• Bitchain: l'alternativa a la banca tradicional

Bitchain: l'alternativa a la banca tradicional

La start-up catalana ha instal·lat a Atenes un caixer de bitcoin que permet als grecs canviar bitcoins per un màxim de 1.000 euros

    Bitchain està formada per tres socis que distribueixen caixers de BTCPoint
    Bitchain està formada per tres socis que distribueixen caixers de BTCPoint
    14 de Juliol de 2015
    Act. 16 d'Octubre de 2015
    Els caixers Bitcoin a Catalunya no paren de créixer. La instal·lació més recent s'ha fet als centres comercials de Gran Via 2 de l'Hospitalet de Llobregat i El Triangle de Barcelona, i ha sigut la start-up catalana Bitchain l'encarregada de situar-los-hi. La mateixa empresa que ha instal·lat a Atenes una altra màquina perquè els grecs puguin evitar la limitació dels bancs de 60 euros diaris.

    La start-up va néixer fa només tres mesos amb tres socis, però el seu soci i CTO, Joaquim Fenoy, té experiència amb la criptodivisa, ja que ha treballat amb BTCPoint. De fet, d'aquí sorgeix la idea de Bitchain, la de dividir en dos el servei: una empresa dedicada a la construcció dels caixers i una altra a la seva distribució i instal·lació. "Tenim un contracte d'exclusivitat que diu que només podem comprar nosaltres els seus caixers", explica a VIAempresa Fenoy.

    Un negoci escalable
    En mig d'un sector en ple creixement, el valor afegit que aquesta nova start-up aporta és la de donar llibertat als desenvolupadors per crear productes útils. El software que utilitzen no està pensat perquè només es pugui comprar i vendre bitcoins, està dissenyat perquè en un futur, per exemple, s'hi puguin adquirir entrades com a qualsevol altre caixer o pagar mitjançant un codi QR.

    En només tres mesos, els resultats obtinguts fa que Fenoy només pugui qualificar-ho d'èxit. "Ens ha desbordat la demanda, han vingut centres comercials i botigues a oferir-se com a ubicacions", detalla el CTO. 

    Fins ara han instal·lat caixers a Barcelona, Madrid, València, Alacant, Bilbao i Màlaga, a més d'Atenes, però preveuen expandir-se arreu d'Espanya i amb més aplicacions al setembre gràcies als inversors privats que s'han interessat per l'empresa.

    Solució al 'corralito' grec
    Al ser preguntat pel caixer a Atenes, el CTO ho resumeix com "un tema particular". "La intenció inicial era fer d'aquí al desembre un desplegament per Espanya i l'estranger, però gràcies a l'activista Enric Duran ho hem accelerat. Ell ha gestionat el tema de facilitar aquestes alternatives a la banca tradicional, hi encaixem, i ha facilitat la ubicació i el propietari del caixer", explica.

    Tot i que porta pocs dies instal·lat, Fenoy no dubta a dir que serà el caixer amb més activitat de tota la xarxa. "Permet operar fins a 1.000 euros, molt per sobre de la limitació dels 60 euros, per això creiem que és una eina que a Grècia té més sentit que a cap altra ciutat. És el lloc indicat i el moment precís, hi havíem d'apostar".

    Turistes i aficionats a la tecnologia
    El turisme és el seu principal target, per això Fenoy assegura que Gran Via 2 i El Triangle són dues localitzacions immillorables: "En un any, passen per allà 28 milions de persones, això és molt important per a nosaltres. Sabem que el turista que porti bitcoins al mòbil, i no tingui l'euro com a moneda, usarà el caixer, perquè podrà bescanviar-los per euros al moment i sense pagar comissions".

    Més enllà dels visitants estrangers d'estiu, el soci de Bitchain remarca que el caixer de l'Hospitalet de Llobregat es troba a prop de la Fira de Barcelona, el que els afavoreix de cara a aprofitar la celebració d'esdeveniments com el Mobile World Congress.

    Bitcoin al comerç local
    Entre els projectes a curt termini que tenen hi ha el de convertir Sant Cugat del Vallès en la primera població on totes les botigues acceptin la criptodivisa. La iniciativa, segons Fenoy, és una "prova pilot en conjunt amb l'Ajuntament i Esade", amb qui estan en contacte permanent perquè l'equip de Bitchain treballa des d'EsadeCreapolis.

    L'objectiu de la start-up és promoure la utilització del bitcoin, però també donar una alternativa als qui no volen seguir el sistema de la banca convencional. El principal benefici que el comerç tindria és estalviar-se la comissió que han de pagar per oferir als clients el pagament amb targeta. Per afavorir-ne l'ús, al centre urbà s'hi col·locaran caixers.

    Però Sant Cugat no només pot convertir-se en la ciutat del bitcoin per aquest sistema pioner. Fenoy revela que Esade acollirà la pròxima tardor una "incubadora itinerant on hi haurà les 30 start-ups més interessants de l'àmbit", una idea que afirma que està "tancada" i que és "totalment privada".

    Trencar amb els mites del bitcoin
    La competència dins el sector creix dia a dia. I en comptes de tenir por, Bitchain prefereix mostrar-se amb seguretat: "Estem tranquils perquè estem ben posicionats, sobretot en la part tècnica. Confiem en BTCPoint i sabem que tot i tenir un hardware molt similar als altres, la nostra operativa i fluïdesa estan molt més avançades".

    Pel que fa als usuaris, encara hi ha recel, i el soci de la start-up ho sap. Tanmateix, considera que la seguretat de les transaccions i les facilitats que suposa el sistema són els dos factors que portaran al seu ús massiu. Per entendre-ho, posa un exemple: "Si una persona envia 20 euros a l'Àfrica, hi arribaran només 15 euros per les comissions. Amb bitcoins no, arribaran 20 euros perquè no hi ha cap intermediari que encareixi el procés de moviment dels diners. No hi ha persones al mig, tu ets el teu propi banc".

    I recorda que les activitats il·lícites que hi poden haver són "les mateixes que s'han vist en el sistema bancari convencional".