Set vins per menys de 10 euros per brindar aquest Nadal

La qualitat no està renyida amb el preu. Us fem una tria de vins baratets que ens faran passar una bona estona sense escurar-nos la butxaca

Dues persones brinden amb vi per Nadal | iStock Dues persones brinden amb vi per Nadal | iStock

El Nadal és a tocar, però aquest any serà molt diferent. Potser no serem tants a taula com l’any passat, potser els hits gastronòmics nadalencs variaran... Del que estem segurs és que brindarem a taula amb les persones més properes. És un any especialment complicat per al sector del vi. La caiguda de vendes, provocada pel tancament del canal Horeca (que representa aproximadament un 60% del consum de vi al país) ha estat un dels molts perjudicis, juntament amb l’aturada de les exportacions. El vi serà un més a la nostra taula aquest Nadal però, quin triem? Per què triem un vi i no un altre? Moltes vegades és difícil trobar la resposta. Hi ha un clar factor costumista. És a dir, comprem el que coneixem. Un altre determinant és el preu. Segurament no tenim pressupost per a un Chateau Latour, un Louis Roederer o un Vega Sicilia. Amb vins al mercat des de dos a diversos centenars i milers d’euros, hem de recordar que existeixen bons vins a preus magnífics, molt assequibles i fàcils de trobar. N’hem fet una petita tria:

Records del Masroig

Recordeu que, com fa la dita, "el vi novell, per Nadal és vell!". Elaborat amb carinyena i garnatxa, és un dels millors vins novells del 2020. L’elabora el celler tarragoní El Masroig. Com sempre, innova en les seves etiquetes: enguany són postals d'escenes quotidianes que són capaces d’apropar-nos el poble del Masroig que li dona nom i on tradicionalment celebra una festa grossa que dona la benvinguda al primer vi de l’any. Ens quedem, de moment, amb el record i amb aquest vi fàcil per encetar qualsevol dinar. Acaba de sortir a la venda coincidint amb Sant Martí. S'elabora amb maceració carbònica on els raïms sencers fermenten a temperatures altes i de forma anaeròbica. Tot és molt ràpid i natural. De manera que el resultat és un vi en què destaquen les notes de maduixes i de llaminadures amb un punt làctic. Com els vins novells, és pura diversió, fàcil de beure.

Una ampolla d'El Masroig

Una ampolla d'El Masroig

Vi novell (DO Montsant)

Celler: El Masroig

​Preu: 6,50 €

https://serradalmos.com/D/product/vi-novell-2020/

Raimat Castell Chardonnay ECO

Hi ha vins blancs amb un què, d’aquells que enamoren. Aquest chardonnay l’elaboren des de fa 70 anys tot i que aquesta anyada representa una de les novetats del 2020. Es tracta de la primera ecològica d’aquest vi, que és el monovarietal emblemàtic del conegut celler: el chardonnay. Com el perfil del raïm, ofereix vins molt aromàtics, complexos, frescos i afruitats. Un vi estructurat que en nas és molt intens i aromàtic (meló, préssec, nectarina i litxis) amb una remor de subtils notes de fruita tropical entrellaçades amb notes cítriques que li aporten gran frescor. L’elevada pluviometria durant la tardor i primavera passades ha contribuït a una molt bona recuperació dels ceps, alguns dels quals encara arrossegaven seqüeles de la intensa sequera que va afectar la collita del 2017. No obstant això, la humitat abundant també ha tingut conseqüències negatives amb una important incidència de míldiu, especialment acusada en la viticultura ecològica. Aquest vi n’és un supervivent. Us seduirà amb carns blanques, amb peix, amb marisc o arrossos i també amb pastes. Té 90 punts Decanter World Wine Awards 2020.

Una ampolla de Castell de Raimat

Una ampolla de Castell de Raimat

DO Costers del Segre

Celler: Raimat

Preu: 6,64 €

https://www.codorniu.com/es/raimat-castell-chardonnay.html

Donzell

Rescatem un altre vi novell per a aquesta selecció. Elaborat amb most flor de les varietats xarel·lo, gewürztraminer i moscatell de Frontignan, ja imaginareu el seu exuberant perfil aromàtic fruital (de fruita d’estiu amb pinyol) i tropical (litxi i pinya) amb un perfumat fons de gessamí. És fresc i amb un refrescant toc carbònic, fruit de la seva rampant joventut que (com l’adolescència) té la particularitat de deixar un retro gust subtilment amarg. És un vi molt interessant i alegre, resum de la benvinguda de la collita. Un cant al paisatge, a la terra i la seva gent.

