• Bombons contra la gravetat

Bombons contra la gravetat

La start-up NU4MAT crea uns dolços que leviten per convertir l'alimentació en una experiència educativa i d'oci

    NU4MAT ha creat uns bombons que leviten durant 60 segons
    NU4MAT ha creat uns bombons que leviten durant 60 segons
    26 d'Abril de 2016
    Act. 27 d'Abril de 2016
    Menjar no és només una qüestió de supervivència, és tota una experiència única que permet socialitzar, aprendre i gaudir. En els últims anys hem vist propostes de tota mena que busquen donar aquest caire gairebé màgic al fet d'alimentar-se, però cap com la proposta que fa la start-up NU4MAT: plats que leviten. Fins ara, el seu producte estrella és una capsa de bombons capaç de volar gairebé un minut, però la seva ambició és portar a taula àpats que siguin capaços de lluitar contra la gravetat. O com ells en diuen, un non gravital food que usa tecnologies de levitació com l'acústica, la magnètica i per gasos, i que està present aquests dies a la fira Alimentària.

    A més dels bombons, han creat també postres que són com tempestes. Dos productes que uneixen la tecnologia dels videojocs amb les eines comercials per fer, segons el director creatiu, Ignacio de Juan-Creix, "més divertits els espais". Per això treballen amb mètodes innovadors com l'holografia, els mappings, el 3D, robots i un llarg etcètera de tècniques punteres. I cal remarcar el 'punteres', perquè això és el que els permet crear "coses que no existeixen", assenyala, que és el que busca el client.

    Fusionar oci i educació
    "El ritual del menjar inclou un primer plat, un segon i unes postres", detalla el director creatiu, "però nosaltres pensàvem que entre el primer i el segon hi podia haver una variació, o bé a les postres, el cafè i el puro, on hi podríem incloure el joc". Potser precisament les postres són el moment idoni, just quan els nens decideixen deixar la taula i passar-se a les joguines, per això han centrat esforços en els dolços.


    Lluny del que anaven dient les mares quan érem petits, per a ells, "el menjar és un joc". "Hem perdut la connexió del cicle vital del creixement del menjar, no li donem valor. Volem recuperar-ho per aprendre i ser conscients del procés per portar els aliments al plat", defensa de Juan-Creix. I no hi ha res millor que l'entreteniment per captar l'atenció i convertir-ho tot en una experiència educativa.

    Marques amb valor social
    Tot aquest paradigma té un nom: learning having fun. Un concepte que els integrants de la start-up han pogut a posar a prova: "La majoria som professors i saben el que és educar. Ara estem replantejant el sistema educatiu perquè els alumnes tinguin experiències úniques". Els robots són una de les eines que han posat a prova i els quals de Juan-Creix considera òptims per "captar l'atenció dels usuaris, els qui ja són fills de la cultura digital".

    Precisament són les noves generacions les que han impulsat el canvi. El director creatiu de NU4MAT considera que la infoxicació ha fet que la informació passi desapercebuda i que els canals i els mitjans ja no siguin efectius com abans. "La tendència ens porta cap als mitjans amb targets específics que eduquen amb els valors d'una companyia", assenyala, "per això diem que nosaltres investiguem la genètica de la comunicació, perquè creem, patentem i servim canals específics per a cada tribu".

    Tot això són les investigacions que estan duent a terme, però que estan segurs que són tendències de futur. Així, si ara una gran empresa compra milions d'impactes publicitaris a la televisió, la ràdio o mitjans impresos i digitals, en els pròxims anys destinarà aquesta inversió a transmetre els valors en forma de places, serveis educatius o ofertes culturals que siguin capaces de traslladar la identitat de la marca. I si es fa de forma interactiva com les propostes que fa NU4MAT, encara més atractiu serà.

    Un futur que s'ha d'experimentar
    La start-up va néixer a Standford fa prop de dos anys i mig, en un màster en innovació i Design Thinking, un entorn més que idoni per crear el que s'ha convertit en un laboratori d'idees.

    A més del segment gastronòmic, l'equip treballa en els sectors retail i hoteler. En el cas del comerç, busquen una fórmula que els permetin convertir els prestatges i aparadors d'una botiga en un museu de la marca. "Replantegem el futur de les botigues a través de les interfícies digitals reals que fan que l'usuari orquestri l'espai, que se l'acompanyi en la cerca de productes i tingui una experiència prou satisfactòria perquè torni a comprar", concreta sobre aquesta branca de negoci.

    La botiga del futur podrà adaptar-se a cada consumidor. Cedida

    Una de les companyies que ha apostat per aquest model revolucionari al comerç és la tabacalera Philip Morris per dissenyar els estancs del futur. I en el turisme, ha sigut Hotusa qui ha decidit apostar per NU4MAT per tal de replantejar el disseny dels hotels futuristes.

    Tot i que tenen clar que la diversificació és la clau, tant a escala de negoci com pel fet de ser un dels actors destacats en la creació de la indústria dels pròxims, ara estan centrant esforços en l'àmbit alimentari. Compten amb el suport de l'acceleradora Reimagine Food i del Basque Culinary Center, essent aquest segon el principal impulsor d'un espai de vins interactius.

    Lentament, però amb bona lletra
    Tot plegat es troba encara en fase embrionària, no ha sortit del laboratori, però ha suscitat interès tant a les empreses del sector alimentari com a l'àmbit de la investigació. L'equip es troba ara en la fase de tancament del projecte comercial i preveuen treure al mercat la capsa de bombons aquest 2016.

    Compten amb la col·laboració d'especialistes de tota mena, des de cuines fins a arquitectes i químics, pel que creuen que podran pal·liar aviat el "problema" que tenen de què la levitació dels plats sigui tan curta. Són prop de 60 segons, però ja és més del que la societat ha pogut veure fins ara.

    Pel que fa al finançament, la start-up va néixer de l'aportació privada dels family, fools and friends. Un capital que ara volen ampliar: "Busquem ajudes del Govern i dels ajuntaments". Una feina més que se suma a tot el que ja fa aquest petit equip de set persones que vol aportar un producte pioner al món gastronòmic i educatiu.