Wittmore Hotel reneix com a saló cultural del segle XXI

Va reobrir el febrer després de gairebé dos anys tancat de la mà de la família Figueras estrenant proposta gastronòmica en el seu restaurant Contraban amb Alain Guiard

Biblioteca a l'interior de Contraban a l'hotel Wittmore Biblioteca a l'interior de Contraban a l'hotel Wittmore

En els ravals de la primera muralla de Barcelona s'amaga el Wittmore Hotel (carrer Riudarenes, 7). És una sorpresa per als turistes que es perden per aquests carrers sovint i un maldecap per als locals al fet que els qui costa trobar-ho en l'entramat de carrerons. Després de gairebé dos anys tancat per la pandèmia, va reobrir el febrer passat les seves portes de la mà de la família Figueras també propietària des de 2003 de l'Hotel Neri. Tots dos hotels són contrapunt i només comparteixen la cuina del prestigiós xef Alain Guiard que estrena carta del nou restaurant, Contraban.

El nou Wittmore es fixa en els salons culturals que acollien a les personalitats més creatives del segle XX, el nou concepte ha tret pes en decoració i ampul·lositat. Beu de la seva singular ubicació –al cèntric barri– i ofereix una original carta que vol complementar amb una programació cultural local. El restaurant està integrat en una saleta d'estar amb xemeneia i llibreria banyada per la llum que demana pas a través d'uns finestrals enormes. Donen a un pati interior amb un jardí vertical de més de 15 metres. En aquest lloc que recorda més a un speakeasy que a un restaurant el temps es cola amb subtilesa: del desdejuni, als menjars informals o les copes de mitjanit.

L'hotel boutique de cinc estrelles conserva aquest esperit elegant, intel·lectual i misteriós (han deixat les pesades cortines que ja reben a la porta) però ara l'adreça aspira a "convertir-ho en un lloc molt més obert i accessible". Fan ús de materials naturals com la ràfia amb la qual es teixeixen els panells que presideixen la biblioteca, alhora que treballen per incrementar la funcionalitat dels espais, com el nou menjador del restaurant en el qual les taules s'eleven i les butaques es transformen en còmodes cadires. "Hem deixat de costat la tirada per ser un lloc exclusiu i amb cert aire privat que tenia sota la direcció anterior", explica Mayvang Bong, gerent del nou establiment, "el restyling (obra de l'estudi Setembre Arquitectura) és molt subtil i creiem que la proposta serà prou interessant perquè els locals trobin aquí el seu moment del dia per gaudir-ho. Estem pensat a dotar a la nostra terrassa d'una nova proposta de cara a l'estiu que es complementi amb la que ja tenim en el restaurant actualment", avança.

La frustració es representa amb una fosca remolatxa cuinada en crosta d'argila servida amb formatge crema i salsa de tòfona

Restaurant Contraban: carta per a cada moment creatiu

A què sap la impaciència? i la llibertat? s'assembla a l'excitació? Alain Guiard va assumir el repte de pensar plats amb aquesta línia d'acció per l'acabat d'estrenar restaurant Contraban. El també xef del restaurant Neri defensa aquí una cuina molt més arriscada i no obstant això molt ben resolta. El resultat és una carta amb un interessant pes per les verdures (molt elaborades) en la qual han guardat algunes picades d'ullet al restaurant anterior (aquí s'emplaçava Witty); conserven els seus macarrons del cardenal amb secret ibèric i beixamel de parmesano. La impaciència es representa amb unes crudités de verdures amb hummus, comí, hummus cúrcuma i tahini; la llibertat és un sándwich/coixí de cua de bou amb formatge crema d'olivada; quedar-se en blanc és una coliflor al forn amb llimona; l'excitació creativa, pren forma en un carpaccio de verdures i herbes d'hivern. La frustració —potser un dels plats més interessants del menú— es representa amb una fosca remolatxa cuinada en crosta d'argila (i presentada a taula) servida amb formatge crema i salsa de tòfona.

Com els plats, els vins tampoc resulten obvis. La carta incorpora referències d'extraordinària raresa que entraran i sortiran de manera recurrent segons existències, i una selecció de còctels d'autor inspirats en l'espai (una altra dia parlarem d'ells). Es podran prendre a taula, al pati o al costat de la xemeneia. Potser, ullejant alguns dels volums de la seva llibreria sobre història dels moviments contraculturals dels 70, 80 i 90 o revistes indie i LGTBIQ+ d'Odd Kiosk, o Terranova, una petita editorial amb seu a Barcelona creada amb la intenció de donar veu a tota una generació d'artistes que van sorgir i es van formar en els marges dels corrents culturals majoritàriament acceptats. Existeix la cultura contrahegemònica en l'era d'internet i els circuits comercials? Ens assalta aquest dubte quan el feminisme, fins fa poc contracultural, sembla haver-se convertit ja en la cultura hegemònica en l'àmbit del sexe i del gènere. Molt per debatre.

Hotel Wittmore Restaurant Contraban

Adreça: C/ Riudarenes 7

Preu mitjà: 45€

Més informació
Així és Teatro, l'antic restaurant Tickets després d'Albert Adrià
Reobre la cocteleria preferida de Roonie Wood (The Rolling Stones) a Barcelona
Yubi Barcelona: La xef televisiva Yoaké Sant obre el seu primer restaurant
Avui et destaquem
El més llegit