Una ampolla de Donzell

Una ampolla de Donzell

 

Vi Novell (DO Penedès)

Celler: Maset del lleó

Preu: 6,85€

https://www.maset.com/es/vino-blanco-donzell

Matsu El Pícaro 2019

A Toro, la companya elaboradora de vins Vintae va fer una de les seves grans descobertes en la recerca de vinyes centenàries i prefiloxériques a tota Espanya (elaboren fins a 14 DO amb 300 hectàrees de vinyes pròpies, cultivant 38 varietals diferents i elaborant més de 35 vins diferents). Sòls sorrencs, pobres i un clima continental idoni per evitar l'aparició de malalties. Condicions naturals que havien propiciat el manteniment d'una viticultura ancestral sostinguda per viticultors, homes i dones amb una inclinació emocional per la terra durant generacions. Ells posen cara als vins del Celler Matsu, una paraula japonesa que significa "esperar" i transmet la filosofia d'aquest projecte. Esperar que la naturalesa segueixi el seu curs, al fet que les vinyes compleixin 100 anys, esperar el moment perfecte per obrir una ampolla de vi. Elaborat amb Tinta de Toro d’entre 50 y 70 anys, de molt baixa producció, es verema de forma manual i no es clarifica. Tot i la seva joventut, potencia els aromes de fruites, gominoles i melmelada de móra, molt ben matisats amb un toc de regalèssia el fan un vi madur molt interessant.

Una ampolla de Matsu

Una ampolla de Matsu

DO Toro

Celler: Matsu (Vintae)

Preu: 7,90€

https://www.devinosconvintae.com/19-1926-matsu-el-picaro-2019.html#/59-formato-botella

22 pies

Si pensem en un Rioja, ens ve al cap un vi gran reserva de preu alt i indubtable qualitat amb una etiqueta que apel·la el nom d’algun marquesat. L’ull de llebre, la varietat habitual en aquest hàbitat, hi és present a molts d’ells. També en aquest. De color vermell cirera picota i bona capa, us sorprendrà la seva intensitat i fines aromes a fruites vermelles, sobre un fons d'elegants torrats i especiats fruit de la seva criança en bota de roure francès i americà (12 mesos). Us aguantarà molt bé el greix dels peixos blaus i els formatges si us agraden més els negres que els blancs. Ideal també amb embotits ibèrics.

Una ampolla de 22 pies

Una ampolla de 22 pies

DOC Rioja

Celler: Torres

Preu: 6,99€

https://shop.torres.es/ca/22-pies

Habla la tierra 2018

Una bona distribució va ajudar aquest celler a posicionar en només quatre anys els vins extremenys a tot un país que estava convençut que als voltants de Trujillo només feien vins aspres. I molts vam entendre que no feia falta buscar un Ribera del Duero o un Rioja. L’assemblatge de cabernet sauvignon, syrah i ull de llebre i els quatre mesos de criança fan que sigui un vi tan afruitat i carnós com estructurat. El celler té, evidentment, vins més cars, però amb aquest gaudireu moltíssim pel seu ajustat preu. Va ser triat best buy per la prestigiosa revista Wine & Spirits.

Una ampolla del vi Habla la tierra

Una ampolla del vi Habla la tierra

Sense DO

Celler: Habla

Preu: 6,90€

http://www.bodegashabla.com/la-boutique/habla-la-tierra/

Llebre 2018

Tomàs Cusiné és un dels grans noms propis pel que fa a cellerers a Catalunya. El seu celler s'assenta a la comarca de Les Garrigues, una zona de complexa orografia, frontera natural amb altres comarques també vinícoles: el Priorat i la Conca de Barberà. Les vinyes amb les quals s'elabora aquest vi negre jove —majoritàriament ull de llebre— s'eleven a les muntanyes de Prades sobre terrenys del Paleogen amb graves de diverses quantitats i substrats de terra i roca. Són vinyes sostenibles, enfilades a un terreny difícil que els acaba conferint personalitat. La criança es fa tres mesos en botes de roure francès i criança sobre lies, amb tres mesos addicionals en dipòsits de ciment. El resultat és un vi rodó i suau però molt expressiu.

Una ampolla del vi Llebre 2018

Una ampolla del vi Llebre 2018

DO Costers de Segre

Celler: Tomàs Cusiné

Preu: 8,85€

https://www.tomascusine.com/es/producto/llebre/

Més informació
Oscar Manresa, a la recerca del restaurant Perfecto
La Boqueria, 180 anys d’un mercat amb mil anècdotes
Sartoria Panatieri: del restaurant Michelin, a la pizzeria gourmet
Avui et destaquem
El més llegit