Biwel: gimnàstica a la feina

La start-up proposa un programa de promoció d'hàbits saludables a l'empresa per reduir les baixes laborals, el que suposa un estalvi de 50 euros l'any per persona

La feina és tant, o més, important com la salut, però no tots els empleats són conscients que cal cuidar aquesta segona tant com la primera. I més si es té en comptes que cada cop la societat tendeix a passar més hores assegut en una cadira en l'entorn laboral; o a fer moviments repetitius que acaben amb conseqüències en la musculatura si no es té prou cura.

La consultoria Biwel ara ofereix solucions en salut adaptades per a cada empresa i treballador. És una start-up que va néixer el 2011 a Barcelona per promoure uns hàbits de vida saludable a les companyies, des del foment de l'exercici físic fins a l'adequació de l'alimentació al ritme de treball.

Mals hàbits de salut a l'empresa
La idea sorgeix de l'experiència personal de la fundadora i directora general de la companyia, Estel Mallorquí, qui explica que va adonar-se de la falta de consciència que hi ha en l'entorn laboral al veure el seu pare amb problemes d'esquena. "Ell és taxista i patia aquest malestar per una falta d'exercici físic", recorda.

El coneixement el tenia, és llicenciada en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, però no prou experiència ni casos reals més enllà de les xifres d'estudis que mostraven l'impacte econòmic de les baixes.

Segons indica Mallorquí, als Estats Units sí que hi ha aquesta cultura del benestar en l'entorn laboral, pel que va decidir estudiar els programes de promoció de la salut de les empreses nord-americanes. "Vaig veure que era efectiu", explica, "així que vaig decidir seguir la vena emprenedora que sempre he tingut i llençar-me".

En paral·lel als EUA, destaca Argentina i Brasil, dos països que va visitar per veure de prop els programes de les empreses del territori. "A tots dos llocs ens porten 10 anys d'experiència", subratlla. "Tant a Espanya com a Europa", afegeix.

Demostrar la viabilitat del projecte
La primera prova pilot es va fer amb una companyia de serveis de neteja. Amb ella va demostrar que la implantació d'un pla adaptat a cada feina pot fer disminuir les baixes millorar l'estat de salut dels empleats i disminuir les baixes

I amb aquests resultats satisfactoris sobre el braç, va poder demostrar que el seu projecte era viable. Una prova necessària per convèncer els qui el veien amb desconfiança, "perquè la idea d'una empresa saludable era massa nova", recorda la fundadora. En aquell moment encara no hi havia la certificació AENOR, el que ha ajudat a prendre consciència de la importància d'uns bons hàbits a la feina.

El 2011, finalment, Mallorquí va començar a treballar com a autònoma i a guanyar-se alguns dels clients que Biwel té avui en cartera. Ho va fer invertint els seus estalvis, prop de 15.000 euros, i acceptant no cobrar res als inicis per donar a conèixer els serveis.

En aquest sentit, la fundadora destaca el suport de Barcelona Activa. "Som un equip jove, rondem tots els 30 anys, i tot el coneixement tècnic que tenim ens manca en experiència, pel que l'entitat ens ha ajudat a crear l'empresa", detalla.

Millorar la salut física i mental
A Biwel dissenyen i implanten programes integrals de promoció de salut i de benestar i qualitat de vida seguint el model de l'Organització Mundial de la Salut.

Concretament, Mallorquí diu que se centren en "disminuir l'absentisme i en millorar la satisfacció i el talent dels treballadors". "Amb un bon programa, reduïm els dolors musculars i l'estrès i aconseguim que el grau de pertinença amb l'equip o els hàbits alimentaris millorin", especifica.

50 euros l'any d'estalvi per emplea
Actualment l'equip està format per cinc integrants i diversos col·laboradors freelance. Han treballat amb empreses de la talla de Henkel, San Miguel o Asepeyo, així com el Departament de la Presidència de la Generalitat

Entre els errors més habituals que es cometen hi ha el de passar més de dues hores assegut a la cadira. Mallorquí recomana fer estiraments o pujar escales, així com complir les cinc peces de fruita i verdura al dia i veure dos litres d'aigua. Tot ajuda a que la salut, l'estat d'ànim i la productivitat siguin favorables. I, per descomptat, a reduir el nombre de baixes laborals. Segons l'últim estudi de Biwel, les empreses poden estalviar 50 euros per treballador cada any si s'apliquen bons hàbits i es disminueixen les baixes laborals, el que per a algunes companyies suposen prop de 90.000 euros anuals.

De cara als pròxims mesos, preveuen llençar una plataforma online amb diagnòstics i hàbits de saludables. Amb ell volen planificar estratègicament la situació de cada client per adaptar al màxim els programes. També estan ja en ple procés d'integració de wearables en la plataforma i en els seus programes de la mà de Garmin.
Avui et destaquem
El més llegit