• Clatellades i punts de trobada al debat final del Cercle d'Economia

Clatellades i punts de trobada al debat final del Cercle d'Economia

Rosa Cañadas i Jaume Guardiola confronten opinions i estratègies pocs dies abans de les eleccions

Rosa Cañadas i Jaume Guardiola pocs minuts abans del debat del Cercle d'Economia | Cedida
Rosa Cañadas i Jaume Guardiola pocs minuts abans del debat del Cercle d'Economia | Cedida
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
06 de Juliol de 2022
Act. 06 de Juliol de 2022

Mentre un diu que el seu equip és "transversal" -ella-, l'altre diu que el seu és "heterogeni" -ell-. Ella aclama els "joves de la nova economia" i ell, els "nous lideratges, que lògicament són joves". Jaume Guardiola i Rosa Cañadas no han estat d'acord ni en aquells temes on, a grans trets, sí que ho estan. Ambdós candidats a la presidència del Cercle d'Economia han protagonitzat un debat, cara a cara, moderat per Albert Closas, director de Valor Afegit de Tv3, que no ha estat exempt de clatellades ni de punts de trobada. Aquests últims, però, només apreciables si es llegeix entre línies.

 

Sis dies abans de la celebració de les eleccions, les friccions han estat presents tant en aspectes del format com del contingut. Ambdós han jugat amb el temps -regulat per un cronòmetre per no donar avantatges a cap candidat- com a eina per atacar el contrincant o per exalçar virtuts pròpies. "El seu cronòmetre no funciona bé, algú l'està ajudant", ha bromejat Guardiola a qui, per cert, ella ha anomenat Jaime reiteradament. "Sóc més concisa que ell", ha remarcat Cañadas.

Cañadas: "No crec en un model continuista"

"No crec en un model continuista", ha afirmat l'empresària nascuda a Tànger. És una crítica a la proposta de Guardiola, titllada precisament de continuista. I raona la seva posició: "En aquests dos anys hem viscut una pandèmia, una guerra, problemes energètics, un increment del malestar social... i no hem estat presents en aquests debats. El Cercle s'ha de renovar per afrontar aquests nous reptes".

 

Guardiola, en canvi, qui admet que sí que és continuista d'un llegat -el del Club Comodín- creu que quedar-se només amb aquest adjectiu és caure "en la simplicitat i la banalitat". El exconseller delegat del Banc Sabadell, de fet, ha defensat que el Cercle sí que ha estat present en els debats dels últims anys. Com en el de l'ampliació de l'aeroport del Prat, generant trobades amb polítics i associacions i generant notes d'opinió.

Lectures comunes, estratègies oposades

Però anem al fons. No ens quedem en les formes. En veritat, ambdós candidats han coincidit en la identificació de diversos reptes i necessitats del Cercle, com, per exemple, incrementar la participació del soci. "Hi ha d'haver més participació dels socis en la construcció del pensament del Cercle", ha apuntat Guardiola. "En la construcció del futur", ha indicat ella pocs minuts després en una frase gairebé idèntica. Les fórmules per aconseguir-ho, però, sí que difereixen: mentre ell proposa petits cercles temàtics o sectorials, ella aposta per oferir més debats i per implicar-los en ells, aprofitant la seva expertesa.

Els joves són una peça fonamental en aquesta necessitat de participació. "Són els que aporten una visió innovadora", ha apuntat Cañadas, recordant als assistents que els fundadors del Cercle tenien entre 27 i 28 anys en el moment de la fundació de l'entitat. Per això, la seva proposta de junta és una declaració d'intencions en aquest sentit: "A la Junta hem incorporat joves, que és un dels problemes que ha tingut el Cercle fins ara".

Guardiola: "Amb la nova renovació de Junts, crec que Puigdemont ha perdut comandament polític"

La necessitat d'incorporar joves Guardiola també la comparteix, encara que concreta que no s'ha de fer de qualsevol manera. De fet, el del Banc Sabadell presumeix d'haver estat a la Junta en la qual s'han incorporat més socis joves al Cercle i també més dones.

