• Coincidències, un escenari al terrat

Coincidències, un escenari al terrat

L'associació cultural impulsa Terrats en Cultura per dur les arts escèniques arran de cel

Una actuació musical en un terrat de Barcelona
Una actuació musical en un terrat de Barcelona
Aiats Agustí
Periodista
08 de Desembre de 2016
Act. 09 de Desembre de 2016
Un escenari al terrat, aquest és el plantejament del festival Terrats en Cultura, una iniciativa nascuda a Barcelona que apropa arran de cel les arts escèniques i alhora vol revalorar un espai eminentment mediterrani. Coincidències és una associació que va néixer per impulsar aquest festival d'arts escèniques representades als terrats de la ciutat. Lola Armadàs, co-fundadora del projecte, explica que aquest cicle "porta noves disciplines a aquest espai singular".

L'associació cultural Coincidències presenta una programació durant els mesos d'estiu que es porta a les cobertes dels edificis d'habitatges. Sempre i quan tots els veïns d'una comunitat hi estiguin d'acord, poden prestar-se a acollir una obra o actuació. El projecte treballa amb la figura de l'amfitrió i cerquen espais especials per dur-hi concerts o obres de teatre. "Sempre procurem que tots els veïns estiguin d'acord amb la participació, perquè ells reben els convidats a casa seva al cap i a la fi", diu l'emprenedora, per tal que els amfitrions "puguin tenir una nova relació amb aquest espai".

Per dur la cultura als terrats, la selecció dels artistes ha de ser acurada i només porten de 12 a 15 artistes per temporada. No totes les actuacions es poden dur a terme en una coberta d'un edifici. "Sempre busquem propostes innovadores i poc convencionals, ja que anem a llocs poc convencionals, i per això estem nominats als premis Time Out d'enguany", celebra Armadàs.

Així, l'equip de Coincidències treballa durant els mesos d'hivern en la tria dels actors, companyies o músics, així com la recerca d'espais adequats per fer les representacions. Un cop la programació -que dura de maig a octubre- està tancada, s'anuncia amb una gala a la Fàbrica Damm i les entrades es posen a la venda.



Normalment són els propietaris els qui contacten amb l'associació cultural perquè "el boca-orella funciona molt bé". Els factors que fan que un terrat sigui escollit normalment són la grandària i la seguretat: "Ha de ser un lloc segur i que pugui acollir com a mínim unes 60 persones". Tot això sense oblidar la idoneïtat amb l'obra que s'hi representarà: "Teníem una obra de teatre sobre Benarés i només es podia representar a un terrat del Raval, si hagués estat a Sarrià no hagués estat el mateix".

Això fa que les activitats del festival agafin un caire d'entre exclusivitat i clandestinitat. L'organització no dóna l'adreça exacta del lloc de l'obra fins al dia abans i, tot i que els preus són populars -ronden els 15 euros-, el petit comitè que imposa la grandària d'un terrat envolta les jornades d'un aire luxós. Amb l'entrada els convidats tenen una consumició gratuïta i alguna cosa de menjar. Mitja hora abans de començar l'espectacle els amfitrions comencen a rebre els convidats "que poden gaudir de les vistes una estona abans que comenci l'obra". Al llarg de les tres edicions han passat gairebé 5.000 espectadors per més de 30 terrats diferents de la ciutat i s'han ofert una seixantena de funcions.

Un lloc mediterrani
"Els meus pares i els meus avis tenen mil d'històries als terrats, en canvi ara aquest espai s'ha desvirtuat una mica", explica Armadàs, per aquest motiu des de Coincidències han intentat "tornar a revalorar aquest lloc tan mediterrani" i alhora apropar les arts escèniques a un públic que no busca esdeveniments massius.

En unes jornades sobre gestió cultural l'any 2013 els tres fundadors del projecte van conèixer Red de Tejas, una iniciativa semblant a Terrats en Cultura però de Sevilla. "Vam creure que una cosa similar a Barcelona funcionaria" i de moment sembla que no anaven errats. Actualment a Coincidències hi treballen set persones i ja han tancat tres anys de cicles d'arts escèniques saltant de terrat en terrat.



Coincidències, que actualment és una associació sense ànim de lucre, acaba d'entrar a Barcelona Activa per desenvolupar un model de negoci més sòlid. De moment només cobren els artistes, l'equip treballa per amor a l'art, "però estem intentant virar en aquest aspecte", explica Armadàs. Precisament, segons diu l'emprenedora, estan sorgint més projectes i el volum de feina augmenta. Una de les opcions és portar el model de Terrats en Cultura a un públic empresarial o amb poder adquisitiu més alt, sense perdre l'essència però fent viable econòmicament el projecte.

Actualment el cicle només es duu a terme a la capital catalana, però Armadàs augura que "el projecte s'expandirà i aterrarà a altres ciutats catalanes pròximament".