• 'E-learning' amb els millors xefs catalans

'E-learning' amb els millors xefs catalans

Creative Signatures ofereix cursos 'online' de gastronomia i en vídeo amb els consells i receptes de cuiners com Jordi Roca i Carles Gaig

    Els fundadors de Creative Signatures amb alguns dels xefs que hi participen
    Els fundadors de Creative Signatures amb alguns dels xefs que hi participen
    14 d'Octubre de 2014
    Act. 14 d'Octubre de 2014
    La cuina està de moda. Només cal veure la quantitat de programes gastronòmics que ocupen les graelles de televisió, o fins i tot els fascicles que es troben als quioscos amb estris, ingredients i suplements de receptes de grans xefs. Bum, o no, ara els cuinetes també poden gaudir de masterclasses online amb noms de la talla de Jordi Roca, Carles Gaig o Ramon Freixa amb els cursos de la start-up catalana Creativa Signatures.

    Tot just se celebra aquesta tardor un any de la posada en marxa del producte. "Tenim una base de dades de gairebé 7.000 usuaris, vora 120.000 visites l'any i ja un total de 200 cursos venuts", respon Maria Parareda, cofundadora i directora, en ser preguntada pel balanç d'aquests 12 mesos. "I el més destacat és que tenim una taxa de repetició del 30%!", exclama, "alguns usuaris es registren i no fan només un curs, sinó que en sumen tres, quatre i cinc".

    'E-learning', el futur de la formació 
    La idea sorgeix de la UOC, on Parareda treballava fins aleshores i on descobreix, per una banda, el potencial de l'e-learning; per l'altre, la facilitat que ofereix el vídeo. "En els últims tres anys, l'educació online ha canviat molt", assegura amb contundència, i remarca que la universitat no és l'única via per aprendre, sinó que hi ha "cursos i títols no oficials que serveixen, com també experts disposats a ensenyar".

    En ser preguntada pel format vídeo, respon, amb sinceritat, que era una via "cada cop més barata i molt potent, un format diferent". "La UOC no l'usava, però es veia clar que era el futur per aprendre", afegeix, i així ho van saber aprofitar.

    Encesa la bombeta, Parareda exposa el projecte a Anna Codina, directora de màrqueting de Creative Signatures, i estableix el primer contacte. "Ja havíem treballat juntes i sabia que l'Anna té coneixements d'Internet i comunicació", donant a entendre que cal buscar els qui cobreixin la pota que a un li falta.

    Però abans de seguir endavant, hi va haver una segona reflexió: Què es vol aportar? La resposta, segons la directora, ronda al voltant del concepte de hobbie: "Quan ets mare i vols fer un curs d'alguna de les teves aficions, anar-hi al vespre, en sortir de treballar, és difícil. Per això ens vam centrar a cobrir aquesta falta de temps".

    Exportar la cuina espanyola 
    Afició, tanmateix, és un concepte massa ampli, i volien que el projecte complís un requisit: "Teníem i tenim l'ambició de ser internacionals". "Vam buscar què tenia Espanya que es pogués exportar, que fos interessant i que tingués gent amb talent", exposa la ideòloga de Creative Signatures, qui conclou que no hi havia millor tria que la gastronomia.

    El xef Josep Armenteros és qui va aportar en aquests inicis els coneixements i l'agenda de contactes, i qui tanca el cercle de fundadors de l'start-up.

    I en qüestió d'inversió inicial, assenyalen que el volum total ha ascendit fins als 150 milions d'euros. Un volum provinent d'un crèdit ENISA, un fons d'inversió i de capital propi.

    Aprofitar la força de la comunitat gastronòmica 
    Jordi Roca, Meritxell Falgueras, Javier de las Muelas, Ramon Freixa i Carles Gaig són els noms dels cinc cursos amb què es va presentar la plataforma, ara en són tres més.

    "Hem anat a veure molta més gent de la que tenim, però alguns han dit sí i altres no. Els que han apostat per nosaltres, han sigut generosos, perquè som una empresa nova i quan els vam explicar la idea només teníem una maqueta de cursos i la pàgina web", reconeix Parareda. Un comentari sobre el qual Anna Codina fa un matís: "Fer coincidir les agendes és difícil, són gent amb un calendari diferent del d'un treballador d'oficina. Però saben que és un producte nou i els crida l'atenció, igual que estan en un sector que sap que l'online és el que funciona. De fet, és a Twitter on l'esfera gastronòmica més es mou i d'on més ajuda hem rebut".

    Mentre que l'auge de les xarxes ha sigut vital, han rebutjat la tendència a l'alça dels ja famosos cupcakes. "És només una subcategoria de la gastronomia, i és moda, però nosaltres volem apostar per una cosa que duri més", segons Codina.

    Els continguts de cada curs i el guió específic els fa el xef en qüestió en conjunt amb Creative Signatures, mentre que la producció del vídeo és externa.

    Cursos per a tots els públics 
    Una meitat dels clients són amateurs; l'altra, professionals. "Però tots aprecien que és una cuina selecta, que dóna els reptes que busquen i agraeixen el format audiovisual", puntualitza la directora de màrqueting.

    Fins al moment, el curs de xocolata amb Josep Maria Ribé és la cirera del pastís. Les tapes i les postres no es queden enrere, i ho volen potenciar amb la venda de kits d'ingredients fets a mida. La prova ja s'ha fet amb el curs de gelats de Jordi Roca, però les dues fundadores es mostren previngudes i asseguren que els resultats encara estan per veure.

    El Nadal és un dels objectius de futur, quan esperen comercialitzar més packs i cursos per regalar.

    Internacionalització empresarial i cultural
    Vora el 40% dels usuaris de l'start-up catalana provenen de fora, principalment de Llatinoamèrica, i una petita part d'Europa. L'anàlisi que en fa Parareda és que la majoria són "estrangers que parlen espanyol o espanyols que viuen a altres països".

    Per no tancar portes, el web es pot consultar també en anglès i comprar alguns cursos subtitulats. Malgrat això, ara és una part poc significativa del negoci. Guanyarà importància, preveuen, de cara al 2015, quan volen centrar-se en la internacionalització. L'objectiu, descriu Parareda, és "tenir talent de tot arreu: un xef francès que parli en francès i es pugui traduir a l'anglès i l'espanyol, per exemple". Al final, el que tenen clar és que "expansió no està relacionat únicament amb extensió al territori, també és cultura".