonal
I és que de vegades "la comunicació crea incomunicació", assegura Pazos, en relació a que les noves tecnologies ens fan prestar més atenció a l'altra banda del telèfon que a qui tenim al davant. Com a alternativa al mòbil o l'ordinador, les àrees lliures de tecnologia acostumen a oferir diferents propostes d'oci.

És habitual trobar en aquests espais activitats per realitzar a l'aire lliure com senderisme, anar en bicicleta o practicar esports d'aventura. D'altres ofereixen circuits termals a balnearis, spas i massatges relaxants.

Millorar la marca de la casa
Can Nentia és una casa rural ubicada a Fonteta, una petit poble del Baix Empordà, on van prendre la decisió de prescindir de connexió wi-fi. La propietària, Cati Bonada, assegura que estan pensant en convertir-se en tech free area com una opció per treure "més rendiment de la ubicació i diferenciar-se".

Bonada assegura que "la gent que ens visita ja ve amb la mentalitat de desconnectar i pocs ens pregunten si tenim wi-fi o cobertura mòbil". La propietària de Can Nantia considera que avui dia "se'n fa un ús abussiu de les noves tecnologies" i considera que convertir-se en un espai sense accés a les tecnologies pot ser una aposta de futur.

Avui et destaquem
El més llegit