• Economia
  • El 16% d'alumnes de 1r d'FP dual tenen dificultats per trobar empresa per fer pràctiques

El 16% d'alumnes de 1r d'FP dual tenen dificultats per trobar empresa per fer pràctiques

Niubó fa una crida a la participació d'un 10% de companyies per garantir les estades

    Un alumne de la primera fornada de l'Escola Metall Girona fent pràctiques al taller | ACN
    Un alumne de la primera fornada de l'Escola Metall Girona fent pràctiques al taller | ACN
    Redacció VIA Empresa | ACN
    17 de Juliol de 2025 - 09:04

    El 16,03% dels alumnes de primer curs d'un cicle de formació professional en modalitat dual o dual intensiva i el 2,39% dels de segon asseguren haver tingut dificultats a l'hora de trobar empresa per fer-hi l'estada de pràctiques, segons un estudi elaborat pel Departament d'Educació i FP mitjançant dades del Consell General de Cambres de Catalunya, l'Idescat i una enquesta feta als centres d'FP.

     

    El Departament d'Educació valora que els estudiants poden trobar dificultats durant el primer curs, per manca d'empreses disponibles, però assegura que la situació es "dissipa" durant el segon curs. L'estada a l'empresa suposa més de 500 hores formatives, en modalitat dual, i unes 1.000 hores en modalitat dual intensiva (l'equivalent a un curs).

    D'entre els estudiants de primer, un 36,56% ha pogut fer l'estada i un 7,21% l'ha posposat de forma voluntària

    D'entre els estudiants de primer, un 36,56% ha pogut fer l'estada i un 7,21% l'ha posposat de forma voluntària. Hi ha un 40,2% que no l'ha fet per altres motius.

     

    D'entre els de segon, un 82,67% diu que ha pogut fer l'estada amb normalitat, un 4,73% l'ha posposat voluntàriament i un 10,19% diu que no l'ha fet per altres motius.

    Dificultats al Baix Llobregat i el Vallès Occidental

    L'estudi revela que a Tarragona o Lleida els percentatges de percepció de dificultats són baixos, d'entre un 2% i un 4%. La taxa augmenta en territoris industrialitzats com el Baix Llobregat (10%) o el Vallès Occidental (16%). Justament el Vallès Occidental és la comarca que concentra més percentatge d'alumnes en modalitat dual intensiva (26%), seguida del 25% de Tarragona, on la dificultat per trobar una empresa és del 2,14%.

    L'estudi revela que a Tarragona o Lleida els percentatges de percepció de dificultats són baixos, d'entre un 2% i un 4%

    Per famílies professionals, algunes tenen percentatges molt elevats de modalitat intensiva, com energia i aigua (68%), fabricació mecànica (59%) o instal·lació i manteniment (58%). En total, n'hi ha set amb més d'un 45%. D'altra banda, en famílies com imatge personal (8%) o imatge i so (2%) les proporcions són molt reduïdes.

    Involucrar un 10% d'empreses

    L'estudi afirma que si s'aconsegueix involucrar només un 10% del teixit empresarial català, unes 77.000 empreses de les més de 770.000 que hi ha, n'hi hauria prou per acollir totes les estades d'alumnat folgadament.

    Aquest càlcul s'ha fet tenint en compte que cada empresa que col·labora en la modalitat dual acull de mitjana 1,6 alumnes per curs. El 2024-2025 hi ha poc més de 102.000 alumnes cursant FP dual (gairebé 85.000 fent dual general i 17.600 fent intensiva). Aquestes 77.000 empreses podrien acollir fins a 124.000 alumnes.

    Actualment, participen un total de 43.258 empreses, tres quartes parts de les quals són micro, petites o empresaris individuals.

    Niubó fa una crida a la participació de les companyies

    Davant d'aquests càlculs, la consellera d'Educació i FP, Esther Niubó, ha reconegut al Parlament que un dels reptes de l'FP és aconseguir una major implicació de les empreses, especialment de les grans empreses perquè puguin complementar la "important" participació de la petita i mitjana empresa i de la microempresa. Per això, ha fet una crida al 10% d'empreses de Catalunya perquè s'impliquin per enfortir el sistema d'FP dual.

    Per la seva banda, el secretari d'FP del Departament d'Educació, Francesc Roca, ha valorat que actualment hi ha les empreses necessàries, però ha apuntat que no són "suficients" per garantir un creixement sostingut de la formació professional. Roca ha explicat que s'està elaborant una proposta de pla estratègic d'FP dual, concertat amb agents socials, que incorporarà diferents mesures, com un mapa d'unitats d'acceleració d'aquesta modalitat.