"Tens esperit emprenedor? Penses constantment en crear start-up? Busques formes innovadores de fer negocis? Si alguna de les teves respostes és afirmativa, benvingut al nostre grup". Aquesta és la suggerent introducció de Business Model Generation, una innovadora guiapràctica per dissenyar nous negocis que l'editorial nord-americana Wiley va llançar el 2010 i que des d'aleshores s'ha convertit en un bestseller mundial amb més de 50.000 exemplars venuts. El 2011 es va publicar la versió espanyola amb el títol Generación de Modelos de Negocio de la mà de l'editorial Deusto que aquest mes de juny ha anunciat la vuitena edició.
Aquesta guia signada per Alex Osterwalder i Yves Pigneur, es va escriure en línia a través d'una plataforma oberta en la que hi van col·laborar 470 autors de 45 països. "No és només el resultat d'una excel·lent operació de màrqueting. Aquest llibre és un dels tres factors que expliquen el gran salt que ha experimentat el món de l'emprenedoria, juntament amb el concepte de desenvolupament del client (Customer Development) i la publicació de The Lean Startup, d'Eric Ries", afirma JordiVinaixa, director de l'Institute for Entrepreneurial Initiative d'Esade.
El mètode 'canvas'
Què el fa tan extraordinari? Abans que res, la simplicitat! El llibre proposa un mètode molt visual, pràctic i fàcil per dissenyar models de negoci. És el cèlebre Business Model Canvas, una plantilla de format horitzontal en la que hi ha representades cadascuna de les nou àrees claus d'una empresa: a l'esquerra s'hi ubica la part més racional del negoci, és a dir, les activitats, els recursos, les associacions i l'estructura de costos. I a la dreta, s'hi col·loquen les àrees més relacionades amb les emocions: les propostes de valor, la relació amb els clients, els canals de comercialització, els segments i la font d'ingressos. El canvas (que vol emular la tela d'un pintor) resulta molt intuïtiu i atractiu tant per treballar-lo en sessions col·laboratives de brainstorming, –servint-se dels coloristes post-its –, com per explicar la idea de negoci en el tovalló d'un bar. Per als més tecnos, també hi ha una versió per a ipad.
"L'avantatge del canvas és que et força a donar resposta als aspectes més importants del model de negoci a través d'una estructura i al final et mostra la fotografia", explica Vinaixa. "Qualsevol persona el pot desenvolupar sempre i quan sigui capaç de respondre a les preguntes que planteja el model", afegeix DavidSoler, professor d'eBusiness a Eada. Per al consultor JavierMejías, autor del blog Estrategia, Startups y Modelos de Negocio, "és l'eina estrella de la innovació estratégica i té l'avantatge que s'integra molt bé amb altres recursos del nou management, com l'estratègia dels oceans blaus o els mapes d'empatia".
'Canvas vs Business Plan'
El mètode canvas no substitueix el Business Plan. Però en certa manera permet validar-lo. "És com un prototip", afirma Vinaixa. "A través del canvas l'emprenedor fa supòsits sobre el seu modeldenegoci, és a dir, sobre la forma en què la seva empresa crearà, entregarà i capturarà valor. Això li permetrà interrogar els stakeholders sobre una proposta concreta. Quan decideixi quantificar i desplegar el model en un pla de negoci, ho farà sobre temes que han estat prèviament validats", detalla el professor d'Esade. "El pla de negoci entra més en detall incloent aspectes legals, d'estructura o simplement descripció d'accions de marketing que el canvas no contempla, ni tampoc cal que contempli", precisa Soler.
Per a emprenedors i empreses que volen innovar
Vinaixa considera que el model canvas és ideal per a les start-up, però també és molt útil perquè qualsevol empresa analitzi el seu model de negoci actual. "Aquest procés pot conduir a una innovació sobre el propi model de negoci perquè provoca una reflexió estratègica", afirma el professor d'Esade. Per Soler, l'eina és especialment útil en negocis de base tecnològica "on els processos son menys complicats i la relació amb el client es molt més directe".
Les contraindicacions
"No hi ha contraindicacions" diu el director de l'Institute for Entrepreneurial Initiative d'Esade. "El mal ús pot provocar que no s'entengui perquè hi ha un excés d'informació o perquè és massa generalista". Tot i això, Vinaixa considera que per "pintar un bon canvas" és millor la claredat que l'exhaustivitat perquè és una eina visual. "O la veus, o perd potència". Per al consultor Javier Mejías, "és una eina poc concreta que no és apte per a pensamentsoperatius". Soler hi troba a faltar més protagonisme de l'entorn: "El model no té en consideració l'impacte que dins del model negoci tenen els competidors i el mercat en general".
'Business Model Generation', el bestseller de l'emprenedor
El llibre d'Alex Osterwalder i Yves Pigneur proposa un mètode visual, senzill i pràctic per generar nous models de negoci que ha marcat tendència en el management
17
de Juny
de
2013
Act.
18
de Juny
de
2013