
28
d'Octubre
de
2013
Si bé la seva incidència directa en la compra final encara és escassa, els negocis online aprofiten cada vegada més les xarxessocials per fidelitzar el client, interactuar-hi i conèixer-lo millor. Es tracta, en definitiva, de millorar l'experiència de compra dels usuaris i estrènyer el seu vincle amb la marca.
És el cas d'Atrápalo. Amb 7,8 milions d'usuaris i prop de 400.000 seguidors a les xarxes socials, el portal d'ofertes d'oci obté només un 2% de les seves vendes procedent dels canals socials però en treu altres rèdits a nivell de creació de marca i de relació amb el client. "No són un canal de venda directa, però els beneficis de les xarxes socials són molts", explica CarlaLima, Social Media Manager de la companyia. A través de les xarxes, Atrápalo orienta a l'usuari sobre a quines destinacions volar, o quins restaurants anar a sopar. Lima considera que cal adaptar el contingut a cada canal, amb un format especial i un llenguatge particular. "Facebook és més inspirador i Twitter, més espontani", afegeix.
Uvinum és la primera botiga online de vins de l'Estat i té 35.000 clients a tot Europa. NicoBour, CEO i cofundador de l'empresa, admet que l'impacte directe de les xarxessocials en la venda és complicat perquè els usuaris es connecten a les xarxes socials amb altres finalitats que la de comprar, com ara interactuar, conversar o compartir. Així, defensa que l'estratègia a les xarxes ha de ser coherent amb l'ús que en fan els seus usuaris i oferir-los continguts de valor per fidelitzar-los com a clients, i escoltar-los i atendre els seus dubtes o queixes. En aquest sentit, Bour creu que "ha de prevaldre la qualitat dels fans per sobre de la quantitat".
Per la seva banda, Ulabox dóna prioritat a l'escolta activa a través de les xarxes per avançar-se a les necessitats del client i oferir un millor servei. "Ens ajuden a estar sempre a prop del client i ens ofereixen una oportunitat única d'interacció i conversa que no es podria produir de cap altra manera", explica EstefaníaGarcía, responsable de màrqueting de la companyia.
Quant a la captació de clients, Ulabox, amb 70.000 clients i un estoc de més de 8.000 productes, entén que les xarxes ajuden en tant que els clients poden recomanar-te, i que dóna més visibilitat a les promocions. El supermercat online concep les xarxes socials com una eina més de l'estratègia global de màrqueting i recomana diferenciar el contingut i adaptar-se al que espera l'usuari.
El potencial del Social Commerce
LaiaGilibets, professora de Social Commerce de l'escola de negocis IEBS (Innovation & Entrepreneurship Business School), defineix el Social Commerce com la manera d'aprofitar el potencial de les xarxes socials per millorar l'experiència de compra. Manté que el comerç sempre ha tingut un component social inherent –l'intercanvi entre dues persones- i que es tracta de recuperar aquest vessant social i tornar al concepte original del terme.
Per començar a establir dinàmiques de SocialCommerce, explica Gilibets, cal tenir en compte la naturalesa del negoci, identificar quina és la xarxa social més òptima i tenir clar que a les xarxes no tenim visitants, sinó fans, i que per tant esperen més de nosaltres i els hem d'oferir un valor afegit addicional.
Gilibets apunta diverses estratègies que van des de permetre a l'usuari identificar-se a través de Facebook per conèixer-ne els seus gustos i poder-li adaptar l'aparador, obrir una botiga a Facebook -que no calqui l'original sinó que inclogui incentius ad hoc com ara llançaments exclusius, preus més ajustats o pop-up stores- o desenvolupar tecnologies que permetin atenció personalitzada, preguntar l'opinió als amics, llistes de desitjos o compartir una llista de la compra.
És el cas d'Atrápalo. Amb 7,8 milions d'usuaris i prop de 400.000 seguidors a les xarxes socials, el portal d'ofertes d'oci obté només un 2% de les seves vendes procedent dels canals socials però en treu altres rèdits a nivell de creació de marca i de relació amb el client. "No són un canal de venda directa, però els beneficis de les xarxes socials són molts", explica CarlaLima, Social Media Manager de la companyia. A través de les xarxes, Atrápalo orienta a l'usuari sobre a quines destinacions volar, o quins restaurants anar a sopar. Lima considera que cal adaptar el contingut a cada canal, amb un format especial i un llenguatge particular. "Facebook és més inspirador i Twitter, més espontani", afegeix.
Uvinum és la primera botiga online de vins de l'Estat i té 35.000 clients a tot Europa. NicoBour, CEO i cofundador de l'empresa, admet que l'impacte directe de les xarxessocials en la venda és complicat perquè els usuaris es connecten a les xarxes socials amb altres finalitats que la de comprar, com ara interactuar, conversar o compartir. Així, defensa que l'estratègia a les xarxes ha de ser coherent amb l'ús que en fan els seus usuaris i oferir-los continguts de valor per fidelitzar-los com a clients, i escoltar-los i atendre els seus dubtes o queixes. En aquest sentit, Bour creu que "ha de prevaldre la qualitat dels fans per sobre de la quantitat".
Per la seva banda, Ulabox dóna prioritat a l'escolta activa a través de les xarxes per avançar-se a les necessitats del client i oferir un millor servei. "Ens ajuden a estar sempre a prop del client i ens ofereixen una oportunitat única d'interacció i conversa que no es podria produir de cap altra manera", explica EstefaníaGarcía, responsable de màrqueting de la companyia.
Quant a la captació de clients, Ulabox, amb 70.000 clients i un estoc de més de 8.000 productes, entén que les xarxes ajuden en tant que els clients poden recomanar-te, i que dóna més visibilitat a les promocions. El supermercat online concep les xarxes socials com una eina més de l'estratègia global de màrqueting i recomana diferenciar el contingut i adaptar-se al que espera l'usuari.
El potencial del Social Commerce
LaiaGilibets, professora de Social Commerce de l'escola de negocis IEBS (Innovation & Entrepreneurship Business School), defineix el Social Commerce com la manera d'aprofitar el potencial de les xarxes socials per millorar l'experiència de compra. Manté que el comerç sempre ha tingut un component social inherent –l'intercanvi entre dues persones- i que es tracta de recuperar aquest vessant social i tornar al concepte original del terme.
Per començar a establir dinàmiques de SocialCommerce, explica Gilibets, cal tenir en compte la naturalesa del negoci, identificar quina és la xarxa social més òptima i tenir clar que a les xarxes no tenim visitants, sinó fans, i que per tant esperen més de nosaltres i els hem d'oferir un valor afegit addicional.
Gilibets apunta diverses estratègies que van des de permetre a l'usuari identificar-se a través de Facebook per conèixer-ne els seus gustos i poder-li adaptar l'aparador, obrir una botiga a Facebook -que no calqui l'original sinó que inclogui incentius ad hoc com ara llançaments exclusius, preus més ajustats o pop-up stores- o desenvolupar tecnologies que permetin atenció personalitzada, preguntar l'opinió als amics, llistes de desitjos o compartir una llista de la compra.