Debate de los candidatos a la presidencia del Cercle d'Economia | Cedida

Debat del candidats a la presidència del Cercle d'Economia | Cedida

Ambdós han coincidit, també, en la necessitat de canviar els estatuts. La campanya s'ha fet farragosa pels dos. "Dos mesos són massa temps de campanya", ha criticat ell. I han compartit un altre punt en comú: l'oportunitat d'aquestes eleccions. Que el Cercle celebri les primeres eleccions amb dos candidats en els seus 64 anys d'història és vist tant per Cañadas com per Guardiola com una oportunitat idònia de generar debat, de replantejar dinàmiques i d'escoltar al soci.

Ben lluny de la porta de Puigdemont, a Waterloo

Sobre el conflicte polític i territorial de Catalunya, Cañadas afirma que s'ha d'anar a "picar a la porta" d'uns i altres per tal de generar debat. Però quan han estat preguntats per Closas si picarien a la porta, concretament, del president Carles Puigdemont, a Waterloo, ambdós han afirmat que no. "No aniria a perdre el temps", ha afirmat la presidenta de Trea Capital, afegint que "no creu que tingui quelcom que ens pugui fer avançar en aquest moment d'encaix de Catalunya amb Espanya". El missatge de Guardiola ha estat semblant: "Amb la nova renovació de Junts, crec que ha perdut comandament polític".

Ataca Cañadas: anar més enllà d'una fotografia

La visita d'Ursula Von der Leyen ha estat motiu d'orgull però també de certa crítica per part de Cañadas. "La fotografia és important, però no hem generat debat", ha afirmat. "El Cercle ha d'anar més enllà de la fotografia, necessita guanyar obertura, obrir-se a Europa i a la resta del món". Traient mèrits als últims mandats, a més, ha afirmat que la visita de la presidenta de la Comissió Europa no ha esdevingut per la feina més recent: "No ens enganyem, és fruit de la feina de molts anys".

Cañadas: "La fotografia és important, però no hem generat debat"

Guardiola, en canvi, ha fet una lectura completament diferent, qualificant la de Cañadas, de "pejorativa". De fet, per al del Banc Sabadell, justament la visita de Von der Leyen va reforçar el paper de Catalunya i del Cercle a Europa.

Ataca Guardiola: la utopia de liderar el Mediterrani

Ambdós candidats coincideixen que el Cercle ha de tenir veu a Europa. Segons Cañadas, no l'ha tingut, i l'ha de tenir. Segons ell, sí que l'ha tingut -i posa d'exemple la visita de Von der Leyen- i l'ha de seguir tenint. Però l'enfocament és diferent.

Debate de los candidatos a la presidencia del Cercle d'Economia | Cedida

Debat del candidats a la presidència del Cercle d'Economia | Cedida

Cañadas advoca per "un cercle més obert i internacional", aposta per crear un grup de debat a Europa i fer de Barcelona la capital del Mediterrani. "Deixar de mirar Madrid amb complex, deixar el model de cocapitalitat i liderar el Mediterrani".

Guardiola: "El Mediterrani és un mar enorme que recull realitats diverses i de molta complexitat"

"Sincerament, no acabo de veure l'encaix al Mediterrani", li diu Guardiola. I ho argumenta: "El Mediterrani és un mar enorme que recull realitats diverses i de molta complexitat". Per ell, el lideratge de Barcelona no ha de mirar el Mediterrani, sinó Europa: "Barcelona és una urbe que competeix amb la resta de ciutats d'Europa i algunes del món per acumular talent, inversió i innovació".

La sort del Cercle

El temps de campanya arriba a la seva fi. El dimarts 12 de juliol se celebraran les eleccions al Cercle, encara que alguns socis ja han començat a votar -aquells que ho fan des de la distància, per Correu-. La sort està donada i els daus han estat llançats. Les friccions són presents, però és manté el joc net. Comença el compte enrere.