El Col·legi d'Economistes fa una crida "urgent" per l'ampliació del Prat

Carlos Puig de Travy insta les administracions públiques a "crear una taula de treball per no diferir més un tema clau"

Una pista de l'aeroport del Prat | iStock Una pista de l'aeroport del Prat | iStock

El Col·legi d’Economistes de Catalunya alerta que l’ampliació de l’aeroport “és un projecte estratègic i necessari per a Catalunya, del que no es pot posposar més la seva decisió final”. En aquest sentit, el degà de la institució, Carlos Puig de Travy, ha instat les administracions públiques a “crear una taula de treball per no diferir més un tema clau”. El Col·legi ofereix la seva “necessària i lleial col·laboració per avaluar i afrontar el repte de posar al dia aquesta porta de connexió amb l’exterior”. 

Per la seva part, Jordi Suriñach, director de l’estudi econòmic d’Aena sobre l’impacte econòmic de l’aeroport, defensa que aquesta instal·lació aporta 7.000 milions d’euros al PIB i, a la vegada, genera una ocupació de 73.000 persones. En un altre ordre, Javier Asensio, professor del departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, apunta que la saturació del Prat “està generada pels vols continentals”. L’expert vincula la resolució del problema a “l’especialització per tipus de tràfic dels aeroports de Girona i Reus”. 

L’aeroport del Prat ha tancat el mes d’agost amb un creixement d’un 11,4% en el nombre de viatgers de vols comercials (4,9 milions), en comparació amb el mateix mes de l’any passat. Aquesta conclusió s’extreu de les dades publicades per Aena. No obstant això, si es compara amb el mateix mes del 2019, any anterior a la pandèmia, encara es troba un 8,1% per sota. Del total, 3.659.224 eren passatgers de trajectes internacionals, un 13,1% més que en el mateix període del 2022, mentre que 1.308.445 eren de vols domèstics, un 7% més que a l'agost de l'any passat. 

En el període acumulat des del gener, l'aeroport del Prat ha registrat 33.027.538 viatgers, és a dir, un 23,7% més que els vuit primers mesos de l'any passat, tot i que un 7,2% per sota l'agost del 2019. L'aeroport del Prat va ser el segon de la xarxa d'Aena amb més afluència de passatgers a l'agost, només superat per l'Adolfo Suárez-Madrid Barajas, amb 5.559.790 passatgers, un 11,5% més que el 2022, però un 4% per sota el mateix mes del 2019. Quant al nombre d'operacions, l'aeroport de Barcelona en va sumar 29.854, és a dir, un 7,5% més que al mateix mes del 2022, però un 8,6% per sota el mateix mes del 2019; mentre que en el transport de mercaderies se situa com a tercera infraestructura amb més moviment, amb 12.857 tones, un 3,5% menys que l'agost del 2022 i un 2,5% menys que al mateix mes del 2019.

Més informació
Creix un 11,4% el nombre de viatgers a l'aeroport del Prat durant l'agost
El Col·legi d'Economistes veu "estratègica" l'ampliació de l'aeroport del Prat
L'horitzó del Col·legi d'Economistes: "Estem al costat bo de la crisi"
Avui et destaquem
El més llegit