
N’havíeu sentit a parlar mai, del màrqueting oportunista? És una pràctica de màrqueting consistent a aprofitar la repercussió mediàtica d'un esdeveniment important per a fer publicitat del propi negoci i dels propis productes de manera fraudulenta, al marge dels patrocinadors oficials i sense pagar costos de publicitat.
A l’estiu, aquesta pràctica és força habitual, ja que les empreses aprofiten grans festivals, campanyes institucionals de turisme o l’afluència de gent als aeroports per dur-la a terme. De fet, és molt possible que si heu anat a algun festival de música multitudinari, alguna marca us hagi ofert algun producte gratuït abans d’entrar-hi, amb un eslògan que fa referència al festival, com ara ‘Refresca’t amb nosaltres abans d’entrar’. Doncs si aquesta marca no és patrocinadora oficial de l’esdeveniment en qüestió, està practicant el màrqueting oportunista.
Màrqueting oportunista és una denominació formada a partir del nucli màrqueting (‘aplicació d'un conjunt de tècniques planificades, coherents i dinàmiques de gestió empresarial per a obtenir un procés eficient de producció, distribució i venda de productes o de serveis’) i l’adjectiu oportunista (‘que tendeix a l’oportunisme’, és a dir, ‘a aprofitar les oportunitats per a aconseguir el que [es] vol malgrat anar contra la moral o contra el pla establert’, segons el diccionari). Aquest adjectiu s’adequa al concepte i transmet bé la idea que es tracta d’una pràctica reprovable. La denominació catalana és una alternativa al manlleu de l’anglès ambush marketing (literalment, ‘màrqueting d’emboscada’), paral·lela a les formes documentades en francès (communication opportuniste) o en portuguès (marketing oportunista).
Si us interessa el món de la publicitat, heu de saber que altres pràctiques i tipus de màrqueting també tenen denominacions en català. Semblant al màrqueting oportunista, pel seu rerefons negatiu, tenim el màrqueting d’esquer i ham, sobre el qual vam parlar fa un any en aquesta mateixa revista. Però també tenim el màrqueting amb permís, el màrqueting de cercadors o SEM (de l’anglès search engine marketing) o el màrqueting mix, entre d’altres.
Podeu consultar aquests termes i molts d’altres que hi estan relacionats a la Neoloteca i al portal Terminologia d’economia i empresa del TERMCAT.