• Economia
  • Acord per duplicar la quota de producció de semiconductors a la UE fins al 2030

Acord per duplicar la quota de producció de semiconductors a la UE fins al 2030

Es preveu que la iniciativa mobilitzi 43.000 milions d'euros en inversió per reduir la dependència de països com la Xina o els Estats Units

Els microxips i semiconductors tenen "una importància geoestratègica mundial" | iStock
Els microxips i semiconductors tenen "una importància geoestratègica mundial" | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
19 d'Abril de 2023
Act. 19 d'Abril de 2023

El Parlament Europeu i el Consell de la UE han arribat a un acord provisional per la Llei Europea de Xips, la iniciativa que té com a objectiu incrementar la producció de semiconductors a la Unió per reduir la dependència de països com la Xina, els Estats Units o Corea del Sud. Malgrat que l'acord assolit encara ha de ser aprovat formalment i discutit després amb la Comissió Europea, s'espera que permeti crear les condicions necessàries per duplicar la quota de fabricació de semiconductors a la Unió de cara al 2030. Actualment, la UE cobreix un 10% de la demanda actual en l'àmbit global, i l'objectiu és que aquest percentatge passi a ser del 20% en els pròxims set anys.

 

Segons ha informat la presidència sueca del Consell, està previst que el pla mobilitzi 43.000 milions d'euros d'inversió pública i privada, dels quals 3.300 milions d'euros provindran directament del pressupost comunitari.

 

Per la ministra d'Energia sueca, Ebba Busch, l'acord és "de màxima importància per a la transició verda i digital, alhora que garanteix la resiliència de la UE en temps turbulents". En aquest sentit, ha subratllat la importància d'implementar la iniciativa "de forma àgil" per passar "de la dependència al lideratge, de la vulnerabilitat i a la sobirania i de la despesa a la inversió". "La Llei Europea de Xips situa la Unió Europea en la primera línia de les tecnologies punteres que són essencials per a la nostra transició verda i digital", ha afegit.

Per la seva banda, el comissari per al Mercat Interior, Thierry Breton, ha destacat que Europa "ha escollit ser l'amo del seu destí" en un context geopolític on és prioritària "la reducció de riscos" i ha recalcat que l'objectiu de la UE és convertir-se en una "superpotència industrial en els mercats del futur".