
De la mateixa manera que Facebook s'ha convertit en la xarxa social per l'oci o LinkedIn en el portal per relacionar-se amb professionals, Duelia ha trobat el seu lloc en l'àmbit digital com l'espai dedicat a donar suport en el procés de dol i d'enfermetat. Per entendre-ho ràpid, segons el seu CEO, Joan Ferrer (@joanferrerh), "Duelia és un nou format virtual dels grups de dol presencials". Això sí, sempre tenint clar que són un servei complentari i no substitutori: "Vam veure que és un servei bo per la ciutadania, però que no tenia cap equivalent 2.0 que oferís atenció 24 hores i des de qualsevol lloc". Un buit que han cobert amb èxit i que els ha portat a tenir 2.200 usuaris en tant sols un any de vida.
Una comunitat online d'ajuda psicològica
Entrar a la xarxa és molt senzill. El primer pas consisteix a registrar-se amb un dels tres perfils disponibles: usuari, professional o centre especialitzat. A partir d'aquí, es detalla la situació personal, on cal especificar paràmetres com a qui s'ha perdut, quin suport es busca o quin servei es dóna. Aquesta informació es creua amb la d'altres perfils i el portal suggereix persones en situació similar amb qui parlar, grups on participar o articles i altres tipus de materials. "Som una comunitat", puntualitza Ferrer.
També es poden organitzar esdeveniments i consultar els blogs dels professionals que donen suport a la xarxa i supervisen tots els continguts. En total tenen 8 psicòlegs especialistes de prestigi en dol i en malalties, cadascun amb un blog on donen pautes sobre com actuar en els moments més difícils. Els usuaris també troben aquí un espai on fer consultes personals. Totes aquestes col·laboracions són "voluntàries i s'entenen com un servei a la societat".
Perfil de l'usuari
"Sempre havíem pensat que el fet de ser una xarxasocial seria un hàndicap, però hem vist que el problema s'ha anat resolent sol", explica el CEO. I afegeix: "La pàgina és senzilla i intuïtiva, pel que si un usuari creu que podem ajudar-lo, ell sol s'endinsa al web o s'encarrega de buscar un conegut que li expliqui com formar part de la comunitat".
L'edat dels usuaris és variada, va des dels 60 fins els 30, però tots han passat per la pèrdua traumàtica d'un pare, un fill, la parella i, fins i tot, una mascota.
Créixer a partir d'aliances amb altres empreses
No hi ha ingressos, ja que l'usuari rep el servei gratuïtament i l'aportació dels professionals és voluntària. Una situació de la que eren conscients els quatre socis fundadors quan van fer la inversió inicial. Per això, l'empresa funerària Mémora s'ha convertit en el mecenes que ha permès impulsar Duelia. "Ells aporten uns diners que ens permeten mantenir els serveis i ens cedeixen unes oficines. No ens arriba per pagar-nos un sou, però evitem perdre".
Tanmateix, no és una col·laboració del tot desinteressada. Aquest mes de novembre s'inaugurarà una nova àreaprivada pels clients de Mémora, on tindran atenció exclusiva. Mitjançant aquesta aliança, Ferrer preveu multiplicar el nombre d'usuaris de manera exponencial.
Psikered, una xarxa nacional de psicòlegs, és una altra empresa que té la protecció de Mémora i que treballa conjuntament amb Duelia. "Ells ens ofereixen els seus serveis, els seus professionals, i nosaltres els fem publicitat", explica el fundador.
Les expectatives de futur passen per trobar noves aliances dins del sector i oferir serveis extres: "La base de Duelia sempre serà gratuïta. Per tant, en el moment en que un usuari requereixi una altra atenció, passarà a convertir-se en client i el derivarem a una altra empresa de testaments online o eliminació de l'emprempta digital, per exemple, cobrant una petita comissió".
El salt al continent Sud-americà
"Vam començar pensant en Espanya, però, per la nostra sorpresa, ens van arribar molts usuaris de Sud-amèrica. Ells van una passa enrere en tecnologia, pel que els agrada la senzillesa i eficàcia de Duelia". Aquest detall curiós els va portar a anar com a convidats al III Congrés Internacional del Dol el passat mes de juny a Colòmbia. Un lloc on van conèixer la situació del sectorfunerari i on van fer els primers contactes per pensar, algun dia, en establir-s'hi.
"Allà, el tema de la mort i el dol és menys tabú. Es parla i es cerca a Internet, per això ens van trobar sense haver fet cap campanya especial". Així doncs, hi ha més facilitats per créixer als països llatins? "Potencialment sí, l'única trava és el context tecnològic i la distància. Ara bé, quan sigui possible, serà un boom".
Malgrat les expectatives de futur positives, Ferrer és prudent i assegura que és preferible créixer poc a poc, però de manera contínua i atenent als usuaris amb la màxima eficàcia possible.