El bateig d'aeroports: una decisió d'alta volada

Lluny de ser una decisió asèptica, l'elecció del nom d'un aeroport pot generar polèmiques territorials i polítiques de primera magnitud

Nikola Teslaés el nom de l'aeroport de Sèrbia Nikola Teslaés el nom de l'aeroport de Sèrbia

En les darreres setmanes, Zagreb ha estat notícia pel recent rebateig del seu aeroport. Els visitants de la capital croata ara aterren a l'aeroport Franko Tudjman. Un homenatge al primer president de la república independent nascuda el 1991, en plena desintegració iugoslava. Una elecció sense més recorregut si no fos per la polèmica biografia de Tudjman.

Fundador del partit nacionalista HDZ, Tudjman es va guanyar el menyspreu dels serbis utilitzant la seva primera campanya electoral per blanquejar el primer estat croat independent, un país satèl·lit dels nazis que va aconseguir escandalitzar als mateixos alemanys per la seva crueltat en l'extermini de jueus i la minoria sèrbia del territori. Entre les perles que va deixar anar durant la seva carrera destaca una sentència que encara ressona als Balcans: "Gràcies a Déu, la meva dona no és ni sèrbia ni jueva".

El bateig de l'aeroport de Zagreb respon a la política de namings de les terminals de la zona: homenatjar a un local i, de pas, molestar tant com es pugui a un veí.

La guerra del naming als Balcans

Si Tudjman dóna nom a l'aeroport de la capital croata, el punt d'arribada més habituals pels vols amb destí Belgrad és el Nikola Tesla. El científic és un personatge reverenciat en l'àmbit internacional, però també la figura que genera més disputes d'apropiació entre serbis i croats. Nascut a la Krajina croata, però d'origen ètnic serbi, el govern de Belgrad va decidir, el 2006, buscar les pessigolles als seus veïns donant el nom de l'inventor del corrent altern a la principal infraestructura del país. Així, els 5 milions de passatgers que hi aterren cada any relacionen Nikola Tesla amb l'estat serbi.

Si el nom de Tudjman genera polèmica a Sèrbia, el d'Adem Jashari situa les discussions en un nivell superior. Aquest fundador de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (UÇK) dóna nom a l'aeroport de Pristina, la capital de Kosovo. Una elecció provocadora si tenim en compte que Jashari va ser acusat d'atacar als serbis del territori i va ser perseguit per terrorisme fins al dia de la seva mort, en una batalla llançada per la policia sèrbia en la qual van morir 58 persones.

La lluita pel naming també esquitxa l'estat de Macedònia amb la província grega de... Macedònia. Aquest territori del nord de Grècia reivindica com a propi la nomenclatura de Macedònia, fins al punt d'obligar a l'estat sorgit de l'antiga Iugoslàvia a batejar-se com a Antiga República Iugoslava de Macedònia. No contents amb això, els grecs van decidir anomenar l'aeroport internacional de Tessalònica com a Aeroport de Macedònia. Quina va ser la resposta des d'Skopje? Quedar-se amb el nom d'Alexandre Magne per la seva gran terminal. Perquè sí, resulta que el gran conqueridor de l'antiga Grècia era macedoni.

Un petit príncep militar a Lió

L'elecció de noms pels aeroports no és només una qüestió polèmica als Balcans. Lió s'enorgulleix de ser la ciutat de naixement d'Antoine de Saint-Exupéry, escriptor d'èxit mundial gràcies al seu immortal 'El Petit Príncep'.

Una figura blanca literàriament, però amb una biografia militar en la qual apareixen els grisos. Aviador de professió, durant la II Guerra Mundial va mostrar les seves simpaties a la França de Vichy, col·laboracionista dels invasors nazis, i els seus dubtes respecte de la figura del general Charles de Gaulle, que va comandar la resistència francesa. Heroi literari per uns i col·laboracionista per altres.

L'últim 'robatori' de Robin Hood

La llegenda de Robin Hood és motiu de disputa territorial a Anglaterra. La literatura situava al lladre de rics i heroi dels pobres als boscos de Nottingham. Una realitat que la història ha desmentit en els darrers anys. Potser el gran enemic de Hood era el xèrif de Nottingham, però les primeres aventures de l'arquer el situaven a South Yorkshire, Sheffield.

De nou, l'estratègia seguida per apropiar-se del personatge va ser l'adjudicació del seu nom a l'aeroport de la ciutat. Així, el Doncaster Sheffield Airport va passar a anomenar-se Robin Hood Airport, que en l'actualitat és el punt d'arribada d'uns 1,3 milions de passatgers.

Un superheroi confús

No hi ha llista sobre noms curiosos d'aeroports que no faci referència al Batman Airport. No, en aquest cas no estem davant d'un homenatge al superheroi de Gotham City.

Batman és una ciutat d'uns 300.000 habitants a sud-est de Turquia. Una tranquil·la població del Kurdistan turc que ha fet fortuna gràcies al seu nom. El seu popular aeroport no passa d'una petita terminal per vols nacionals que rep poc més de 180.000 passatgers a l'any.

Més informació
Quan l'èxit està en el nom
Tarraco, el primer Seat català?
Avui et destaquem
El més llegit