Les aerolínies implementen el passaport sanitari digital

El Travel Pass permet validar si un passatger està vacunat de la covid-19 o té una PCR amb resultat negatiu

Passaport sanitari digital | iStock Passaport sanitari digital | iStock

Les aerolínies han començat a implementar Travel Pass, una aplicació que ha desenvolupat l'Associació Internacional pel Transport Aeri (IATA) que permet saber si un passatger ha estat vacunat contra el coronavirus o compleix amb els requisits d'entrada a un país determinat, com per exemple, haver-se fet la prova PCR 48 hores abans de pujar a l'avió.

L'app, que funcionarà com un passaport sanitari, ja està sent utilitzada per companyies com Etihad Airways o Emirates, tot i que IATA pressiona perquè la seva implementació s'estengui a escala global. En una carta a la Comissió Europea, el lobby de les aerolínies va defensar que la posada en marxa d'una eina com Travel Pass és "urgent" per facilitar la mobilitat i recuperar els nivells de tràfic aeri previs a la pandèmia, segons ha informat l'ACN.

Grècia ha estat el principal impulsor de la proposta i Espanya és un dels països que li dona suport amb aquesta iniciativa. Tot i això, encara hi ha moltes discrepàncies dins la Unió Europea sobre l'ús d'aquest passaport de vacunació. Alemanya, França, Bèlgica o Holanda han demanat precaució, ja que creuen i defensen que el passaport sanitari "atorgaria més drets a uns ciutadans que d'altres".

El primer cas d'implementació l'està duent a terme la companyia aèria Etihad Airways i l'activarà durant el primer trimestre del 2021 a diferents vols que surtin d'Abu Dhabi. En cas d'èxit, la companyia vol expandir el seu ús a altres destinacions.

Recuperar els passatgers

La voluntat d'IATA és que l'ús del Travel Pass sigui voluntari, però l'associació ha declarat que ho considera "essencial" per recuperar la mobilitat de passatgers. "El nostre objectiu és oferir a tots els governs la confiança de reobrir fronteres, basant-se sempre en dades verificades correctament", ha expressat el vicepresident de IATA, Nick Careen en declaracions a l'ACN.

L'aplicació té com a objectiu principal guardar tots els documents sanitaris essencials per volar i entrar a diferents països. D'aquesta manera, s'espera facilitar les tasques administratives del personal dels aeroports a l'hora de comprovar els documents. En cas que un passatger no compleixi amb els requisits sanitaris d'entrada, l'aplicació també facilitarà a l'usuari un llistat de laboratoris on fer-se testos i aconseguir els certificats necessaris.

Més informació
Escac de la covid-19 a les aerolínies
Les aerolínies deuen 340 milions d'euros a les agències de viatges
Avui et destaquem
El més llegit