"Tindrem un Alimentaria d'allò més normal". El retorn del business as usual a la indústria de l'alimentació, la gastronomia i la restauració és la millor de les notícies. El saló dedicat al sector alimentari tornarà a Fira de Barcelona del 4 al 7 d'abril amb l'objectiu "d'injectar optimisme en el sector agroalimentari espanyol i en el conjunt de l'economia", segons el president del congrés, José Luís Bonet. La celebració anirà acompanyada, a més, d'Hostelco, congrés dedicat a l'equipament i maquinària de restauració i hostaleria, amb la idea d'oferir una perspectiva transversal del conjunt de la cadena de valor de l'alimentació. Unir els dos salons, segons Bonet, "ajudarà a l'èxit conjunt" de les propostes.
Bonet: "Tindrem un Alimentaria normal"
L'edició d'enguany, després de dos exercicis sense ocupar els salons de Fira de Barcelona a causa de les restricions sanitàries provocades per la pandèmia, és especialment ambicioses. Fins a 3.000 empreses es repartiran els 85.000 metres quadrats dels set pavellons del recinte Gran Via, amb una elevada presencia internacional – fins a 400 representants de fora de l'Estat espanyol, amb propostes d'un total de 54 països. Hostelco tindrà assignats 20.000 metres quadrats de superfície expositora, amb unes 600 empreses, en un espai que compartiran amb Restaurama, saló dedicat a les empreses de foodservice. "La plataforma Alimentaria & Hostelco té un caràcter polièdric, que es reconceptualitza any a any", celebra el director general del congrés Josep Antoni Valls, que es posa com a repte "activar el dinamisme del sector i de la ciutat".
"Podrem recordar Alimentaria com el punt d'inflexió del sector", augura José Luís Izuel, president de la Confederació Empresarial d'Hosteleria d'Espanya. El patiment de la gastronomia i l'hosteleria provocat per les restriccions sanitàries ha fet "ferides", segons l'empresari, però el sector ja les està "curant". La sinergia que es forma entre el saló de l'alimentació i el de la tecnologia per a la restauració pot servir, segons Izuel, per fer arribar "un nou temps d'oportunitats" per a un teixit empresarial que ha d'aprofitar per actualitzar-se. En aquest sentit, el dirigent patronal reclama l'arribada dels fons Next Generation EU al seu sector, amb l'objectiu de "canviar les màquines per altres més sostenibles i eficients". "Per això serveix Hostelco", declara Izuel.
En aquest sentit, el president del congrés d'equipament per a restauració Rafael Olmos celebra l'oportunitat que suposa el retorn a Fira de la mà d'Alimentaria per "crear una plataforma amb l'oferta més transversal del food service". Tant Olmos com la resta de representants del congrés destaquen la importància de la total presencialitat de l'esdeveniment. Una fira dedicada a l'alimentació en tots els punts de la seva cadena de valor exigeix, segons els organitzadors, una "experiència directa, degustar el producte, tocar i provar l'equipament". L'elevada presència empresarial servirà per "prendre el pols al sector", afirma Olmos, que espera que Hostelco serveixi per generar noves aliances i contactes empresarials.
Estrelles als fogons
Una de les grans fonts de legitimitat i atractiu d'Alimentaria & Hostelco, més enllà de la seva representació empresarial, es troba en la col·laboració de bona part de l'elit de la cuina de l'Estat espanyol. Fins a 30 dels xefs més destacats de l'alta gastronomia, amb 35 estrelles Michelín, participaran al segment del saló The Experience Live Gastronomy, un espai de 300 metres quadrats al pavelló 6 on oferiran classes mestres de preparació de les seves especialitats i gestió d'una cuina d'alt nivell. Alguns dels grans noms que oferiran els seus showcookings a Fira de Barcelona són Elena Arzak – del restaurant Arzak, amb tres estrelles Michelín –, Paolo Casagrande – xef del Lasarte, amb tres estrelles –, Nandu Jubany – de Casa Jubany, amb una estrella – o Lucía Freitas – A Táfona, una estrella.
Puigvert Puigdevall.: "La sostenibilitat ha de ser un compromís de tots els cuiners, una filosofia de viure"
Destaca la participació de Fina Puigdevall i Martina Puigvert Puigdevall, del restaurant Les Cols, a Olot, amb dues estrelles Michelín. Les cuineres presentaran a Alimentaria una "manera d'entendre la gastronomia i la sostenibilitat" mitjançant la relació amb els productors locals, l'ús de materials verds o el respecte a l'estacionalitat dels aliments. El restaurant, un projecte familiar lligat a la terra amb 32 anys d'experiència, presentarà propostes d'aperitius amb farines ancestrals, amb els que mostren la iniciativa de recuperació "de variants autòctones de la zona". "La sostenibilitat ha de ser un compromís de tots els cuiners, una filosofia de viure", conclou Puigvert Puigdevall.
Cafè, oli i optimisme
Més enllà de The Experience, d'Alimentaria destaca la seva aposta per un dels productes més rellevants de la gastronomia de l'Estat espanyol: l'oli d'oliva. Mitjançant l'espai The Olive Oil Bar, s'oferirà un tast autoguiat als professionals presents al congrés de fins a cent productes diferents. Entre aquests, es trobaran productes de Denominacions d'Origen Protegides, així com petites marques de productores locals. Per la seva banda, Hostelco tractarà el cafè com a "producte estrella" de l'hostaleria, amb tastos, demostracions de preparació i noves propostes de consum. També s'hi podran visitar espais dedicats a la pastisseria, la gelateria o els còctels a l'espai Hostelco Live Moments.
Un dels esdeveniments més esperats en el marc d'Alimentaria serà la presentació del Premi Nacional de la Tapa Aliments d'Espanya, així com el premi al Cuiner de l'Any. El jurat d'aquest guardó afegirà, com ha anunciat el mateix Valls, dos grans noms a la marquesina d'estrelles de la cuina que ja participen al saló: Martín Berasategui i Jordi Cruz. Amb tot, Alimentaria & Hostelco es projecta com el gran nucli del retorn de la gastronomia al centre de la vida social i econòmica de l'Estat espanyol. "Tots els nombres són falaguers – celebra Bonet – estem en un moment optimista i esperem un gran Alimentaria".