Belobaba, els catalans pioners en finances descentralitzades

El projecte , el primer fons d'inversió DEFI amb token de seguretat, opera des de Gibraltar en un sector amb un "potencial enorme"

L'equip de Belobaba | Cedida L'equip de Belobaba | Cedida

Els actius financers digitals són una paradoxa. Tot i la implantació social – l'Estat espanyol és un dels territoris europeus amb més activitat en criptoactius – els ens reguladors encara no han arribat al nivell de les necessitats del sector i, per tant, les institucions financeres no poden entrar en un mercat encara no bastit. Tot i les grans semblances mecàniques amb les finances tradicionals, és cert que la seva expressió blockchain, les conegudes com a Finances Descentralitzades o DEFI, tenen importants diferències filosòfiques i relacionals amb el vell ordre.

En aquest context és en el que neix Belobaba, el primer fons d'inversió cripto multiactiu amb token de seguretat regulat i autoritzat per l'entitat reguladora – en aquest cas la Comissió de Serveis Financers de Gibraltar. Segons els fundadors, el fons està aconseguint "uns grans resultats", amb un capital assolit de més de 5,5 milions d'euros repartits entre 150 inversors diferents. L'objectiu, afirmen, és arribar al final de l'exercici 2022 als 100 milions d'euros en actius.

Belobaba neix del projecte formatiu Blockchain Institute & Technology Barcelona (BIT BCN), un centre especialitzat en formació reglada en cripto i tecnologia blockchain. "La formació no només es dirigeix a la gestió dels actius propis – amb BIT BCN volíem generar els nous professionals del sector", afirma Albert Salvany, consultor estratègic de Belobaba – amb un programa de pràctiques intern que permet alguns formats començar a treballar al mateix fons. En basie a la formació oferta a BIT, Salvany detecta un panorama favorable a la inversió. "Tenim les persones i el coneixement, i creem un producte regulat, amb totes les seguretats".

Salvany: "Tenim les persones i el coneixement, i creem un producte regulat, amb totes les seguretats"

El funcionament del fons és, en molts sentits, semblant als vehicles d'inversió tradicional. "Les finances descentralitzades són una rèplica del model tradicional", afirma Albert Salvany, consultor estratègic de Belobaba. La diferència, però, està en la distribució de la informació, el capital i l'autoritat sobre les inversions – el que fa al projecte veritablement descentralitzat. Com apunta l'assessor, "Les DEFI posen en la mà del mateix inversor el seu propi capital – una llibertat que també és una responsabilitat".

La seguretat de les inversions es vehicula mitjançant el security token KHAN, gestionat per uns dels socis estratègics del fons, Tokeny Solutions. A més d'aquesta proposta de token, la diferència entre Belobaba i altres fons es troba en l'activitat de les seves inversions. Com recorden, la cartera de l'empresa "va molt més enllà" dels criptoactius principals, com Bitcoin o Ethereum. "Més del 50% dels fons es troben al mercat DEFI, NFT i gaming", destaquen. Des dels fons destaquen la diversitat en inversions com un dels grans motius dels seus resultats, una oferta de rendibilitat mitjana mensual superior al 15% durant 2021.

Actius a futur

Segons Salvany, l'entorn DEFI, i, en general, tota l'activitat construïda sobre tecnologia descentralitzada, té encara un enorme potencial de creixement. De fet, segons el consultor, "una gran part del capital que entrarà en criptoactius encara està per entrar" – cosa que provoca, més enllà dels bons resultats immediats, unes grans projeccions a mitjà termini. "Hi haurà una demanda brutal", preveu.

Belobaba, en aquest sentit, encara les seves inversions, a banda dels rendiments, a projectes que puguin ajudar l'empresa en el seu posicionament en l'entorn cripto. A banda de Tokeny Solutions, els partnerships estratègics dels fons van des de la custòdia d'actius digitals – Digital Asset Manager – fins auditories independents.

 "Els avantatges competitius són molt grans en comparació amb el model tradicional"

Una de les potencialitats tècniques del fons amb més rellevància, però, és SUBUTAI, una eina d'IA i big data que "genera senyals d'eufòria o pànic" en la comunitat per preveure les fluctuacions al mercat i poder proposar inversions o desinversions d'acord amb les tendències del mercat. Segons informa el fons, les capacitats tècniques que ofereix SUBUTAI i la constant "lectura i monitoratge de l'univers digital" del que parla Salvany els fa registrar una taxa d'encerts en les inversions superior al 85%.

"Estem desenvolupant una metodologia de mitjans digitals que pot ser d'aplicació en altres sectors", afirma el consultor, que considera una potencialitat d'especial importància la versatilitat de la tecnologia blockchain. "Els avantatges competitius són molt grans en comparació amb el model tradicional", afirma Salvany, que observa "grans quantitats de diners" fluint cap a les inversions en finances descentralitzades.

Dificultats reguladores

Segons els fundadors, tots ells catalans, Gibraltar ofereix "el marc legal idoni" per a la proliferació de l'activitat inversora en entorn cripto. "El regulador espanyol no et diu que no pots fundar un fons, però tampoc et diu que sí". El problema dels entorns europeus, segons el consultor, no són legislacions massa dures o massa laxes, sinó la manca de regulacions – uns llimbs reguladors que impossibiliten sovint la concreció de projectes de finances descentralitzades. "Els reguladors més potents, com els europeus, són molt conservadors" lamenta Salvany.

 "Quan es produeixi aquesta regulació la inversió serà com una carrera: tothom hi voldrà entrar"

El regulador gibraltarenc, a diferència dels europeus, sí que està disposat a explorar les possibilitats de la inversió en criptoactius – "veuen l'oportunitat del mercat", afirma el consultor. Salvany, però, remarca que el regulador gibraltareny no és ni molt menys laxe. "No et donen carta blanca, però posen facilitats". El model de Gibraltar es basa en l'observació: ofereixen un marge d'actuació als fons, amb l'obligació de comptar amb supervisors independents d'organismes imposats pel mateix govern, i més tard encaixa el projecte en les regulacions. "Els legisladors europeus ho veuen de forma més conservadora", critica.

"Totes les finances tradicionals han mirat cap a les cripto", afirma Salvany, que veu en la seva absència en mercats DEFI dinàmics "un problema regulador" més que un rebuig al model. De fet, afirma, Belobaba "ja ha tingut contactes" amb inversors tradicionals. Segons el consultor, de fet, el fons es veu com una "porta d'entrada" d'actors financers establerts en el mercat descentralitzat – amb especial utilitat per grans estructures amb poca capacitat transformadora. Quan acabi la "mancança reguladora" que encara frena l'entrada d'alguns capitals al mercat DEFI, opina el consultor, les operacions s'acceleraran. "Quan es produeixi aquesta regulació – conclou – la inversió serà com una carrera: tothom hi voldrà entrar".

Més informació
"La tecnologia descentralitzada és una descentralització del poder"
Caelum, el blockchain que "serveix per a tot"
Què és blockchain i per què és tan segura aquesta tecnologia?
Avui et destaquem
El més llegit