20 anys impulsant la indústria catalana

El Pacte Industrial celebra el seu vintè aniversari reflexionant sobre el present i el futur del sector

Imatge de l'acte dels 20 anys del Pacte Industrial | Pacte Industrial Imatge de l'acte dels 20 anys del Pacte Industrial | Pacte Industrial

El Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona celebra aquest dimecres el seu vintè aniversari reflexionant sobre el present i el futur de la indústria de la zona. L’associació commemora a l’edifici MediaTIC els seus vint anys impulsant la competitivitat de la indústria catalana.

L’acte compta amb la intervenció diferents personalitats del sector com l’actual president del Consell General del Pacte Industrial i regidor de Turisme, Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, la presidenta del Comitè Executiu del Pacte Industrial i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Martín, la directora general d’Indústria de la Generalitat, Matilde Villarroya, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, el president de Pimec, Josep González, la presidenta de Fepime Catalunya, M. Helena de Felipe, el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, així com tots els expresidents del Pacte Industrial.

Agustí Colom ha assenyalat que "cal avançar cap a una reindustrialització amb valors, i aconseguir transformar el model proactiu actual cap a un de més sostenible i resilient, basat en els tres pilars bàsics de l'economia circular, la indústria 4.0 i la digitalització". 

D'altra banda, Núria Martín ha destacat com ha canviat la situació de la indústria catalana en aquests vint anys: "la indústria torna a estar en el centre del debat econòmic i calen actuacions per impulsar una ocupació de qualitat". També ha remarcat la importància d'una "reindustrialització sostenible". 

Així mateix, Matilde Villarroya ha posat de manifest tres idees bàsiques relacionades amb l'activitat del Pacte: "la capacitat d'aglutinar diversos agents per treballar en un objectiu comú, ser conscients de la importància del món local com a marc conceptual on poder desenvolupar la competitivitat industrial i alhora treballar des de la innovació per generar propostes sobre el futur industrial del país". 

El Pacte Industrial, constituït el 1997, un moment difícil per la indústria catalana, neix amb l’objectiu de configurar una aliança estratègica entre administracions públiques, organitzacions empresarials i sindicats per impulsar la competitivitat de la indústria, així com fomentar la creació d’ocupació i millorar la cohesió social i la sostenibilitat al territori.

Durant aquests anys, el pacte ha aconseguit sumar ja a 50 ajuntaments, 11 organitzacions empresarials, els dos sindicats majoritaris, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, sis consells comarcals, sis universitats i diverses institucions vinculades al desenvolupament econòmic.

 

Més informació
Tornem a la indústria, però a quina indústria?
La indústria catalana registra el major increment en 10 anys
Barreres invisibles de la indústria 4.0
Avui et destaquem
El més llegit