• Economia
  • Agost a la Borsa: del dilluns negre a la recuperació

Agost a la Borsa: del dilluns negre a la recuperació

És probable que la volatilitat continuï sent una constant, però amb un biaix positiu si les polítiques monetàries es mantenen favorables

El 30 de juliol, l’IBEX es trobava en els 11.202 punts, i el 5 d’agost, l’índex ja havia patit una caiguda del 7,2% | iStock
El 30 de juliol, l’IBEX es trobava en els 11.202 punts, i el 5 d’agost, l’índex ja havia patit una caiguda del 7,2% | iStock
Oriol Amat | VIA Empresa
Catedràtic de la UPF BSM i president de l'Observatori de la PIME de Pimec
Barcelona
22 d'Agost de 2024

Aquest mes d’agost ha estat marcat per un sotrac inesperat a les borses. El 30 de juliol, l’IBEX es trobava en els 11.202 punts i de sobte, el dilluns 5 d’agost, l’índex ja havia patit una caiguda del 7,2%, fent saltar les alarmes. Es temia un enfonsament dels mercats. Així i tot, amb tota la prudència, vam suggerir mantenir la calma, pensant que la caiguda podria ser una correcció temporal i que no hi havia indicis clars per a una alarma generalitzada. Aquesta piulada que vaig compartir intentava expressar-ho: “L’agost borsari ha començat amb caigudes... tot i això, les previsions econòmiques són bones així que, de moment no cal alarmar-se”. Ara ja ha tornat la calma i en les darreres setmanes l’IBEX ha recuperat gairebé tota la pèrdua, situant-se al voltant dels 11.087 punts, només un 1% per sota dels nivells de finals de juliol.

 

I què pot passar a partir d’ara? Com sempre, cal recordar que els economistes no tenim una bola de vidre per a encertar el futur i, per tant, fer previsions és una activitat de molt risc. En qualsevol moment es poden produir fets que enfonsen les previsions. Com deia el Premi Nobel d'Economia NielsBohr en una frase que també s’atribueix a MarkTwain: “Preveure és molt difícil, especialment si es tracta del futur". Amb aquestes dosis d’humilitat, es poden apuntar algunes estimacions.

 

A escala global, les tensions geopolítiques continuen sent un gran factor de risc per als mercats. Les dades de creixement econòmic als Estats Units han mostrat signes mixtos, amb una economia que encara creix però a un ritme més moderat. Aquesta situació ha fet que molts inversors estiguin a l’espera de la decisió de la Reserva Federal Nord-americana (Fed) sobre els tipus d’interès que, de moment, ha mantingut en nivells alts.

A Europa, l'economia està mostrant signes de desacceleració, especialment a Alemanya, que ha estat tradicionalment el motor econòmic del continent. Això explica que estiguin baixant les exportacions. De tota manera, el Banc Central Europeu (BCE) ja va iniciar fa uns mesos una tímida rebaixa dels tipus d’interès, que ha ajudat a mantenir un cert nivell de confiança.

El BCE ja va iniciar fa uns mesos una tímida rebaixa dels tipus d’interès, que ha ajudat a mantenir un cert nivell de confiança

A Catalunya, l’activitat econòmica està creixent per sobre del previst, amb bones dades del turisme i creació d’ocupació, però les exportacions del primer semestre són un 5,3% menors a les del mateix període de 2023. D’altra banda, l’índex de preus al consum (IPC) ha mostrat una tendència a la baixa, la qual cosa és positiva.

De cara als pròxims mesos, l'evolució dels mercats borsaris estarà molt lligada a les decisions de les principals autoritats monetàries, especialment la Fed i el BCE. Demà a Jackson Hole (Wyoming, Estats Units) JeromePowell, president de la Fed farà una important intervenció. Si comunica que preveu baixar aviat els tipus d'interès, podríem veure un nou impuls als mercats. Això podria compensar els factors de risc actuals, com la desacceleració econòmica a Europa i les incerteses geopolítiques.

En aquest context, és probable que la volatilitat continuï sent una constant, però amb un biaix positiu si les condicions econòmiques i les polítiques monetàries es mantenen favorables. En definitiva, tot i que aquest agost ha començat amb turbulències, el panorama a curt termini s’ha tranquil·litzat. Caldrà seguir de prop l’evolució de l’activitat econòmica, la inflació i dels tipus d’interès, els riscos geopolítics (Ucraïna-Rússia, Israel-Hamàs...) i si no empitjoren de manera significativa, podríem veure una evolució favorable als mercats. De tota manera, caldrà veure el que passa al setembre, que habitualment no és un mes bo per a les borses. Com deia BenhaminGraham: "Mister Market és un boig a curt termini, però recupera el seu seny a llarg termini". Creuem els dits.